Информации и услуги

Доделување седишта

seat_allocation_assigned

ИЗБИРАЊЕ СЕДИШТА

Имате можност да ги изберете Вашите седишта со плаќање такса при резервирањето. Ако претпочитате да не резервирате седиште, ќе Ви доделиме по случаен избор при пријавувањето, 24 часа пред поаѓањето на летот.

premium-seat

ПРЕМИУМ СЕДИШТЕ

Резервирајте премиум седишта за да уживате во удобниот дополнителен простор за нозете или за да си обезбедите место во првиот ред.

book-with-bundle

РЕЗЕРВИРАЊЕ СО ПАКЕТИ

Со нашите пакети WIZZ Go и WIZZ Plus, имате можност да резервирате седиште бесплатно.

Хармоники

 • Достапно само за резервации со 2 возрасни лица
 • Може да се купи само при резервирање со цена на превоз Basic
 • Може да се купи при резервирањето
 • Цената е 20 евра по насока(за двете возрасни лица заедно)
 • За повратен лет, производот „Седење заедно“ мора да се купи за двете насоки
 • Не е можно да се изберат конкретните седишташто ги сакате при купувањето на „Седење заедно“, но со тоа добивате гаранција дека ќе седите еден до друг
 • Седиштатаедно до друго се доделуваат при пријавувањето за летот
 • Седиштата што се доделуваат со производот „Седење заедно“не се премиум седишта, што значи дека нема да добиете седишта со дополнителен простор за нозете, седишта во првиот ред и седишта во предниот дел на авионот
 • За резервациите со „Седење заедно“, пријавувањето за летовите на интернет е достапно 24 часа предзакажаното поаѓање
 • Предните седишта се наоѓаат во предниот дел на авионот и Ви овозможуваат меѓу првите да го напуштите авионот по слетувањето
 • Седиштата со дополнителен простор за нозете имаат повеќе простор за нозете и се наоѓаат во редот со излезите за итен случај
 • од безбедносни причини, патниците помлади од 18 години, со прекумерна тежина или со посебни потреби, бремените жени и патниците што патуваат со новороденчиња (на возраст под 2 години) не може да седат на овие специјални седишта
 • за да купите седишта со дополнителен простор за нозете или во првиот ред, мора да сте на возраст од најмалку 16 години и да имате основни познавања на англискиот јазик
 • мора да бидете физички способни и да можете да го отворите излезот над крилото во итен случај
 • ако сметате дека сте способни за тоа, ќе Ви дадат кратки упатства за рачното ракување со излезот над крилото
 • Вашиот рачен багаж ќе мора да биде сместен во преградата над главата при полетувањето и слетувањето

Од безбедносни причини, го задржуваме правото на преместување на патниците. Во случај на промена на резервацијата, постои можност избраното седиште да не е достапно на новиот лет. За повеќе детали, прочитајте во Општите услови на превоз.

Ако Ви треба специјална помош, треба да контактирате со Центарот за поддршка на Wizz Airпо резервирањето за да проверите дека Ви е доделено најпогодното седиште. 

 • новороденчињата на возраст до 2 години седат во скутот на возрасното лице во придружба
 • во еден ред, на која било страна од патеката, може да седи само едно новороденче
 • ако има повеќе новороденчиња, кабинскиот екипаж може да Ве премести
 • децата на возраст над 2 години треба да седат на одделно седиште
 • не е дозволено новороденчињата и децата да седат на седиштата во првиот ред или на тие со дополнителен простор за нозете, а ни на седиштата C и D во последниот ред поради правилата за безбедност
 • децата на возраст под 14 години мора да седат покрај најмалку 1 возрасно лице во придружба. Доделувањето седишта по случаен избор при пријавувањето, што не се наплаќа, го зема ова правило предвид. Ако достапноста е ограничена, без соседни седишта за најмалку 1 возрасно лице во придружба, членовите на кабинскиот екипаж ќе Ви помогнат да се премести детето

Не може да гарантираме дека целата Ваша група ќе седи заедно, па препорачуваме да ги изберете Вашите седишта сега.

AIRBUS A320
new-A320
AIRBUS A320B
new-A320B
AIRBUS A321
new-A321
AIRBUS A321 NEO
Wizz_Air_AirBus_A321_NEO_seatMap

Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Може да изберете седиште при резервирањето со плаќање такса. Ако одлучите да не изберете седиште, ќе Ви се додели достапно седиште автоматски по случаен избор при пријавувањето.

Бројот на избраното седиште и соодветните цени секогаш се прикажуваат во полето „Преглед на плаќањето“.

Може да изберете и седиште на интернет по резервирањето и пријавувањето, најдоцна 3 часа пред поаѓањето.

Ќе може да го изберете кое било седиште во авионот, зависно од достапноста и безбедносните ограничувања.

Седиштата во првите редови се наоѓаат во предниот дел на авионот и Ви дозволуваат да бидете меѓу првите кои ќе излезат од авионот по слетувањето. Седиштата со дополнителен простор за нозете имаат повеќе простор за нозете за поудобно патување.

Од безбедносни причини, патниците на возраст под 16 години, патниците со прекумерна тежина, патниците на кои им треба специјална помош, бремените жени и патниците кои патуваат со новороденчиња не може да седат ниту во ред со излез за итни случаи ниту во прв ред.

1. Ако Вашиот лет е сѐ уште на истиот датум и променето е само времето на поаѓање, Вашата резервација за седиште останува непроменета.

2. Ако Вашиот лет е преместен за друг ден и веќе сте платиле за седиштата, изберете ново седиште на интернет за истата цена.

Ако изберете поскапо седиште, ќе треба да ја платите само разликата во цените. Ако изберете поевтини седишта, контактирајте со Центарот за поддршка Wizz Air за поврат на платените средства.

Таксата што сте ја платиле за избор на седиште не може да се врати. Може или да ги прифатите седиштата што Ви се доделени автоматски за новиот лет бесплатно или да изберете седиште со плаќање на соодветната такса.

Во овој случај ќе треба да ја платите само разликата во цените меѓу двете седишта. Ако ги прифатите доделените седишта или ако изберете седишта за помала вредност од износот на располагање, остатокот од износот може да се употреби за купување други услуги.

Локацијата на Вашето седиште може да ја најдете во распоредот на седиштата. Влезете од предната врата ако седите во редовите 1-15 или од задната врата ако седите во редовите 16-30.

Не. Од безбедносни причини, инструментите што се превезуваат на дополнително седиште во кабината на авионот не може да се стават во редовите со излези за итен случај и првиот ред и мора да се сместат на седиште до прозорецот.