Верзијата на Вашиот прелистувач е многу стара
Верзијава на Вашиот прелистувач не е поддржана!
Страницава ја гледате затоа што откривме застарена или неподдржана верзија на прелистувачот. За да продолжите со прелистување на wizzair.com и притоа, тоа да биде најдобро искуство, препорачуваме да го ажурирате Вашиот прелистувач.
Ги препорачуваме следниве прелистувачи:
Mozilla Firefox
Преземете бесплатно
Google Chrome
Преземете бесплатно

Информации и услуги

Специјална помош за прекинати летови и патници со попреченост

48h

Ако имате потреба од специјална помош

треба да го информирате Wizz Air

најмалку 48 часапред

закажаното време на поаѓање.

landline_phone

АКО ВАШИОТ ЛЕТ Е ПРЕКИНАТ

Може да контактирате со нас за поддршка на броевите подолу во секое време

Хармоники

Ако постои разумен сомнеж дека може да го завршите летот безбедно, без да Ви треба помош во текот на летот, го задржуваме правото да побараме медицинска потврда со која се потврдува дека сте во состојба да патувате со авион. Потврдата мора да содржи јасно одобрување од лекар дека може да патувате со авион.

Согласно Регулативата (EC) бр. 1107/2006, нашите партнери обезбедуваат голем избор на простории за патници со попреченост и патници со намалена подвижност на аеродромите. Патниците се сметаат за лица со попреченост кога нивната физичка, медицинска или ментална состојба бара посебно внимание (при влегување и излегување од авионот, во текот на летот, при итна евакуација, кога авионот сѐ уште не е полетан), што обично не е потребно за другите патници.

Патници со попреченост се лицата што:

 • користат инвалидски колички
 • живеат со нарушувања на видот или слухот
 • патуваат со кучиња за водење

Патници со специјални потреби се лицата што:

 • се бремени
 • патуваат со скршена нога
 • патуваат со опрема за движење
 • боледуваат од заразно заболување
 • користат лекови или медицинска опрема
 • имаат потреба од дополнителен кислород за медицински цели

Ако Ви е потребна специјална помош, јавете се во локалниот Центар за поддршка за специјална помош:

Имајте предвид дека овие броеви се наменети исклучиво за патници на кои им треба специјална помош, па нема да се земат предвид никакви други барања. Важат локалните тарифи.


