Верзијата на Вашиот прелистувач е многу стара
Верзијава на Вашиот прелистувач не е поддржана!
Страницава ја гледате затоа што откривме застарена или неподдржана верзија на прелистувачот. За да продолжите со прелистување на wizzair.com и притоа, тоа да биде најдобро искуство, препорачуваме да го ажурирате Вашиот прелистувач.
Ги препорачуваме следниве прелистувачи:
Mozilla Firefox
Преземете бесплатно
Google Chrome
Преземете бесплатно

Информации и услуги

Пријавување и влегување во авионот

online

На интернет

БЕСПЛАТНО

отпечатете ја Вашата карта за влегување во авионот 
достапна согласно Вашето избрано седиште
најдоцна 3 часа пред поаѓањето

Апликација за мобилни уреди

БЕСПЛАТНО

користете карта за влегување во авионот на мобилен уред
наместо отпечатена карта за влегување во авионот

ПРЕЗЕМЕТЕ ЈА АПЛИКАЦИЈАТА

airport

Аеродром

СЕ ПЛАЌА*

земете карта за влегување во авионот на аеродромот

(поевтино е ако се купи однапред)

Хармоники

За да ги намалиме трошоците и нашите цени на превоз да останат ниски, нудиме опции за бесплатно пријавување на интернет. Пријавувањето на интернет е достапно од 30 дена до 3 часа предзакажаното време на поаѓање ако сте купиле седиште во текот на резервирањето.

Ако не сте купиле седиште при резервирањето, пријавувањето ќе биде достапносамо 48 часапред поаѓањето.

 • пријавете се на интернет,
 • отпечатете ја картата за влегување во авионот,
 • покажете ја отпечатената карта за влегување во авионот на портата заедно со документите за патување најдоцна 30 минути пред закажаното време на поаѓање,
 • ако документите за патување не ви се издадени во ЕУ, треба да дојдете на шалтерот за пријавување за да ви ги проверат документите и да ви удрат печат на картата за влегување во авионот,
 • ако имате багаж за оставање, одете на шалтерот за оставање багаж најдоцна 40 минути пред поаѓањето или согласно со локалните правила, како што е наведено во делот „ВРЕМЕ НА ПРИЈАВУВАЊЕ“ подолу.

Ако патувате во Шенген-зоната, не мора да ги пополнувате деталите за документот за патување при пријавувањето на интернет затоа што не е потребно да наведувате такви детали.

При пријавувањето на интернет можно е да треба да наведете детали за визата за патувања на одредени маршрути. Ако не е потребна виза за Вашата дестинација, едноставно пополнете го полето со знаци xxxxx.

Децата на возраст под 14 години треба да ги придружува и пријави на интернет патник на возраст над 16 години.

Може да ја промените Вашата резервација (освен летот и името) или да купите дополнителни услуги дури и по пријавувањето на интернет.

Преземете ја нашата бесплатна апликација за мобилни уреди за Android, iPhone!

QR-code-mainpagebadge-apple-app-storebadge-google-play

Не е потребно печатење. Изберете ја поодржливата опција и добијте дигитална потврда за вашата резервација. **

Ако се пријавите со апликацијата, ги имате следниве опции:

 • преземете ја картата за влегување во авионот преку апликацијата кога телефонот е поврзан на интернет
 • одете на wizzair.comод прелистувачот на вашиот мобилен уред, внесете го бројот за потврда на летот и отпечатете ја картата за влегување во авионот
 • Ако имате оперативен систем iOS, картата за влегување во авионот може да ја зачувате и во Wallet*

Изберете аеродром за да проверите достапност на карта за влегување во авионот на мобилен уред

Некои аеродроми сѐ уште не поддржуваат карти за влегување во авионот на мобилни уреди. Во такви случаи, картата за влегување на авионот на мобилниот уред нема да се генерира и ќе треба да одите на wizzair.com, да ја отворите вашата резервација и да ја отпечатите картата за влегување во авионот.

*Wallet е локална апликација на допир за iPhone и iPod на Apple што се воведе како дел од iOS 9. Апликацијата овозможува корисниците да складираат и користат електронски купони, карти за влегување во авион, возни билети, билети за филмски и други настани, картички за награди од клубови и картички за подарок.
**Само на аеродромите со дозволен пристап.

Може да се пријавите на аеродромот со плаќање одредена такса.

 • Платете во текот на резервирањето.
 • Додајте подоцна на страницата со преглед на Вашиот лет.

Ако услугата на пријавување на интернет сѐ уште не е достапна на аеродромот од каде што ќе поаѓате, пријавувањето на аеродромот ќе биде бесплатно сѐ додека услугата не стане достапна.

