Информации и услуги

Поврат на средства и компензации

Up to 2 weeks

До 2 седмици

ТАКСА ВО ИЗНОС ОД [cancellation location=wizzairComCallCentre]
Откажете ја Вашата резервација најдоцна 14 дена пред поаѓањето и ќе треба да ја платите само таксата за откажување за да добиете поврат на средствата.

within 2 weeks

Во рок од 2 седмици

ТАКСА ВО ИЗНОС ОД [seat-protection location=wizzairComCallCentre] + УСЛУГИ
Ако откажете во рок од 14 дена од поаѓањето на Вашиот лет, ќе треба да платите повисока такса и нема да може да добиете поврат на износот што сте го платиле за купените услуги.

wizz-flex-icon

Очекувате промени? Купете WIZZ Flex

Купувањето WIZZ Flex ќе ви овозможи да ги променувате датумот, времето и маршрутата на летот на интернет колку пати сакате.

Дознајте повеќе за WIZZ Flex

Хармоники

Откажувањето на резервацијата мора да се заврши најдоцна 3 часа пред закажаното време на поаѓање на летот. Имајте предвид дека откажувањето ќе се смета како завршено штом ќе пристигне платениот износ (ако има). Имајте предвид дека може да се плати само со кредитна картичка.

а. Во случај на резервации на лет во еден правец: Откажувањето на резервацијата мора да се заврши најдоцна 3 часа пред закажаното време на поаѓање на летот.

б. Во случај на резервации на лет во два правца:

i. Ако резервацијата опфаќа повратен лет, откажувањето може да се изврши пред поаѓањето на првиот лет. Во таков случај, ќе се откажат и двата лета. На пример, во случај на лет на релација Будимпешта - Лондон Лутон - Будимпешта, откажувањето е можно само пред поаѓањето на летот Будимпешта - Лондон Лутон. Тоа значи дека ќе се откаже и летот Будимпешта - Лондон Лутон и летот Лондон Лутон - Будимпешта.

ii. Ако првиот лет веќе заминал, откажувањето не е можно.

За откажување на резервацијата, најавете се на Вашиот (односно, на сопственикот на резервацијата) профил на WIZZ и таму изберете. Ако се соочите со проблем, контактирајте со Центарот за поддршка на Wizz Air.

в. Постапка на откажување резервации што опфаќаат повеќе од еден патник (но не се групни резервации, 2-10 луѓе)

 1. За да ја откажете резервацијата, најавете се на Вашиот профил на WIZZ;
 2. Изберете ја резервацијата што сакате да ја откажете;
 3. Изберете ги патниците за коишто ќе се откаже резервацијата (ако сакате да ја откажете резервацијата за сите патници, може да ги изберете сите патници одеднаш);
 4. Потврдете го откажувањето и платете ги таксите поврзани со откажувањето (ако има).
 5. Имајте предвид дека ако првичната резервација сте ја платиле целосно или делумно со ваучер на WIZZ, откажувањето на резервацијата може да се изврши само за сите патници и сите летови истовремено.

Важечки плаќања при откажување на резервацијата

1. Таксата за откажување зависи од тоа колку дена преостануваат до поаѓањето на летот и се наплаќа по патник по лет согласно информациите подолу.

 • Ако преостануваат повеќе од 14 дена до поаѓањето, таксата за откажување изнесува: [cancellation location=WizzairComCallCentre] по патник по лет;
 • Ако преостануваат до 14 дена, таксата за заштита на седиште изнесува: [seat-protection location=WizzairComCallCentre] по патник по лет;
 • Ако откажувањето се изврши повеќе од 14 дена пред поаѓањето, патникот има право на поврат на вкупниот платен износ за цената на превоз по одбивањето на таксата за откажување и враќањето на погодностите на WIZZ Discount Club;
 • Ако откажувањето се изврши во рок до 14 дена пред поаѓањето, патникот има право на поврат на целиот платен износ за цената на превоз по одбивањето на таксата за заштита на седиште, враќањето на погодностите на WIZZ Discount Club и други услуги.

