Информације и услуге

Рефундирања и надокнаде

Up to 2 weeks

До 2 недеље

НАКНАДА ОД [cancellation location=wizzairComCallCentre]
Откажите резервацију пре 14. дана пре поласка и мораћете само да платите накнаду за отказивање да бисте добили рефундирање.

within 2 weeks

У року од 2 недеље

НАКНАДА ОД [seat-protection location=wizzairComCallCentre] + УСЛУГЕ
Ако откажете у року од 14 дана пре поласка лета, мораћете да платите већу накнаду и нећете моћи да рефундирате износ плаћених услуга.

wizz-flex-icon

Очекујете промене? Додајте WIZZ Flex

Купите WIZZ Flex да бисте променили датум, време и маршруту лета путем интернета неограничен број пута.

Сазнајте више о WIZZ Flex-у

Падајући мени

Отказивање резервације морате да довршите најкасније 3 сата пре заказаног времена полетања. Имајте на уму да ће се отказивање сматрати довршеним када примимо уплату (ако је примењиво). Имајте на уму да плаћање можете да обавите само кредитном картицом.

а. У случају резервација за лет у једном правцу: Отказивање резервације морате да довршите најкасније 3 сата пре заказаног времена полетања.

б. У случају резервација за повратни лет:

i. Ако резервација обухвата повратни лет, отказивање можете да обавите пре поласка првог лета. У том случају, отказују се оба лета. На пример, у случају лета Будимпешта – Лондон Лутон – Будимпешта, отказивање је могуће искључиво пре поласка лета Будимпешта – Лондон Лутон. У овом случају, отказују се и лет Будимпешта – Лондон Лутон и лет Лондон Лутон – Будимпешта.

ii. Ако је први лет већ отишао, отказивање није могуће.

Да бисте отказали резервацију, пријавите се и направите избор на WIZZ профилу (власника резервације). Ако имате било каквих потешкоћа, контактирајте Wizz Air позивни центар.

в. Поступак отказивања резервација које обухватају више путника (без групних резервација, 2–10 људи)

 1. Да бисте отказали резервацију, пријавите се на WIZZ профил
 2. Изаберите резервацију коју желите да откажете
 3. Изаберите путнике за које отказивање важи (ако желите да откажете резервацију за све путнике, можете да изаберете све путнике у истом поступку)
 4. Потврдите отказивање и извршите плаћања везана за отказивање, ако је примењиво
 5. Имајте у виду да у случају да је првобитна резервација у целости или делимично плаћена WIZZ ваучером, измене су могуће само за све путнике и све летове истовремено.

Применљива плаћања у случају отказивања резервације

1. Накнада за отказивање зависи од броја дана преосталих до поласка и наплаћује се по путнику по лету, као што је наведено у наставку.

 • Ако има више од 14 дана до поласка, накнада за отказивање: [cancellation location=WizzairComCallCentre] по путнику по лету
 • Ако је полазак у року од 14 дана, накнада за губитак: [seat-protection location=WizzairComCallCentre] по путнику по лету
 • Ако се отказивање изврши више од 14 дана пре поласка, путник има право на рефундацију укупне цене након одбијања накнаде за отказивање и враћања погодности WIZZ Discount Club-а.
 • Ако се отказивање изврши у року од 14 дана пре поласка, путник има право на рефундацију укупне цене након одбијања накнаде за губитак места, враћања погодности WIZZ Discount Club-а и других услуга

2. Враћање погодности WIZZ Discount Club-а

Износ за плаћање састоји се од разлика између редовне и WIZZ Discount Club цене карте, као и редовне и WIZZ Discount Club накнаде за пртљаг. У случају да члан WIZZ Discount Club-а откаже резервацију, ове накнаде важе за путнике који остају на резервацији јер губе погодности WIZZ Discount Club-а.