 • Азербејџан

  +3616777502

  Јазик English
  Телефонски број +3616777502
 • Белгија

  +3225887035

  Јазик French
  Телефонски број +3225887035
 • Бугарија

  +35924928367

  Јазик Bulgarian
  Телефонски број +35924928367
 • Босна - Telecom RS

  +38755233981

  Јазик English
  Телефонски број +38755233981
 • Хрватска

  +38517757014

  Јазик Croatian
  Телефонски број +38517757014
 • Кипар

  +35722007144

  Јазик English
  Телефонски број +35722007144
 • Република Чешка

  +420225850035

  Јазик English
  Телефонски број +420225850035
 • Данска

  +45 787 33 194

  Јазик Danish
  Телефонски број +45 787 33 194
 • Обединети Арапски Емирати

  80003111236

  Јазик Arabic
  Телефонски број 80003111236
 • Египет

  +36212111302

  Јазик English
  Телефонски број +36212111302
 • Финска

  +358931585800

  Јазик English
  Телефонски број +358931585800
 • Франција

  +33170700852

  Јазик French
  Телефонски број +33170700852
 • Грузија

  +995706777037

  Јазик English
  Телефонски број +995706777037
 • Германија - германски повици

  +4969120066954

  Јазик German
  Телефонски број +4969120066954
 • Грција

  +302130022598

  Јазик English
  Телефонски број +302130022598
 • Унгарија

  +3616777505

  Јазик Hungarian
  Телефонски број +3616777505
 • Исланд

  +354 539 0640

  Јазик English
  Телефонски број +354 539 0640
 • Израел

  +97233741285

  Јазик English
  Телефонски број +97233741285
 • Италија

  +390200689768

  Јазик Italian
  Телефонски број +390200689768
 • Латвија

  +37167660434

  Јазик English
  Телефонски број +37167660434
 • Литванија

  +37052032417

  Јазик English
  Телефонски број +37052032417
 • Северна Македонија

  +38923207642

  Јазик English
  Телефонски број +38923207642
 • Малта

  +35627781644

  Јазик English
  Телефонски број +35627781644
 • Молдавија

  +373 22 903870

  Јазик English
  Телефонски број +373 22 903870
 • Холандија

  +31202621943 ****

  Јазик English
  Телефонски број +31202621943 ****
 • Норвешка

  +4721930671

  Јазик English
  Телефонски број +4721930671
 • Полска

  +48221284905

  Јазик Polish
  Телефонски број +48221284905
 • Португалија

  +351300500497

  Јазик English
  Телефонски број +351300500497
 • Романија

  +40312294796

  Јазик Romanian
  Телефонски број +40312294796
 • Русија

  +74995044413

  Јазик Russian
  Телефонски број +74995044413
 • Србија

  +381113216842

  Јазик Serbian
  Телефонски број +381113216842
 • Словачка

  +421233046989

  Јазик Czech
  Телефонски број +421233046989
 • Словенија

  +38617774391

  Јазик English
  Телефонски број +38617774391
 • Шпанија

  +34910602892 ****

  Јазик Spanish
  Телефонски број +34910602892 ****
 • Шпански повикувачи од Каталонија

  +34937370069

  Јазик Catalan
  Телефонски број +34937370069
 • Шведска

  +46812410514

  Јазик English
  Телефонски број +46812410514
 • Швајцарија

  +41225510025

  Јазик English
  Телефонски број +41225510025
 • Обединето Кралство

  +443309770444

  Јазик English
  Телефонски број +443309770444
 • Украина

  +380893202532

  Јазик Ukrainian
  Телефонски број +380893202532
 • Црна Гора

  +3616777511

  Јазик
  Телефонски број +3616777511
 • Австрија

  +43720775243

  Јазик DE
  Телефонски број +43720775243
 • Албанија

  0 4 530 0999

  Јазик English
  Телефонски број 0 4 530 0999
 • Естонија

  +372 609 4151

  Јазик English
  Телефонски број +372 609 4151
 • Казахстан

  +7 (717) 269 60 71

  Јазик English
  Телефонски број +7 (717) 269 60 71
 • Косово

  +36 1 6777 518

  Јазик English
  Телефонски број +36 1 6777 518
 • Мароко

  +36 1 6777 520

  Јазик English
  Телефонски број +36 1 6777 520
 • Ерменија

  +3616777524

  Јазик English
  Телефонски број +3616777524

Центрите за поддршка за специјална помош се отворени 24 часа, со агенти коишто зборуваат англиски јазик.

Ако сакате да го испратите Вашето барање за специјална помош по е-пошта, пишете на specialassistance@wizzair.com

Напомена: адресава на е-пошта е наменета само за патниците со попреченост. За сите други прашања, контактирајте со нас преку веб-страницата

Работно време на Центрите за поддршка

Работното време на сите Центри за поддршка е согласно соодветната временска зона во секоја од земјите, како на пример, работното време на Центарот за поддршка во Унгарија, 9-18 часот, зависи исклучиво од тековната временска зона во Унгарија.