2. Враќање на погодностите на WIZZ Discount Club

Износот што треба да се плати ги опфаќа разликите меѓу стандардната и цената на билетот преку WIZZ Discount Club и стандардната и таксата за багаж преку WIZZ Discount Club. Ако членот на WIZZ Discount Club ја откаже својата резервација, таксиве ќе важат за патниците што ќе останат во резервацијата затоа што ќе ги изгубат погодностите на WIZZ Discount Club.

Таксата за откажување и враќањето на погодностите на WIZZ Discount Club ќе се одземат од износот платен за патникот чијашто резервација е откажана, како во продолжение:

 • Ако износот платен за патникот чијашто резервација е откажана е повисок од таксите поврзани со откажувањето (такса за откажување/такса за заштита на седиште, враќање на погодностите на WIZZ Discount Club), разликата ќе се врати на сметката на WIZZ на сопственикот на резервацијата (лицето што првично ја создало резервацијата) во кредит на WIZZ;
 • Ако износот платен за патникот чијашто резервација е откажана е понизок од таксите поврзани со откажувањето (такса за откажување/такса за заштита на седиште, враќање на погодностите на WIZZ Discount Club), треба да се плати само за враќање на погодностите на WIZZ Discount Club;
 • Ако износот платен за патникот чијашто резервација е откажана е еднаков на таксите поврзани со откажувањето (такса за откажување/такса за заштита на седиште, враќање на погодностите на WIZZ Discount Club), нема да се плати и нема да се изврши поврат.

Дополнителни важни информации:

Ако се побара поврат на платените средства на сметка на WIZZ, ќе се откажат и ќе станат неважечки сите летови за сите патници во резервацијата. Ако своеволно ја откажете резервацијата на интернет и побарате кредит на сметката на WIZZ, дејството е неповратно и нема да може да се вршат дополнителни измени. Кредитите на WIZZ не може подоцна да се конвертираат во средства на начинот на плаќање со којшто е првично платено.

Ако сакате да го добиете износот што треба да се врати на Вашата дебитна/кредитна картичка или преку банкарска трансакција или на начинот на плаќање со којшто е платено првично за резервацијата, мора да контактирате со Центарот за поддршка на Wizz Air (сѐ уште нема начин сето тоа да се изврши на интернет). Во таков случај, нема да се наплатитакса за трансакција преку Центарот за поддршка.

Имајте предвид дека ако за резервацијата првично сте платиле со кредити на сметката на WIZZ, може да побарате поврат на платените средства само во кредити на WIZZ. Не е можно да се изврши конверзија во друг начин на плаќање.

Ако сте купиле билет со цена на превоз Plus или имате резервација со WIZZ Flex, може да побарате поврат на платените средства по куповната цена. Платениот износ по куповната цена за Вашата резервација ќе се врати како кредит на Вашата сметка на WIZZ. Имајте предвид дека платениот износ за услугата WIZZ Flex нема да се врати на Вашата сметка на WIZZ и нејзината вредност ќе се одземе од вкупниот платен износ. Имајте предвид дека ако откажувањето на резервацијата се изврши со WIZZ Flex, правилата за истекување на кредитот се разликуваат. Погледнете во Правилата и условите на WIZZ Flex.

По одземањето на соодветните такси, износот за враќање (ако има) ќе биде вратен на сметката на WIZZ на сопственикот на резервацијата како кредит на WIZZ во рок од 72 часа од барањето. Износот вратен во кредит на Вашата сметка на WIZZ ќе биде достапен за користење во период од 1 година (освен за WIZZ Flex, кога кредитот важи 90 дена) и може да се користи за купување нови летови и услуги на Wizz Air.

Членствата на WIZZ Discount Club и картите Privilege Pass купени при резервирањето на првичниот лет нема да се откажат автоматски со откажувањето на резервацијата. За повеќе детали, погледнете на WIZZ Discount Club и Privilege Pass.