Накнада за отказивање и враћање погодности WIZZ Discount Club-а одбијају се од износа који се плаћа за путника чија се резервација отказује, на следећи начин:

 • Ако је износ плаћен за путника чија се резервација отказује виши од накнада повезаних са отказивањем (накнаде за отказивање/накнаде за губитак места, враћања погодности WIZZ Discount Club-а), разлика се рефундира на WIZZ рачун власника резервације (особе која је првобитно направила резервацију) у виду WIZZ кредита;
 • Ако је износ плаћен за путника чија се резервација отказује нижи од накнада повезаних са отказивањем (накнаде за отказивање/накнаде за губитак места, враћања погодности WIZZ Discount Club-а), треба да се плати само враћање погодности WIZZ Discount Club-а.
 • Ако је износ плаћен за путника чија се резервација отказује исти као накнаде повезане са отказивањем (накнада за отказивање/губитак места, враћање погодности WIZZ Discount Club-а), неће бити никаквих уплата ни рефундирања

Додатне важне информације:

Ако упутите захтев за рефундирање на WIZZ рачун, сви летови за све путнике обухваћене резервацијом ће бити отказани и постаће неважећи. Након што обавите добровољно отказивање путем интернета и пошаљете захтев за кредит на WIZZ рачуну, овај процес не може да се опозове и додатне измене нису могуће. WIZZ кредит не може да се конвертује на првобитни начин плаћања.

У случају да желите да примите износ рефундације на дебитну/кредитну картицу, преко банковне дознаке на било који други начин плаћања помоћу ког сте платили првобитну резервацију, морате да се обратите Wizz Air позивном центру (још нема алтернатива на вебу). У том случају се трансакцијска накнада за позивни центарне наплаћује.

Имајте на уму да ако сте првобитно платили за резервацију помоћу кредита на WIZZ рачуну, можете да затражите рефундирање у облику WIZZ кредита – није могуће конвертовање у други начин плаћања.

Ако сте купили карту по Plus цени или имате WIZZ Flex резервацију, можете да захтевате рефундирање куповне цене. Куповна цена резервације ће бити рефундирана на ваш WIZZ рачун у облику кредита. Имајте на уму да се куповна цена услуге WIZZ Flex неће рефундирати на WIZZ рачун и њен износ ће се одузети од укупне куповне цене. Имајте на уму да се правила везана за истек кредита разликују ако отказивање резервације обавите помоћу Wizz Flex-а. Погледајте Wizz Flex услове и одредбе.

Након примене одговарајућих накнада, износ који треба да се рефундира (ако је примењиво) биће уплаћен на WIZZ рачун власника резервације у виду WIZZ кредита, у року од 72 сата од слања захтева. Уплаћени износ кредита биће доступан на WIZZ рачуну 1 годину (осим за WIZZ Flex, када истиче за 90 дана) и можете да га користите за куповину нових Wizz Air летова и услуга.

Чланства у WIZZ Discount Club-у и Privilege Pass-у купљена током резервације првобитног лета неће се аутоматски отказати кад се откаже резервација. Погледајте додатне информације о WIZZ Discount Club-у и Privilege Pass-у.

Услуге купљене од трећих страна током резервације првобитног лета (нпр. осигурање, аеродромски превоз) не отказују се аутоматски током отказивања резервације. Да бисте отказали ове услуге, директно контактирајте независног добављача који нуди те услуге.

У случају кашњења и отказивања лета имате следеће опције у складу са Општим условима превоза, осим ако другачије није одређено Уредбом (EC) Бр. 261/2004 („Уредба“), којом се дефинишу заједничка правила о компензацији и помоћи путницима у случају ускраћивања укрцавања и отказивања или дугог кашњења летова.

 1. Можете поново да резервишете, али за следећи доступан лет на истој/сличној рути. Ако нема доступних летова истог или следећег дана (а каснији датуми се не подударају са сврхом вашег путовања), можете да организујете путовање преко друге авио-компаније или другим одговарајућим превозним средством (на пример, воз, аутобус или изнајмљени аутомобил). Имајте на уму да сваки алтернативни превоз мора да буде у оквиру сличних превозних услова за ваше одредиште. За повезане разумне и исправно документоване трошкове и накнаде можете да пошаљете захтев за надокнаду на wizzair.com. Не заборавите да прикупите и пошаљете све релевантне признанице и фактуре повезане са трошковима тог алтернативног путовања (на пример, карта или гориво); или
 2. Можете да откажете резервацију и захтев за рефундирање у WIZZ кредиту на WIZZ рачун за отказани лет и за повратни део путовања, ако је примењиво; или ћете касније моћи да затражите рефундирање на првобитни начин плаћања уместо WIZZ кредита.