Англиски

понеделник

00:00-24:00

вторник

00:00-24:00

среда

00:00-24:00

четврток

00:00-24:00

петок

00:00-24:00

сабота

00:00-24:00

недела

00:00-24:00

Унгарски

понеделник

09:00-18:00

вторник

09:00-18:00

среда

09:00-18:00

четврток

09:00-18:00

петок

09:00-18:00

сабота

09:00-18:00

недела

09:00-18:00

Бугарски

понеделник

09:00-18:00

вторник

09:00-18:00

среда

09:00-18:00

четврток

09:00-18:00

петок

09:00-18:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО

Француски

понеделник

09:00-18:00

вторник

09:00-18:00

среда

09:00-18:00

четврток

09:00-18:00

петок

09:00-18:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО

Германски

понеделник

09:00-18:00

вторник

09:00-18:00

среда

09:00-18:00

четврток

09:00-18:00

петок

09:00-18:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО

Италијански

понеделник

09:00-18:00

вторник

09:00-18:00

среда

09:00-18:00

четврток

09:00-18:00

петок

09:00-18:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО

Полски

понеделник

09:00-18:00

вторник

09:00-18:00

среда

09:00-18:00

четврток

09:00-18:00

петок

09:00-18:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО

Романски

понеделник

09:00-18:00

вторник

09:00-18:00

среда

09:00-18:00

четврток

09:00-18:00

петок

09:00-18:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО

Руски

понеделник

09:00-18:00

вторник

09:00-18:00

среда

09:00-18:00

четврток

09:00-18:00

петок

09:00-18:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО

Шпански

понеделник

09:00-18:00

вторник

09:00-18:00

среда

09:00-18:00

четврток

09:00-18:00

петок

09:00-18:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО

Украински

понеделник

09:00-18:00

вторник

09:00-18:00

среда

09:00-18:00

четврток

09:00-18:00

петок

09:00-18:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО

Арапски

понеделник

09:00-15:00

вторник

09:00-15:00

среда

09:00-15:00

четврток

09:00-15:00

петок

09:00-15:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО

Group Desk

понеделник

10:00-18:00

вторник

10:00-18:00

среда

10:00-18:00

четврток

10:00-18:00

петок

10:00-18:00

сабота

ЗАТВОРЕНО

недела

ЗАТВОРЕНО


Ако не можете да се движите самостојно, односно, не можете да станете без помош, да го напуштите седиштето и да дојдете до излез за итни случаи, да комуницирате со екипажот во врска со безбедносни прашања (на пр., да ги разберете безбедносните упатства и соодветно да реагирате на нив поради когнитивна или друга попреченост или пак, поради слепост или глувост), да го откопчате безбедносниот појас, да го извадите и да го облечете елекот за спасување или да ја наместите маската за кислород, треба да Ве придружува здраво возрасно лице.

Лицето што ќе Ве придружува мора да биде на возраст над 16 години и физички мора да биде способно за да Ви помогне во итен случај.

Ќе се потрудиме да овозможиме лицето што Ве придружува да седи до Вас.

Два предмета што се дел од опрема за движење може да се пријават или да се внесат во авионот бесплатно.

Батерии

Се прифаќаат само рачни инвалидски колички и такви што работат на погон на сува батерија што не може да се истури, само кога терминалите се обложени со изолација за да се спречат можните кратки споеви. Батеријата мора безбедно да биде прикачена на инвалидската количка.

Димензии

Ако инвалидската количка не може да се собере, наведете ги и димензиите кога ќе го информирате  Центарот за поддршка за специјална помош.

Помош

За да бидеме сигурни дека Ви е удобно, нашиот агент ќе Ви понуди помош во текот на пријавувањето и оставањето багаж. Ќе Ви помогнат да стигнете до портата, да поминете низ обезбедувањето и да влезете во авионот. Во најголемиот број случаи, ќе добиете седиште до прозорецот.

Имајте предвид дека членовите на нашиот кабински екипаж не може да Ви понудат помош со пијалаци, оброци или лекови, но ако е потребно, ќе Ви помогнат да стигнете од Вашето седиште до тоалетот.

Опрема

За жал, на нашите летови не се достапни инвалидски колички во авионот.

Ограничување

Може да прифатиме најмногу 28 патници со попреченост (лица со намалена подвижност) по лет, под услов во истиот авион да може да се превезат најмногу 10 патници на кои им е потребна инвалидска количка од шалтерот за пријавување до седиштето. Достапни се 36 седишта за патници со попреченост во нашиот авион Airbus A321 и може да прифатиме најмногу 12 патници на кои им е потребна инвалидска количка од шалтерот за пријавување до седиштето.

Обезбедуваме услуги „Пречек и помош“ за патниците со нарушувања на видот или слухот во текот на процесот на пријавување, при поминувањето низ обезбедувањето и до портата за поаѓање. Во авионот ќе влезете пред сите други, а членовите на нашиот екипаж ќе Ви помогнат да го сместите Вашиот рачен багаж и да стигнете до Вашето седиште.