Услугите купени од трети страни при резервирањето на првичниот лет (како на пр., осигурување, превоз од/до аеродром) нема да се откажат автоматски со откажувањето на резервацијата. За откажување на ваквите услуги, контактирајте директно со соодветниот давател на услугите.

Во случај на откажување на летот, имате неколку опции согласно „Општите услови на превоз“, освен ако е поинаку наведено во Регулативата (EC) бр. 261/2004 („Регулативата“) што ги поставува општите правила на компензација и помош на патниците во случај на одбивање влез во авионот, откажување или значително доцнење на летовите.

 1. Може да резервирате повторно на следниот достапен лет на истата/слична маршрута. Ако нема достапни летови истиот или следниот ден (а подоцнежните достапни датуми не одговараат на целта на Вашето патување), може да изберете сами да си го организирате патувањето со друга авиокомпанија или други соодветни превозни средства (односно, воз, автобус или изнајмен автомобил). Имајте предвид дека сите видови алтернативен превоз мора да бидат со слични услови на превоз до Вашата дестинација. Поврзаните разумни и соодветно документирани трошоци и давачки може да ни ги испратите за рефундирање преку wizzair.com. Притоа, не заборавајте да ги соберете и испратите сите соодветни сметки и фактури поврзани со трошоците за алтернативниот превоз (на пр., билет или гориво) или
 2. може да ја откажете резервацијата и да побарате поврат во кредити на WIZZ на Вашата сметка на WIZZ за откажаниот и ако има, за повратниот лет. Подоцна ќе може да побарате поврат на начинот на плаќање што сте го користеле за да платите за првичниот лет наместо кредити на WIZZ.

Ако сакате да го промените изборот, може да го сторите тоа согласно општите правила и со плаќање на соодветната такса.

Имајте предвид дека во врска со откажување дополнителни услуги, ќе се применува политиката за откажување и поврат на платените средства на давателот на услуги од трети страни.

За пристап до опцииве, најавете се на Вашиот (односно, на сопственикот на резервацијата) профил на WIZZ и таму изберете. Ако се соочите со проблем, контактирајте со  Центарот за поддршка на Wizz Air.

Освен гореспоменатите опции, ќе Ви овозможиме и два телефонски повика (наместо тоа, може да изберете телекс, факс или е-пошта) бесплатно или кога не е изводливо Wizz Air да Ви обезбеди такви можности, ќе Ви ги надоместиме трошоците за таквата комуникација.

По потреба, во случај на пренасочување, ако времето на поаѓање на новиот лет е денот по првично планираниот датум на поаѓање на откажаниот лет, ќе Ви обезбедиме сместување во хотел и превоз меѓу аеродромот и местото на сместување, бесплатно. Во ситуациите кога не е изводливо Wizz Air да Ви го обезбеди сето тоа, ќе Ви ги надоместиме трошоците за храна, сместување во хотел и превоз меѓу аеродромот и местото на сместување.

Имајте предвид дека повратот на средствата за трошоците за помошта наведена погоре важи до разумен износ и притоа треба да се приложат фактури како доказ.

Покрај тоа, Wizz Air ќе Ви исплати компензација согласно член 7 од Регулативата:

ИЗНОС

РАСТОЈАНИЕ

БЕЛЕШКА

250 евра

1500 km или помалкуАко Ви понудат нов лет и времето на пристигнување не го надминува закажаното време на пристигнување на Вашиот резервиран лет повеќе од 2 часа, овој износ ќе се намали за 50 %

400 евра

меѓу 1501 и 3500 km, важи само за летови во Заедницата (EУ-ЕEЗ)Ако Ви понудат нов лет и времето на пристигнување не го надминува закажаното време на пристигнување на Вашиот резервиран лет повеќе од 3 часа, овој износ ќе се намали за 50 %

600 евра

преку 3500 km, важи само за летови надвор од Заедницата (EУ-ЕEЗ)Ако Ви понудат нов лет и времето на пристигнување не го надминува закажаното време на пристигнување на Вашиот резервиран лет повеќе од 4 часа, овој износ ќе се намали за 50 %

Гореспоменатата компензација нема да се исплати ако сте добиле известување за откажувањето:

 • две седмици пред закажаното време на поаѓање (ЗВПо);
 • меѓу 2 седмици и 7 дена пред ЗВПо и Ви понудат друг лет со Wizz Air со време на поаѓање најмногу два часа пред ЗВПо, а времето на пристигнување е најмногу четири часа по закажаното време на пристигнување (ЗВПр);
 • помалку од 7 дена пред ЗВПо и Ви понудат друг лет со Wizz Air со време на поаѓање најмногу еден час пред ЗВПо, а времето на пристигнување е најмногу два часа по закажаното време на пристигнување (ЗВПр).

Имајте предвид дена не сме обврзани да Ви исплатиме компензација ако откажувањето настанало како последица на вонредни околности што не можеле да се избегнат дури и ако се преземеле разумни мерки.

Вонредни околности може да бидат, но не се ограничени на, следниве причини: контрола на воздушен сообраќај, временски непогоди, индустриски дејства (освен индустриски дејства на вработените во Wizz Air), предупредување за терористички напад или причини поврзани со безбедноста, затворање аеродром или писта, граѓански немири, природни катастрофи или причини поврзани со безбедноста на летот.

Секој од случаите ќе се разгледува посебно за да се утврди дали постојат вонредни околности што не можеле да се избегнат.

Ако имате поплаки поврзани со остварувањето на Вашите права согласно Регулативата, може да контактирате со Државното тело за спроведување одговорно за Вашето место на поаѓање (http://apr.europa.eu).

Во случај на доцнење на летот, имате неколку опции согласно Регулативата (EC) бр. 261/2004 („Регулативата“) што ги поставува општите правила на компензација и помош на патниците во случај на одбивање влез во авионот, откажување или значително доцнење на летовите.

РАСТОЈАНИЕ

ВРЕМЕТРАЕЊЕ НА ДОЦНЕЊЕТО

ОБЕЗБЕДЕНА ПОМОШ ЗА СЕКОЈ ПАТНИК ШТО КУПИЛ БИЛЕТ

1500 km или помалку

2 часа или повеќе

 • пијалак и оброк во вредност соодветна на доцнењето;
 • два телефонски повика или пак, телекс, факс или е-пошта (во ситуациите кога не е изводливо Wizz Air да Ви ги обезбеди овие можности, ќе ги покриеме Вашите трошоци до разумен износ, при што ќе треба да се приложат фактури како доказ);

1501-3500 km

3 часа или повеќе

3501 km или повеќе

4 часа или повеќе

Ако Вашиот лет доцни најмалку 5 часа, може да изберете една од следниве опции (заедно со горенаведената помош):

 • Може да резервирате повторно на следниот достапен лет на истата/слична маршрута. Ако нема достапни летови истиот или следниот ден (а подоцнежните достапни датуми не одговараат на целта на Вашето патување), може да изберете сами да си го организирате патувањето со друга авиокомпанија или други соодветни превозни средства (односно, воз, автобус или изнајмен автомобил). Имајте предвид дека сите видови алтернативен превоз мора да бидат со слични услови на превоз до Вашата дестинација. Поврзаните разумни и соодветно документирани трошоци и давачки може да ни ги испратите за рефундирање преку wizzair.com. Притоа, не заборавајте да ги соберете и испратите сите соодветни сметки и фактури поврзани со трошоците за алтернативниот превоз (на пр., билет или гориво).
 • може да ја откажете Вашата резервација, па да Ви го вратиме целиот износ што сте го платиле за откажаниот лет по куповната цена, за деловите од патувањето што не завршиле и за деловите што веќе завршиле ако летот веќе не игра никаква улога во однос на Вашиот првичен план на патување, заедно со, ако е применливо (односно, во случај на поврзани летови);
 • може да ја откажете Вашата резервација и да добиете поврат на целиот платен износ за соодветниот лет на Вашата сметка на WIZZ во форма на кредити на WIZZ. Кредитиве може да се искористат за купување летови/услуги на Wizz Air во иднина.