Ако желите да промените свој избор, то можете да учините у складу са општим правилима и уз плаћање одговарајуће накнаде.

Имајте на уму да у случају отказивања за Додатне услуге важе смернице у вези са отказивањем и рефундирањем треће стране.

Да бисте приступили овим опцијама, пријавите се и направите избор на WIZZ профилу (власника резервације). Ако имате било каквих потешкоћа, контактирајте Wizz Air позивни центар.

Осим горенаведених опција омогућићемо вам да без накнаде обавите два телефонска позива (уместо тога можете да одаберете и телекс, факс или е-пошту), а ако за Wizz Air није изводљиво да вам пружи те могућности, надокнадићемо вам трошкове такве комуникације.

Ако је примењиво, у случају промене линије, када је време поласка новог лета дан након првобитно планираног датума поласка отказаног лета, организоваћемо бесплатни хотелски смештај и превоз између аеродрома и места смештаја. Ако за Wizz Air није изводљиво да вам пружи такву услугу, рефундираћемо вам трошкове оброка, хотелског смештаја и превоза између аеродрома и места смештаја.

Имајте на уму да ћемо рефундирати разумни износ трошкова горенаведених услуга уз доказ у виду признаница.

Поред тога, Wizz Air ће платити надокнаду у складу са чланом 7 Уредбе:

КОЛИЧИНА

РАЗДАЉИНА

НАПОМЕНА

250 EUR

1500 km или мањеАко вам понудимо нови лет, а време доласка на одредиште није више од два сата након времена доласка према првобитном реду летења, овај износ се смањује за 50%

400 EUR

између 1501 и 3500 km за летове унутар заједнице (ЕУ-ЕЕП)Ако вам понудимо нови лет, а време доласка на одредиште није више од три сата након времена доласка према првобитном реду летења, овај износ се смањује за 50%

600 EUR

више од 3500 km (само за летове ван заједнице (ЕУ-ЕЕП)Ако вам понудимо нови лет, а време доласка на одредиште није више од четири сата након времена доласка према првобитном реду летења, овај износ се смањује за 50%

Горенаведена накнада неће бити исплаћена ако смо вам послали обавештење о отказивању:

 • две недеље пре времена поласка по реду летења;
 • између 2 недеље и 7 дана пре времена поласка по реду летења и ако вам понудимо алтернативни Wizz Air лет чије време поласка није више од два сата пре времена поласка по реду летења, а време доласка је мање од четири сата након времена доласка по реду летења;
 • мање од 7 дана пре времена поласка по реду летења и ако вам понудимо алтернативни Wizz Air лет чије време поласка није више од једног сата пре времена поласка по реду летења, а време доласка је мање од два сата након времена доласка по реду летења.

Имајте на уму да немамо обавезу да вам платимо надокнаду ако отказивање изазову ванредне околности које нисмо могли да избегнемо и поред предузимања свих разумних мера.

Контрола ваздушног саобраћаја, временске прилике, синдикалне мере (осим синдикалних мера запослених у Wizz Air-у), узбуна због тероризма или безбедносни разлог, затварање аеродрома или писте, грађански немири, виша сила, разлози који утичу на безбедност лета.

Сваки случај ће бити испитан појединачно да би се утврдило да ли постоји неизбежна ванредна околност.

Ако имате жалбе у вези са применом права по основу Уредбе, можете да контактирате националне извршне органе у месту поласка (http://apr.europa.eu).

У случају кашњења лета имате следеће могућности у складу са Уредбом (EC) Бр. 261/2004 (Уредба), којом се дефинишу заједничка правила о компензацији и помоћи путницима у случају ускраћивања укрцавања и отказивања или дугог кашњења летова.