Патниците со нарушувања на видот и слухот не треба да приложат медицинска потврда за да потврдат дека се способни да патуваат. Ова не се однесува на патниците со нарушувања на видот и слухот со заболувања што оневозможуваат да патуваат со авион (задно со, но не и ограничено на неодамнешен хируршки зафат, срцево заболување и друго) и во такви случаи важат правилата за медицинска потврда.

Информирајте го Центарот за поддршка за специјална помош најдоцна 48 часа пред закажаното време на поаѓање на летот ако сакате да ја побарате услугата „Пречек и помош“.

Согласно Декретот бр. 27/2009 на Министерството за труд и социјални работи, кучињата за водење и помош ќе се сместат во авионот без доплата за патниците со попреченост на летови во рамките на Европската Унија и од земји во Европската Унија во земји надвор од Европската Унија. Може да се превезува само едно куче по лет, при што не смее да зафаќа седиште.

Ако патувате со куче за помош, наведете го тоа во текот на резервирањето и информирајте го и Центарот за поддршка за специјална помош или испратете е-пошта на нашата адреса на е-пошта за специјална помош. Треба да ни ги испратите следниве документи најдоцна 48 часа пред закажаното време на поаѓање:

 • потврда што докажува дека Вашето куче е сертифицирано куче за помош;
 • сите документи наведени во правилата на земјите до и од кои патувате.

Други животни не се превезуваат со авион. На летовите на Wizz Air не се прифаќаат животни за емоционална поддршка.

Дополнителни информации за патување со кучиња за водење и помош може да најдете на следнава веб-страница.

Во случај Вашата опрема за движење да се оштети, загуби или доцни, мора да пријавите пред да ја напуштите салата за пристигнување, при што треба да добиете ПНС од нашиот агент.

Жалбата испратете ја по пошта или поднесете жалбана интернет.

Според Конвенцијата од Монтреал, нашата одговорност за оштетување, загуба или доцнење на вашето помошно средство за движење е ограничена на 1131 SDR по патник.

Два предмета што се дел од опрема за движење, како и патерици и одалки, може да се носат во авионот бесплатно. 
Пар патерици може да се носи во авионот, додека одалките ќе мора да се пријават. 

Ако патувате со скршена нога во гипс што не може да се витка во коленото, ќе мора да купите дополнително седиште. 

При резервирањето на Вашиот лет, внесете „EXST“ во полето за име, а Вашето презиме во полето за презиме.  

Ако веќе сте резервирале лет, но не сте резервирале дополнително седиште, контактирајте со нашиот Центар за поддршка за специјална помош.

Од безбедносни причини, бремените жени може да патуваат најмногу до 34. седмица од бременоста. Во случај на бременост со близнаци, временското ограничување е 32. седмица.

Жените што ја поминале 28. седмица од бременоста треба да приложат медицинска потврда со која се потврдува дека се во состојба да патуваат со авион. Имајте предвид дека медицинската потврда мора да биде издадена во рок од 6 дена пред датумот на летот.

Wizz Air ќе сноси одговорност само согласно Општите услови на превозза какви било здравствени проблеми на бремените жени и/или на нивното неродено дете што може да се јават во текот или како резултат на патувањето со авион.

Ако боледувате од некое заразно заболување или друга состојба за која е потребна медицинска нега, ќе Ви треба медицинска потврда со која се потврдува дека сте во состојба да патувате со авион. Медицинската потврда мора да биде издадена во рок од 6 дена пред датумот на летот.

Нема да сносиме одговорност за повреди, влошување на здравствената состојба на патникот или смрт што се должи на таквите состојби во текот на патувањето со авион. 

Контактирајте со нашиот Центар за поддршка за специјална помош најмалку 48 часа пред закажаното поаѓање на летот.

Лековите секогаш носете ги во рачниот багаж. Ако треба да носите неопходни лекови, како на пр., инсулин, треба да понесете и медицинска потврда со која се потврдува дека лекот Ви е потребен во текот на патувањето. По потреба, документот покажете го кај обезбедувањето на аеродромот.