Ако како резултат на предолгото доцнење, времето на поаѓање на летот што доцни е денот по првично планираниот датум на поаѓање, по потреба ќе Ви обезбедиме сместување во хотел и превоз меѓу аеродромот и местото на сместување, бесплатно. Во ситуациите кога не е изводливо Wizz Air да Ви го обезбеди сето тоа, ќе Ви ги надоместиме трошоците за хотелско сместување и превоз меѓу аеродромот и местото на сместување до разумен износ, при што ќе треба да се приложат фактури како доказ.

Согласно член 7 во Регулативата, патниците чии летови доцнат повеќе од три часа по времето на пристигнување имаат право на компензација, освен ако доцнењето настанало како последица на вонредни околности што не можело да се избегнат дури и ако се применеле разумни мерки.

Ако имате поплаки поврзани со остварувањето на Вашите права согласно Регулативата, може да контактирате со Државното тело за спроведување одговорно за Вашето место на поаѓање (http://apr.europa.eu).

Во случај на одбивање влез во авионот, имате неколку опции согласно Регулативата (EC) бр. 261/2004 на Европскиот Парламент и Советот од 11 февруари 2004, што ги поставува општите правила за компензација и помош на патниците во случај на одбивање влез во авионот, откажување или значително доцнење на летовите.

Ако се откажете од резервацијата во замена за погодностите како волонтер, може да изберете една од следните опции (заедно со погодностите договорени со Wizz Air):

 1. Пренасочување на лет со Wizz Air или друга авиокомпанија со слични превозни услови до Вашата крајна дестинација, што зависи од достапноста на седишта.
 2. Враќање на целиот износ што сте го платиле за откажаниот лет по цената на купување, за деловите од патувањето што не сте ги поминале и за деловите од патувањето што веќе сте ги поминале, ако се утврди дека летот веќе нема цел за Вас во однос на првичниот план на патување, заедно со, ако може да се примени (односно, во случај на поврзани летови), резервирање повратен лет со Wizz Air или друга авиокомпанија со слични превозни услови до Вашата прва точка на поаѓање што е можно поскоро, зависно од достапноста на седишта.
 3. Поврат на целосната вредност на износот што сте го платиле за сите правци на летот во кредит. Кредитот може да се искористи за купување летови со Wizz Air.

Ако бројот на доброволци е недоволен и екипажот на Wizz Air одбил да влезете во авионот спротивно на Вашите желби и без никаква друга причина, ќе Ви се обезбеди помош заедно со горенаведеното, согласно следново:

 1. Обезбедуваме ваучери за пијалак/оброк во вредност соодветна на времето на чекање.
 2. Нудиме два телефонски повици, пораки по телекс или факс или е-пошта бесплатно, или пак, кога не е изводливо Wizz Air да Ви го обезбеди сето тоа, ќе Ви ги надоместиме трошоците за таквата комуникација.
 3. Во случај на пренасочување, ако времето на поаѓање на новиот лет е денот по првично планираниот датум на поаѓање на откажаниот лет, ќе Ви обезбедиме хотелско сместување и превоз меѓу аеродромот и местото на сместување, бесплатно. Во ситуациите кога не е изводливо Wizz Air да Ви го обезбеди сето тоа, ќе Ви ги надоместиме трошоците за храна, сместување во хотел и превоз меѓу аеродромот и местото на сместување.

Враќањето на средствата за трошоците за помошта наведена погоре важи до разумен износ и притоа треба да се приложат фактури како доказ.

Покрај тоа, Wizz Air ќе Ви исплати компензација согласно член 7 од Регулативата:

Износ

Растојание

Белешка

250 евра

1500 km или помалку

Ако Ви понудат нов лет и времето на пристигнување не го надминува закажаното време на пристигнување на Вашиот резервиран лет повеќе од 2 часа, овој износ ќе се намали за 50 %

400 евра

меѓу 1500 и 3500 km

Ако Ви понудат нов лет и времето на пристигнување не го надминува закажаното време на пристигнување на Вашиот резервиран лет повеќе од 3 часа, овој износ ќе се намали за 50 %

600 евра

преку 3500 km

Ако Ви понудат нов лет и времето на пристигнување не го надминува закажаното време на пристигнување на Вашиот резервиран лет повеќе од 4 часа, овој износ ќе се намали за 50 %

Ако имате поплаки поврзани со остварувањето на Вашите права согласно Регулативата, може да контактирате со Државното тело за спроведување одговорно за Вашето место на поаѓање (http://apr.europa.eu).