Список на аеродромикаде што пријавувањето на интернет не е достапно и пријавувањето на аеродромот е бесплатно:

 • Тирана (само до Будимпешта)
 • Сарагоса
 • Москва
 • Аеродром „Менара“ Маракеш
 • Аеродром „Ал Масира“ Агадир

Шалтерот за оставање багаж обично се затвора 40 минути пред закажаното време на поаѓање. Во некои случаи, шалтерот за пријавување на аеродромот се затвора порано. Подолу може да најдете список на аеродроми каде што шалтерот за пријавување на аеродромот се затвора порано:

 • Меѓународен аеродром „Хенри Коанда“ Букурешт - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Ајндховен - 50 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Будимпешта (само за маршрутите TLV и PRN) - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Малага - 50 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Меѓународен аеродром Дубаи - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Милано Малпенса - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Лондон Лутон - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром „Бен Гурион“ Тел Авив - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром „Менара“ Маракеш - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Овда - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Агадир Ал Масира - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Варшава (само за маршрутите TLV) - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Мале-Велана - шалтерот за пријавување се отвора 180 минути, а се затвора 60 минути пред закажаното време на поаѓање.

Пријавување на интернет

Достапноста на пријавувањето на интернет зависи од вашиот избор на седиште:

 • Ако сте купиле седиште во текот на или по резервирањето: 30 дена пред летот
 • Ако не сте купиле седиште: 48 часа пред појдовниот лет

Пријавување на аеродром

Пријавувањето започнува 2 часа и завршува 40 минути пред поаѓањето. Во некои случаи, шалтерот за пријавување на аеродромот се затвора порано. Подолу може да најдете список со аеродроми каде што шалтерот за пријавување на аеродромот се затвора порано:

 • Аеродром Берлин Бранденбург - шалтерот за пријавување отвора 165 минути, а затвора 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Меѓународен аеродром „Хенри Коанда“ Букурешт - 50 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Ајндховен - 50 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Будимпешта (само за маршрутите TLV и PRN) - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Малага - 50 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Меѓународен аеродром Дубаи (DXB и DWC) - 50 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Милано Малпенса (само за маршрути надвор од Шенген-зоната: KUT, SKP, TGD) - 50 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром Лондон Лутон - шалтерот за пријавување отвора 3 часа, а затвора 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Аеродром „Бен Гурион“ Тел Авив - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Меѓународен аеродром Абу Даби - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Меѓународен аеродром Тбилиси - 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Од меѓународниот аеродром Виена до меѓународниот аеродром Дубаи - шалтерот за пријавување отвора 180 минути, а затвора 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Меѓународен аеродром Абу Даби - шалтерот за пријавување отвора 180 минути, а затвора 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Меѓународен аеродром „Крал Абудлазиз“ - шалтерот за пријавување отвора 180 минути, а затвора 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Меѓународен аеродром „Крал Калид“ - шалтерот за пријавување отвора 180 минути, а затвора 60 минути пред закажаното време на поаѓање
 • Меѓународен аеродром „Крал Фаид“ - шалтерот за пријавување отвора 180 минути, а затвора 60 минути пред закажаното време на поаѓање

Шалтерот за пријавување се отвора порано на следниве аеродроми, со цел намалување на времето на чекање поради дополнителните проверки на документите за патување:

 • Меѓународен аеродром „Аврам Јанку“ Клуж Напока - шалтерот за пријавување се отвора 3 часа пред поаѓањето
 • Меѓународен аеродром Сибиу - шалтерот за пријавување се отвора 3 часа пред поаѓањето

Ако имате посебни барања, специјални потреби или патувате со претходно резервирана помош, пријавете се 2 часа пред закажаното време на поаѓање за да бидете сигурни дека навреме ќе завршите со постапката на пријавување за летот.

Следните предмети не може да ги носите во кабината на авионот или на местата ограничени со обезбедувањето на аеродромот.

Ако не успеете:

 • да ги завршите постапките на пријавување во рамките на рокот за пријавување
 • да ојдете на шалтерот за пријавување или портата за влегување во авионот навреме

Вашата резервација ќе се откаже и нема да може да влезете во авионот. Ќе Ви го вратиме вкупниот износ на средствата што сте ги платиле, со одбивање на таксите за други услуги, како и таксата за заштита на седиштето во износ од [seat-protection location=WizzairComCallCentre].

Ве советуваме да си купите осигурувањеза да ги покриете загубите во такви случаи.

Треба да дојдете на портата за влегување во авионот најдоцна 30 минути пред закажаното време на поаѓање.

Документи

Треба да ги покажете истите документи за патување што сте ги користеле при пријавувањето на интернет, кај обезбедувањето на аеродромот и на портата за влегување во авионот.

Проверете дали ги имате сите неопходни документи за патување, како што се Вашиот пасош и визата. Ако не сте сигурни што сѐ е потребно за влез на Вашата дестинација, проверете во соодветното Министерство за надворешни работи во Вашата земја пред патувањето. Нема да преземеме одговорност ако не Ви дозволат да влезете во авионот затоа што ги немате потребните документи за патување.