Имајте предвид дека не сме во можност Вашите лекови да ги чуваме во фрижидер во авионот.

Превозот и користењето на Пренослив концентратор за кислород (POC)што не содржи компримиран гасовит или течен кислород не се дозволени во авионот затоа што подлежат на обезбедување доказ за природата на опрематаи медицинска потврда за „Способност за летање“(преземете го образецот тука).

Ако сакате да носите или користите помошен или уред што не генерира кислород (Личен уред за дишење - RPD): како на пр., респиратор, небулизатор, вентилатор, машина CPAPили BiPapво кабината на авионот, мора да прикажете потврда за „Способност за летање“(преземете го образецот тука).

Ако патувате со таков уред, контактирајте со Центарот за поддршка за специјална помош најдоцна 48 часа пред закажаното поаѓање за проверка на документите. Имајте предвид дека потврдата за „Способност за летање“ мора да биде издадена во рок од 6 дена пред датумот на летот.

Патниците мора да се пријават на аеродромот најдоцна2 часа предзакажаното поаѓање на летот и мора да го покажат уредот и потребните документи за проверка.

Ако не контактирате со Центарот за поддршка предвреме и/или не можете да обезбедите потврда за „Способност за летање“ на аеродромот, превозникот може да одбие да Ве превезува.

Ваквите уреди може да се носат бесплатно, како дополнителни предмети.

Патникот мора да патува со одобрен модел на POC:

 • AirSep FreeStyle
 • AirSep LifeStyle
 • AirSep Focus
 • AirSep Freestyle 5
 • (Caire) SeQual eQuinox / Oxywell (model 4000)
 • Delphi RS-00400 / Oxus RS-00400
 • DeVilbiss Healthcare iGo
 • Inogen One
 • Inogen One G2
 • lnogen One G3
 • lnova Labs LifeChoice Activox
 • International Biophysics LifeChoice / lnova Labs LifeChoice
 • Invacare XPO2 / XPO100
 • Invacare Solo 2
 • Oxylife Independence Oxygen Concentrator
 • Precision Medical EasyPulse
 • Respironics EverGo
 • Respironics SimplyGo
 • Sequal Eclipse
 • SeQual SAROS
 • VBox Trooper

Патникот треба да има доволен број целосно наполнети батерии за својата медицинска опрема што ќе го покријат целото времетраење на летот и можните доцнења. Дозволено е да се носат најмногу 2 батерии во рачниот багаж коишто треба поединечно да се заштитат за да се спречат кратки споеви. Терминалите на батериите мора да бидат или вградени или спакувани за да се спречи контакт со метални предмети, како и терминали (полначи) или други батерии.

Имајте предвид дека помошни средства за дишење што содржат компримиран гасовит или течен кислород не се дозволени во авионот.

Може да обезбедиме дополнителен кислород во авионот на патници на кои им е потребен од медицински причини. Сепак, Вашиот сад со кислород не може да се носи во авионот.

Контактирајте со нашиот Центар за поддршка за специјална помош најдоцна 48 часа пред закажаното поаѓање на летот и испратете ја потврдата за „Способност за летање“ (преземете го образецот тука), со којашто ќе се потврди следново:

 • користењето кислородот од страна на патникот е неопходно од медицински причини, но пациентот е способен да патува со авион;
 • патникот нема потреба од постојана достава на кислород подолго од 250 минутисо стапка на проток од 2 L/мин.;
 • од безбедносни причини, кислородот не може да се користи при полетувањето и слетувањето и патникот го прифаќа тоа;
 • кислородот што го обезбедува Wizz Air е погоден за патникот.

Носете ги овие документи со Вас и покажете ги на шалтерот за пријавување. Ако не ги приложите бараните документи, нема да Ви се дозволи да патувате.

Имајте предвид дека не може да гарантираме дека во авионот нема да има кикирики затоа што можно е другите патници да носат сопствени производи со кикирики во авионот. Поради тоа, Ве советуваме да понесете лек за контролирање на алергијата во авионот (како на пр., EpiPen, антихистамини итн.), како и сопствена храна. За дополнителни информации, контактирајте со Центарот за поддршка.

