Povrat novca i odštete

Informacije i usluge

Povrat novca i odštete

Up to 2 weeks

Do dvije sedmice

[cancellation location=CallCentre] NAKNADA
Otkažite rezervaciju više od 14 dana prije polaska i platite samo taksu za otkazivanje da dobijete povrat novca.

within 2 weeks

U toku 2 sedmice

[seat-protection location=CallCentre] NAKNADA+USLUGE
Ukoliko otkažete rezervaciju u toku 14 dana prije leta, morat ćete platiti veću naknadu te nećete dobiti povrat novca za cijenu kupljenih usluga.

Očekujete promjene? Kupite WIZZ Flex

Kupovinom usluge WIZZ Flex omogućava vam se da putem interneta, neograničen broj puta promijenite datum, vrijeme i rutu leta.

Saznajte više o usluzi WIZZ Flex

Padajući meni

Do 14 dana prije leta

Otkažite svoju rezervaciju do 14 dana prije polaska vašeg leta uz taksu za otkazivanje u iznosu od [cancellation location=CallCentre] i primite povrat novca. Postoje različiti načini da otkažete vašu rezervaciju:

U roku od 14 dana od leta

Otkažite svoju rezervaciju do 14 dana prije polaska vašeg leta i primite puni povrat novca nakon plaćanja takse za druge usluge i takse za zaštitu sjedišta u iznosu od [seat-protection location=CallCentre].

Uz uslugu WIZZ Flex možete otkazati let i zahtijevati da kupovna cijena bude vraćena na vaš WIZZ račun u vidu kredita, najkasnije tri sata prije odlaznog leta: 

• Na stranici sa informacijama o letu 

• Putem Wizz Air pozivnog centra  

•Na šalteru na aerodromu

Ukoliko ste kupiliPlus Fare kartuili imate rezervaciju sa uslugom WIZZ Flex, možete zahtijevati povrat kupovne cijene. Kupovna cijena vaše rezervacije bit će vraćena na vaš WIZZ račun u vidu kredita.

Imajte na umu da kupovna cijena usluge WIZZ Flex neće biti vraćena na vaš WIZZ račun, a njena vrijednost će biti oduzeta od ukupne kupovne cijene.

Vidite uvjete usluge WIZZ Flex

Iznos vraćen na WIZZ račun bit će dostupan 90 dana za kupovinu Wizz Air avionskih karata i usluga.

Ukoliko zahtijevate povrat novca na WIZZ račun, svi letovi i putnici uključeni u rezervaciju bit će otkazani i postat će nevažeći.

U slučaju rezervacija koje uključuju kupovinu članstva u WIZZ Discount CLub ili Privilege Pass, cijena članstva neće biti vraćena nakon otkazivanja rezervacije te ostaje važeća u skladu sa uvjetima.

U slučaju kašnjenja i otkazivanja letova, na raspolaganju imate sljedeće opcije u skladu sa našim Općim uvjetima prijevoza, osim ako nije drugačije predviđeno Uredbom (EZ) br. 261/2004 (“Uredba”) kojom se utvrđuju zajednička pravila odštete i pomoći putnicima u slučaju uskraćenog ukrcavanja i otkazivanja ili dugih kašnjenja letova.

 1. Napravit ćemo vam novu rezervaciju za drugi let kompanijom Wizz Air na istoj ili, ako bude neophodno, sličnoj liniji, u najskorijem terminu, u zavisnosti od dostupnih sjedišta.
 2. Izvršit ćemo povrat ukupne cijene koju ste platili za otkazani let, uključujući, po potrebi, povratni let.
 3. Prebacit ćemo ukupnu vrijednost vaše uplate za otkazani let, uz dodatnih 20% plaćene cijene prijevoza za otkazani let (uključujući i povratni let po potrebi), na vaš Wizz račun. Taj kredit se može koristiti za bilo koji let kompanijom Wizz Air.

Pored gore navedenih opcija, omogućit ćemo vam dva besplatna telefonska poziva (umjesto toga možete odabrati teleks, telefaks ili poruku e-pošte) ili, ako Wizz Air nije u mogućnosti da vam ponudi navedene usluge, nadoknadit ćemo vam troškove takve komunikacije.

U slučaju preusmjeravanja, ako je vrijeme polaska novog leta sutradan nakon planiranog polaska otkazanog leta, organizirat ćemo besplatan hotelski smještaj i prijevoz od aerodroma do hotela. Ukoliko Wizz Air nije u mogućnosti da vam osigura takvo zbrinjavanje, nadoknadit ćemo vam troškove obroka, hotelskog smještaja i prijevoza od aerodroma do hotela.

Imajte na umu da je povrat novca za troškove za navedenu pomoć moguć do opravdanog iznosa potkrijepljenog računima.