РАЗДАЉИНА

ТРАЈАЊЕ КАШЊЕЊА

ПОМОЋ КОЈА СЕ ПРУЖА ЗА СВАКОГ ПУТНИКА КОЈИ ЈЕ КУПИО КАРТУ

1500 km или мање

2 сата или више

 • освежење и оброк у вредности која је пропорционална кашњењу
 • два телефонска позива, телекса, факса или е-поруке (ако за Wizz Air није изводљиво да вам пружи ове прилике, рефундираћемо вам разуман износ ових трошкова, уз приложене рачуне као доказ)

1501–3500 km

3 сата или више

3501 km или више

4 сата или више

Ако лет касни најмање 5 сати, можете да изаберете неку од следећих могућности (поред горенаведене помоћи):

 • Можете поново да резервишете, али за следећи доступан лет на истој/сличној рути. Ако нема доступних летова истог или следећег дана (а каснији датуми се не подударају са сврхом вашег путовања), можете да организујете путовање преко друге авио-компаније или другим одговарајућим превозним средством (на пример, воз, аутобус или изнајмљени аутомобил). Имајте на уму да сваки алтернативни превоз мора да буде у оквиру сличних превозних услова за ваше одредиште. За повезане разумне и исправно документоване трошкове и накнаде можете да пошаљете захтев за надокнаду на wizzair.com. Не заборавите да прикупите и пошаљете све релевантне признанице и фактуре повезане са трошковима тог алтернативног путовања (на пример, карта или гориво).
 • Отказаћемо вашу резервацију и надокнадићемо вам укупан износ карте за отказани лет по цени по којој је купљена за делове путовања који нису искоришћени и за делове који су већ искоришћени ако лет више не служи сврси првобитног плана путовања заједно са, када је примењиво (тј. у случају повезаних летова)
 • Можете да откажете резервацију, а ми ћемо на ваш Wizz рачун уплатити кредит у пуном износу карте за лет који сте платили. Можете да користите овај кредит за куповину било ког Wizz Air лета/услуге у будућности.

Ако је због дугог кашњења време поласка лета који касни дан након планираног првобитног дана поласка, ако је примењиво, организоваћемо бесплатни хотелски смештај и превоз између аеродрома и места смештаја. Ако за Wizz Air није изводљиво да вам пружи такву услугу, рефундираћемо вам трошкове оброка, хотелског смештаја и превоза између аеродрома и места смештаја.

Путници чији лет касни више од три сата након доласка имају право на компензацију као што је наведено у члану 7 Уредбе, осим ако су кашњење изазвале ванредне околности које нисмо могли да избегнемо и поред предузимања свих разумних мера.

Ако имате жалбе у вези са применом права по основу Уредбе, можете да контактирате националне извршне органе у месту поласка (http://apr.europa.eu).

У случају забране укрцавања имате следеће могућности у складу са Уредбом (EC) Бр. 261/2004 Европског парламента и Европског савета од 11. фебруара 2004, којом се дефинишу заједничка правила о компензацији и помоћи путницима у случају ускраћивања укрцавања и отказивања или дугог кашњења летова.

У случају да добровољно одустанете од резервације у замену за погодности, можете да изаберете једну од следећих могућности (поред погодности које је одобрио Wizz Air):

 1. Поново ћемо вам резервисати лет који обавља Wizz Air или нека друга авио-компанија под сличним условима превоза до вашег крајњег одредишта, у зависности од расположивости места.
 2. Надокнадићемо вам укупан износ карте за отказани лет по цени по којој је купљена за делове путовања који нису искоришћени и за делове који су већ искоришћени ако лет више не служи сврси првобитног плана путовања заједно са, када је примењиво (тј. у случају повезаних летова), поновном резервацијом повратног лета који обавља Wizz Air или нека друга авио-компанија под сличним условима превоза ка првобитном месту вашег поласка што је пре могуће, у зависности од расположивости места.
 3. Исплатићемо вам кредит у износу пуне вредности цене коју сте платили за одговарајуће делове путовања. Можете да користите овај кредит за плаћање свих летова компаније Wizz Air.