Ако имате право да добиете компензација согласно Регулативата (EC) бр. 261/2004, Вашата жалба може да ја поднесете преку образецот за жалби на интернет.

Други патници може да поднесат жалба за компензација во Ваше име само ако Вие и другите патници сте биле дел од истата резервација за летот во прашање. Во таков случај, Вие или другите патници што се жалат треба да обезбедите соодветни докази дека сте дале овластување.

На жалбата ќе одговориме во рок од 30 дена.

Жалби од трети страни

Нема да обработуваме жалби за компензација поднесени од трети страни, освен ако Вие или патниците во Вашата резервација претходно сте поднеле жалба директно до нас.

За да се избегне сомнеж, условите во претходниот став немаат за цел да го ограничат Вашето право или да Ви забранат да се советувате со правни лица пред да поднесете жалба директно до нас.

Ако жалба до нас поднесат трети страни во Ваше име (под услов Вие веќе да сте поднеле жалба директно до нас), третите страни треба да достават соодветна и исправна документација како доказ дека правно сте ги овластиле да Ве застапуваат.

Компензацијата исплатена на трети страни што дејствуваат во Ваше име ќе се смета како соодветна исплата на компензација и нема да може да се исплати никаква друга компензација за истиот лет затоа што не сносиме одговорност за втора исплата или каква било расправа меѓу Вас и третите страни.

Назначување

Имате право да ја назначите Вашата жалба на трети страни. При назначувањето на Вашето право на жалба, Вашето право да добиете компензација од нас им го „продавате“ на третите страни, што значи дека по завршувањето на назначувањето, третите страни ќе имаат право да добијат компензација наместо Вас. Ве советуваме внимателно да ги прочитате правилата и условите на Вашиот договор со третите страни во врска со Вашата жалба.

Може да разгледуваме назначени жалби само ако се исполнети следниве услови:

 • известување за назначувањето во пишана форма потпишано од Вас со следните информации:

oбројот на Вашата резервација;

oосновата за жалбата;

oдатумот и бројот на летот

или

 • оригиналниот примерок или заверена копија на правилно извршениот договор за назначување како додаток на жалбата.

Административна такса за назначување

Разгледувањето назначени жалби предизвикуваат дополнителни трошоци за нас. Согласно Граѓанскиот кодекс на Унгарија 6:200. §*таквите трошоци ќе ги покриете Вие и третите страни на коишто сте ја назначиле Вашата жалба.

Ако треба да се плати компензација за назначената жалба, за да се покријат гореспоменатите трошоци, ќе ја одбиеме административната такса за назначување од износот на компензацијата што треба да се плати.

Износот на административната такса за назначување е 50 евра. Износот е наведен и во „Сите услуги и такси“.

Соодветна и исправна документација за застапување или назначување

Ако Ве застапуваат трети страни или сте ја назначиле Вашата жалба, согласно Кодексот за граѓански постапки во Унгарија 325 §*, сите документи што треба да ни се испратат треба да бидат во форма на приватен документ со целосна доказна сила и треба да ги содржат следниве податоци:

а) документот е напишан и потпишан од издавачот во ракопис или,

само како појаснување: документот треба да го напишете сами рачно и да го потпишете;

б) документот е потпишан од двајца сведоци што потврдуваат дека лицето именувано во документот го потпишало документот, ако самостојно не напишало дел или целиот документ пред нив или изјавило дека потписот е негов. Освен тоа, во документот треба јасно да се наведат имињата и адресите на постојано или привремено живеење на двајцата сведоци или,