Штом ќе влезете во авионот, информирајте ги членовите на екипажот за Вашите алергии.

Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Со цел патувањето да Ви биде безбедно и удобно, најмалку 48 часа пред закажаното поаѓање на летот треба да го известите Wizz Air за Вашата физичка попреченост или намалена подвижност или каква било друга состојба за која е потребна медицинска нега.

Вашето барање може да го испратите на интернет при резервирањето или со контактирање со Центарот за поддршка за специјална помош. Препорачуваме да контактирате со нас на денот на резервирањето.

Не, не може да дојдете до авионот со сопствената инвалидска количка. Ние ќе Ви обезбедиме инвалидска количка за да дојдете до авионот, во текот на летот и по излегувањето од авионот. Вашата инвалидска количка ќе ја сместиме во багажникот на авионот бесплатно.

Не, Вашиот сад со кислород не може да се носи во авионот. Може да обезбедиме дополнителен кислород во авионот на патници на кои им е потребен од медицински причини. Не заборавајте да земете потврда за „Способност за летање“ со којашто ќе се потврди следново:

 • користењето кислородот од страна на патникот е неопходно од медицински причини, но пациентот е способен да патува со авион;
 • патникот нема потреба од постојана достава на кислород подолго од 250 минути со стапка на проток од 2 L/мин.;
 • од безбедносни причини, кислородот не може да се користи при полетувањето и слетувањето и патникот го прифаќа тоа;
 • кислородот што го обезбедува Wizz Air е погоден за патникот.

Да, дозволено е да носите и користите сопствен инхалатор во авионот.

Ако имате коронарно заболување или проблем со срцето, градниот кош или мозокот или пак, оперирани сте поради некоја од овие болести, мора да приложите потврда за „Способност за летање“ со којашто ќе се потврди дека не постои конкретна причина поради која не смее да летате. Имајте предвид дека потврдата мора да биде издадена во рок од 6 дена пред датумот на летот.

Ако сте загрижени дека Вашето заболување може да Ве спречи да патувате, советуваме да се консултирате со лекар пред патувањето. Ако имате специјални барања поврзани со Вашето заболување додека сте во авионот, треба да нѐ известите пред летот со тоа што ќе приложите потврда за „Способност за летање“ со којашто ќе се потврди дека заболувањето не Ве спречува да патувате. Имајте предвид дека потврдата мора да биде издадена во рок од 6 дена пред датумот на летот.

Имајте предвид дека ако Вашето заболување е заразно, нема да Ви се дозволи да летате.

Да, може да носите инсулин во авионот, но имајте предвид дека не може да Ви обезбедиме сад за ладење. Може да носите сопствен бесплатно.

Треба да носите медицинска потврда со којашто се потврдува дека лекот Ви е потребен во текот на патувањето. По потреба, документот покажете го кај обезбедувањето на аеродромот.

Да, може да го носите Вашето куче за водење бесплатно.

Ако патувате со куче за помош, наведете го тоа во текот на резервирањето и информирајте го и Центарот за поддршка за специјална помош или испратете е-пошта на нашата адреса на е-пошта за специјална помош. Треба да ни ги испратите следниве документи најдоцна 48 часа пред закажаното време на поаѓање:

 • потврда што докажува дека Вашето куче е сертифицирано куче за помош;
 • сите документи наведени во правилата на земјите до и од кои патувате.

Ако не можете да го испратите барањето преку образецот на веб-страницата, текстот на барањето може да го испратите на следнава адреса на е-пошта: specialassistance@wizzair.comсо користење на функцијата „Глас во текст“.

Ако не користите „Глас во текст“, може да Ви помогне некој од агентите во нашиот Центар за поддршка, при што може да дискутирате за тоа како би сакале да добиете одговор.

Сѐ додека може да седите, дозволено е да летате со авион. Ако скршената нога во гипс не може да се витка во коленото, ќе мора да купите дополнително седиште.