Ако број људи који су добровољно одустали није довољан и Wizz Air вам онемогући укрцавање против ваше воље и без других разлога, добићете додатну помоћ поред оне наведене изнад у складу са следећим условима:

 1. Даћемо вам ваучере за освежења/оброке у вредности која је пропорционална времену чекања.
 2. Понудићемо вам два телефонска позива, телекса, факса или поруке е-поште без накнаде, а ако за Wizz Air није изводљиво да вам пружи такве могућности, надокнадићемо вам трошкове тих комуникација.
 3. У случају промене линије, када је време поласка новог лета дан након првобитно планираног датума поласка отказаног лета, организоваћемо бесплатни хотелски смештај и превоз између аеродрома и места смештаја. Ако за Wizz Air није изводљиво да вам пружи такву услугу, рефундираћемо вам трошкове оброка, хотелског смештаја и превоза између аеродрома и места смештаја.

Рефундираћемо разумни износ трошкова за помоћ наведену у ставкама б) и в) изнад, уз приложене рачуне као доказ.

Поред тога, Wizz Air ће платити надокнаду у складу са чланом 7 Уредбе:

Износ

Раздаљина

Напомена

250 EUR

1500 km или мање

Ако вам понудимо нови лет, а време доласка на одредиште није више од два сата након времена доласка према првобитном реду летења, овај износ се смањује за 50%

400 EUR

између 1500 и 3500 km

Ако вам понудимо нови лет, а време доласка на одредиште није више од три сата након времена доласка према првобитном реду летења, овај износ се смањује за 50%

600 EUR

преко 3500 km

Ако вам понудимо нови лет, а време доласка на одредиште није више од четири сата након времена доласка према првобитном реду летења, овај износ се смањује за 50%

Ако имате жалбе у вези са применом права по основу Уредбе, можете да контактирате националне извршне органе у месту поласка (http://apr.europa.eu).

У случају да према Уредби (EC) бр. 261/2004 имате право на надокнаду, рекламацију можете да поднесете путем Обрасца за жалбе на интернету.

Други путници могу да поднесу рекламацију за надокнаду у ваше име само ако сте Ви и други путник део исте резервације спорног лета. У том случају ви или други путници који подносе рекламацију морате да пружите одговарајући доказ о датом овлашћењу.

Одговорићемо на вашу рекламацију у року од 30 дана.

Рекламација треће стране

Рекламације било које треће стране нећемо обрађивати осим ако сте ви или путници у вашој резервацији претходно поднели рекламацију директно нама.

Да би се избегла свака сумња, услови из претходног параграфа немају за циљ да ограниче ваше право или вам забране да консултујете правног саветника пре него што нам пошаљете рекламацију.

Ако трећа страна поднесе рекламацију у ваше име (под условом да сте нам већ директно послали рекламацију), трећа страна је дужна да пружи исправну и одговарајућу документацију којом доказује да има законско овлашћење да вас заступа.

Свако обештећење исплаћено трећој страни која делује у ваше име сматраће се исправном исплатом надокнаде и додатна надокнада неће бити исплаћена за исти лет јер не сносимо одговорност за друго плаћање или било који спор између Вас и треће стране.

Пренос

Имате право да пренесете рекламацију трећој страни. Када пренесете право на рекламацију, ви трећој страни „продајете“ своје право да од нас примите надокнаду, па ће након закључења преноса трећа страна имати право да уместо вас прими надокнаду. Саветујемо вам да пажљиво прочитате одредбе и услове уговора са трећом страном у вези са рекламацијом.

Имамо право да обрађујемо пренете рекламације само ако су испуњени следећи услови:

 • Ако примимо писано обавештење о преносу које сте ви потписали укључујући следеће:

oБрој резервације

oОснову за рекламацију

oДатум и број лета

или

 • Оригиналну или оверену копију прописно извршеног уговора о преносу приложену уз рекламацију.

Административна накнада за пренос рекламације

Обрада пренетих рекламација представља додатни трошак. Према мађарском Грађанском закону 6:200. §*те трошкове ћете сносити ви и трећа страна којој сте пренели рекламацију.

Ако је потребно исплатити накнаду за пренету рекламацију, од исплате за обештећење ћемо одбити Административну накнаду за пренос рекламације како бисмо покрили претходно наведене трошкове.

Износ административне накнаде за пренос рекламације је 50 EUR. Наведен је и у одељку Све услуге и надокнаде.