само како појаснување: ако документот не сте го напишале Вие, двајца други луѓе треба да го потпишат како сведоци и да ги наведат своите адреси;

в) судија или нотар треба да ги завери потписот и иницијалите на потписникот на документот на самиот документ или,

само како појаснување: документот треба да биде заверен на нотар. На тој начин, нотарот потврдува дека потписот на документот е Ваш;

г) *адвокат или адвокатска комора обезбедува уредно потпишан документ како потврда дека документот е препишан од други лица и потпишан од потписникот пред него или дека потписникот пред него изјавил дека потписот е негов или,

само како појаснување: документот треба да го потпишете и Вие и адвокат [ако документот го подготвил адвокат];

д) документот во електронска форма се извршува со заверениот електронски потпис на потписникот или напреден електронски потпис според квалификуван сертификат или печат, заедно со временски печат (ако е така предвидено со закон) или,

само како појаснување: документот во електронска форма е создаден со заверен уред што Ве идентификува Вас и обезбедува квалификуван сертификат или печат на документот.

*„Општите услови на превоз“ што сте ги прифатиле во текот на резервирањето се договор меѓу Вас и нас што подлежи на законите во Унгарија и како такви, законите во Унгарија владеат со нашиот договорен однос.

Во случај на смрт на член на потесното семејство (мајка, татко, сопруга, сопруг, животен партнер, сестра, брат, дедо или баба, син, ќерка, внук, внука) во период од 30 дена пред датумот на поаѓање, може да побарате поврат на платениот износ со испраќање барање . Треба да доставите умреница во рок од 7 дена од испраќањето на образецот за барање.

Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Пополнете го образецот за жалбии внимателно изберете ја соодветната категорија.

Ќе добиете единствен ID-број. Секогаш повикувајте се на него. Ќе се потрудиме да го обработиме Вашето барање што е можно побргу. Сигурно ќе добиете одговор од нас во рок од 30 дена.

Во случај на промена на распоредот на летот или откажување на летот од страна на Wizz Air пред закажаното време на поаѓање на летот, ќе добиете известување за промените и за Вашите опции во врска со промените, преку е-пошта на адресата што сте ја навеле при резервирањето. Известувањата се испраќаат директно на деталите за контакт што ги навел сопственикот на резервацијата и важат за сите патници во резервацијата. Сопственикот на резервацијата или туристичката агенција сноси одговорност да ги информира сите други патници во резервацијата за какви било промени на летот.

Во такви случаи, може да изберете една од следниве опции (може да се разликуваат зависно од случајот):

 • Најавете се на Вашиот (односно, на сопственикот на резервацијата) профил на WIZZ и одново резервирајте го патувањето бесплатно на друг лет со Wizz Air на истата или ако е потребно, слична маршрута, што зависи од достапноста на седишта. Ако не сте задоволни со достапните летови, ќе Ви понудиме опции за враќање на платените средства при процесот на повторно резервирање на интернет.
 • Најавете се на Вашиот (односно, на сопственикот на резервацијата) профил на WIZZ и побарајте враќање на целосната вредност на платениот износ за откажаниот или променетиот  лет во кредит на WIZZ, плус 20 % од цената на превоз платена за откажаниот или променетиот лет (и ако има, за повратниот лет) на Вашата сметка на WIZZ. Таквите кредити за патување може да се искористат за купување лет или услуги на WIZZ во иднина. Ако сакате, наместо кредит на WIZZ, подоцна може да побарате поврат на платените средства во износ од 100 % на начинот на плаќање со којшто првично сте платиле за резервацијата (што зависи од ограничувањата за типот на начинот на плаќање). Во таков случај, имајте предвид дека нема да имате право на гореспоменатите дополнителни 20 %.

Имајте предвид дека Wizz Air не им нуди опции за поврат на платените средства или повторно резервирање на патниците коишто промената ја започнале до 14-от ден пред поаѓањето на летот и промената се однесува на разлика во време од помалку од пет часа.

Ако се соочите со проблем, контактирајте со Центарот за поддршка на Wizz Air.