Topic 1. Culture and heritage

Патникот кој патува со нас ќе има просечен отпечаток на CO2 од само 53,8 грама на километар, што е најниско меѓу нашите најголеми конкуренти

Ова се заснова на извештајот за финансиската 2023 година и е најнизок можен резултат за интензитет на јаглерод што некогаш сме го забележале во една финансиска година.

Topic2_Dining-and-shopping

За да избегнеме непотребно загадување, не летаме со полупразни авиони.

Во 2023, во просек 91% од нашите седишта на летовите беа зафатени. За споредба, просекот во индустријата во истиот период изнесуваше 82% и за жал, празните седишта сѐ уште имаат отпечаток на CO2.

Topic3_Adventure

Немаме седишта во бизнис класа, што е уште еден пример за непотребни јаглеродни емисии.

Едноставно нема смисла да се остават празни седишта за да се направи простор за некој од патниците да се опушти и да го чита својот весник поудобно.

EXPO ATP_Greatest Show_SM Banner_600x600-with-ribbon

Летаме само на директни маршрути. Едно полетување, едно слетување, нема поврзани летови, нема дополнителна потрошувачка на гориво.

Можеби веќе сте слушнале, но во просек, 15-20% од вкупното потрошено гориво на кратки летови се троши при полетувањето и слетувањето на авионите.

wizz_sustainability_rtb_05

Ги користиме најмодерните и најдобри мотори и авиони во својата класа, што е клучно за ниски емисии

Моторите од семејството на Airbus A320neo се најефикасни во индустријата затоа што може да произведат поголем потисок иако трошат иста количина гориво, што овозможува најмала потрошувачка на гориво во споредба со другите мотори што се користат во комерцијалните авиони

wizz_sustainability_rtb_06

Имаме една од најновите возни паркови во светот меѓу авиокомпаниите со над 100 авиони

Најчесто летаме со Airbus A321neo, а во моментов, просечната старост на авионите во нашиот возен парк е помала од пет години, што е многу под просечната старост на авионите на нашите главни конкуренти, што е околу 10 години. Понов возен парк значи подобра, поефикасна технологија за гориво и јаглерод, што гарантира дополнително намалување на нашиот CO2 по патник/km.

wizz_sustainability_rtb_07

Освен тоа, на ниедна од нашите маршрути нема заменски превоз со директна линија со воз под четири часа.

При планирањето летови и нови дестинации, нашите тимови ги разгледуваат другите начини на превоз. Немаме летови на местата каде што постојат замени со директна линија со воз во истиот пар градови.

Повеќе за нашите иницијативи за одржливост може да прочитате тука

*Согласно со CAPA - Центар за награди за извонредност во воздухопловството 2022и 2023 година, Wizz Air беше прогласена за „Глобална авиокомпанија за одржливост на животната средина на годината“