Исправна и одговарајућа документација за заступање или пренос

У случају да вас заступа трећа страна или сте пренели рекламацију, према Мађарском грађанском закону о цивилном поступку 325 §*, сви документи који нам се шаљу треба да буду у облику приватног документа са пуном доказном снагом и треба да испуни следеће услове:

а) издавач га је написао или потписао ручно; или -

Само у сврхе објашњења: Ручно сте написали документ и потписали га.

б) потписан је од стране два сведока који потврђују да је именована особа пред њима потписала документ, ако није у целости или делимично написала документ, или је изјавила да је потпис њен. Поред тога, име и адреса становања, или место пребивалишта, оба сведока морају да буду јасно назначени на документу; - или

Само у сврхе објашњења: Ако Ви нисте написали документ, друге две особе морају да га потпишу као сведоци и наведу своју адресу.

в) потпис или иницијале потписника документа треба да овери судија или јавни нотар; или

Само у сврхе објашњења: Документ је оверен. То значи да је нотар потврдио да потпис на документу припада вама.

г)*адвокат или правни саветник адвокатске коморе пружа прописно потписан документ којим се потврђује да је друга особа преписала документ а потписник потписао пред њим или је пред њим изјавио да то је његов лични потпис; - или

Само у сврхе објашњења: Документ треба да потпише адвокат или Ви [ако је аутор документа адвокат]

д) електронска верзија документа се израђује помоћу овлашћеног електронског потписа потписника или напредног електронског потписа заснованог на сертификату који испуњава услове или печату, укључујући временски печат, ако то налаже закон;

Само у сврхе објашњења: Електронски документ је направљен на сертификованом уређају, који вас идентикифује и пружа важећи сертификат или печат на документу

*Општи услови превоза које сте прихватили током резервације, а који представљају уговор између Вас и нас, уређени су према мађарском закону, тако да мађарски закон уређује наш уговорни однос.

У случају смрти ближег члана породице (мајка, отац, супруга, супруг, невенчани партнер, сестра, брат, деда или баба, дете, унук или унука) до 30 дана пре датума поласка, можете да захтевате рефундирање слањем рекламације. Морате да доставите потврду о смрти у року од 7 дана од слања обрасца за рекламацију.

Често постављана питања

Често постављана питања

Попуните образац за рекламацијуи посебно обратите пажњу да изаберете релевантну категорију.

Примићете јединствен ИД и њега увек користите. Потрудићемо се да што пре обрадимо ваш упит. Свакако ћете добити одговор у року од 30 дана.

У случају промене реда летења или отказивања лета од стране Wizz Air-а пре планираног поласка лета, информисаћемо вас о таквим променама и повезаним опцијама е-поштом на адресу коју сте навели приликом резервације. Обавeштења иду директно преко детаља за контакт власника резервације и односе се на све путнике који се налазе у резервацији. Одговорност је власника/агенције за резервацију да обавести све остале путнике у оквиру резервације обавести о свим променама лета.

У таквим случајевима можете да бирате између следећих опција (може да се разликује у зависности од случаја):

 • Пријавите се на WIZZ профил (власника резервације) и поново резервишите путовање бесплатно на другом лету који пружа Wizz Air на истој или, ако је потребно, сличној линији, у зависности од расположивости седишта. Ако нисте задовољни доступним летовима, понудићемо вам опције за рефундирање током процеса поновне резервације путем интернета.
 • Пријавите се на WIZZ профил (власника резервације) и затражите кредит у вредности целокупног плаћања за отказани или промењени  лет и још 20% од цене карте за отказани или промењени лет на WIZZ рачун. Такви кредити за путовање могу да се користе за куповину било ког WIZZ лета или додавање услуга у будућности. Касније ћете моћи да затражите рефундирање од 100% на основу вашег првобитног начина плаћања уместо WIZZ кредита ако желите (подложно ограничењима начина плаћања), у овом случају имајте на уму да нећете имати право на добијање претходно наведених додатних 20%.

Имајте на уму да Wizz Air не нуди путницима опцију рефундирања или поновне резервације у случајевима када је измена покренута до 14. дана пре поласка лета и измена доводи до мање од пет сати разлике у времену

Ако имате било каквих потешкоћа, контактирајте Wizz Air позивни центар.