Ако патувате со новороденче, треба да ја отпечатите и да ја покажете картата за влегување во авионот на новороденчето на портата.

Порта

Од екраните за информации на аеродромите ќе дознаете на која порта треба да одите по пријавувањето и безбедносната контролна проверка. Ако користите пријавување на аеродром, персоналот на локацијата може да Ви даде информации за портата на којашто треба да одите.

Предмети без царина

Предметите што сте ги купиле по пријавувањето и безбедносните проверки може да се носат во авионот. 

Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Не. Ако сте се пријавиле на интернет, треба само да ја отпечатите и покажете картата за влегување во авионот. Ако пријавувањето на интернет е недостапно на аеродромот од каде што ќе поаѓате, треба да одите на шалтерот за пријавување на аеродромот и да го покажете само Вашиот документ за патување (пасош или документ за лична идентификација).

На аеродромот треба да ги покажете истиот документ за патување што сте го користеле и при пријавувањето на интернет. Ако при пријавувањето сте го навеле бројот на Вашата лична карта, нема да може да патувате со пасошот и обратно. 

Ако патувате во Шенген-зоната, нема потреба да ги пополнувате деталите за вашиот документ за патување. Едноставно, само пријавете се на интернет. Ќе треба да патувате со личната карта или пасошот, но не е потребно да наведувате детали од документот за патување. 

Пријавувањето на интернет е достапно од 30 дена до 3 часа пред закажаното време на поаѓање ако сте купиле седиште во текот на резервирањето. Ако не сте купиле седиште при резервирањето, пријавувањето ќе биде достапно само 48 часа пред поаѓањето на секој засебен лет.

Може и да ја преземете апликацијата за мобилни уреди на Wizz Air и да се пријавите преку неа. На некои локации не е достапно пријавување на интернет. Во такви посебни случаи, може да се пријавите на аеродромот бесплатно. Ако сѐ уште имате проблем со пријавување, контактирајте со Центарот за поддршка на Wizz Air!

Одете на wizzair.com за да ја отпечатите Вашата карта за влегување во авионот и носете ја на аеродромот!

Ако немате назначени седишта на повратниот лет, пријавувањето ќе биде отворено најрано 48 часа пред поаѓањето на летот.

При пријавувањето на интернет, уверете се дека прецизно сте ги внеле деталите за документите за патување. Ако сте направиле грешка, за поправки контактирајте со  Центарот за поддршка на Wizz Air.

 

Пријавувањата на аеродром може да се купат во текот на или по резервирањето со додавање „Пријавување на аеродром“ во резервацијата на страницата со планот на патување или преку Центарот за поддршка на Wizz Air. За пријавувањето на аеродром се плаќа такса по патник и по лет. За услугата пријавување на аеродром купена на аеродромот, се плаќа повисока такса.

Ако услугата на пријавување на интернет сѐ уште не е достапна на аеродромот од каде што ќе поаѓате, пријавувањето на аеродромот ќе биде бесплатно сѐ додека услугата не стане достапна.

Да. Музичкиот инструмент треба да се пријави со деталите од документот за патување со кој и самите сте се пријавиле.

Ако патувате со новороденче, и тоа треба да се пријави со отпечатена карта за влегување во авионот. Ако немате карта за влегување во авионот за новороденчето, контактирајте со Центарот за поддршка на Wizz Air.

Како и обично, може да се пријавите на интернет.. Ако патувате со багаж што треба да се пријави, одете на шалтерот за оставање багаж најдоцна 40 минути пред поаѓањето на Вашиот лет.

Погрижете се да имате отпечатена карта за влегување во авионот. Во спротивно ќе треба да платите такса за пријавување на аеродром. На некои аеродроми, шалтерите за пријавување функционираат и како шалтери за оставање багаж.

 

Може да додадете дополнителни услуги на Вашата резервација дури и откако ќе се пријавите за летот. Ако на резервацијата сте додале  Приоритетно влегување во авионот или Избирање седиште, ќе треба:

- одново да ја отпечатите картата за влегување во авионот или

- да продолжите на шалтерот за пријавување на аеродромот за да земете налепница со промените на постоечката карта за влегување во авионот.

Може и да ги промените летот и името на патникот најдоцна 4 часа пред поаѓањето на интернет или преку Центарот за поддршка на Wizz Air. Ќе треба да платите такса за промената. Ќе Ви се наплати и такса за трансакција ако побарате промената да се изврши преку Центарот за поддршка на Wizz Air. Таксата за трансакција преку Центарот за поддршка е неповратна.

Ако сакате да ги промените датумот, времето или маршрутата на летот само за некои од патниците во резервацијата, ќе треба да контактирате со Центарот за поддршка за помош. Во случајов, не се наплаќа такса за трансакција преку Центарот за поддршка.

Имајте предвид дека ако сте го промениле летот или името на патникот, ќе треба да се пријавите повторно и одново да ја отпечатите картата за влегување во авионот.