Pored toga, Wizz Air će platiti odštetu u skladu sa članom 7. Uredbe:

Iznos

Udaljenost

Napomena

250 EUR

1500 km ili manje

Ako vam je ponuđen novi let čije vrijeme dolaska nije duže od dva sata poslije vremena dolaska koje je planirano letom koji ste vi rezervisali, ovaj iznos će biti smanjen za 50%

400 EUR

između 1500 i 3500 km

Ako vam je ponuđen novi let čije vrijeme dolaska nije duže od tri sata od vremena dolaska koje je planirano letom koji ste vi rezervisali, ovaj iznos će biti smanjen za 50%

600 EUR

preko 3500 km

Ako vam je ponuđen novi let čije vrijeme dolaska nije duže od četiri sata od vremena dolaska koje je planirano letom koji ste vi rezervisali, ovaj iznos će biti smanjen za 50%

Povrat novca koji je gore naveden neće biti izvršen ukoliko ste bili informisani o otkazivanju:

 • dvije sedmice prije planiranog vremena polaska;
 • u periodu između dvije sedmice i sedam dana prije planiranog vremena polaska i ako vam je ponuđen alternativni Wizz Air let čije vrijeme polaska nije više od dva sata prije planiranog vremena polaska te je vrijeme dolaska manje od četiri sata nakon planiranog vremena dolaska;
 • manje od sedam dana prije planiranog vremena polaska i ako vam je ponuđen alternativni Wizz Air let čije vrijeme polaska nije više od jednog sata prije planiranog vremena polaska te je vrijeme dolaska manje od dva sata nakon planiranog vremena dolaska.

Imajte na umu da nismo obavezni da platimo odštetu ako je otkazivanje uzrokovano vanrednim okolnostima koje se nisu mogle izbjeći čak ni uz poduzimanje svih razumnih mjera.

Vanredne okolnosti odnose se, bez ograničenja, na sljedeće razloge: kontrola zračnog prometa, vremenski uvjeti, štrajkovi (osim štrajkova Wizz Airovih zaposlenika), teroristička uzbuna ili sigurnosni razlozi, zatvaranje aerodroma ili piste, građanski neredi, viša sila, sigurnosni razlozi vezani za let.

Svaki slučaj bit će zasebno razmatran da bi se utvrdilo da li postoje neizbježne vanredne okolnosti.

Ukoliko imate bilo kakve žalbe u vezi s ostvarivanjem svojih prava iz Uredbe, možete se obratiti nadležnom nacionalnom tijelu u mjestu vašeg polaska (http://apr.europa.eu).

U slučaju kašnjenja letova, na raspolaganju su vam sljedeće mogućnosti u skladu s Uredbom (EZ) br. 261/2004 (Uredba) kojom se utvrđuju zajednička pravila odštete i pomoći za putnike u slučaju uskraćivanja ukrcavanja i otkazivanja ili dužeg kašnjenja letova.

UDALJENOST

TRAJANJE KAŠNJENJA

POMOĆ PRUŽENA SVAKOM PUTNIKU KOJI PLAĆA KARTU

1500 km ili manje

2 sata ili više

 • piće i obrok u vrijednosti koja je proporcionalna kašnjenju
 • dva telefonska poziva ili teleksa, telefaksa ili poruke e-pošte (ako Wizz Air nije u mogućnosti da vam ponudi navedene usluge, nadoknadit ćemo vam troškove do opravdanog iznosa potkrijepljenog računima)

1500–3500 km

3 sata ili više

3500 km ili više

4 sata ili više

Ukoliko vaš let kasni najmanje pet sati, možete izabrati jednu od sljedećih opcija (pored gore navedene pomoći):

 • Otkazat ćemo vašu rezervaciju i nadoknaditi vam ukupnu cijenu prijevoza otkazanog leta po cijeni po kojoj je kupljen, za dio ili dijelove putovanja koji nisu iskorišteni, i za dio ili dijelove putovanja koji su već iskorišteni ako let više ne služi svrsi u odnosu na vaš prvobitni plan puta, kao i, po potrebi (tj. u slučaju letova s presjedanjem)
 • Ponovo ćemo rezervirati povratni let kompanije Wizz Air ili neke druge kompanije, prema sličnim uvjetima prijevoza, do vaše prve tačke polaska, što je prije moguće, zavisno o raspoloživosti sjedala. Za detalje o alternativnim letovima i/ili kopnenom prijevozu obratite se službenicima na šalteru za informacije na aerodromu.
 • Otkazat ćemo vašu rezervaciju i prebaciti punu vrijednost uplate za dotični let, uz dodatak 20% plaćene cijene prijevoza, na vaš Wizz račun. Taj kredit možete koristiti za bilo koji let kompanijom Wizz Air.

Ako je, zbog dugog kašnjenja, vrijeme polaska leta koji je kasnio tek dan nakon planiranog dana polaska, organizirat ćemo besplatan hotelski smještaj i prijevoz od aerodroma do hotela. Ukoliko Wizz Air nije u mogućnosti da vam osigura takvo zbrinjavanje, nadoknadit ćemo vam troškove hotelskog smještaja i prijevoza od aerodroma do hotela do opravdanog iznosa potkrijepljenog računima.

Putnici čiji let kasni više od tri sata u dolasku imaju pravo na nadoknadu kao što je utvrđeno članom 7 Uredbe, osim ako je kašnjenje uzrokovano vanrednim okolnostima koje se nisu mogle izbjeći čak ni uz poduzimanje svih razumnih mjera.

Ukoliko imate bilo kakve žalbe u vezi s ostvarivanjem svojih prava iz Uredbe, možete se obratiti nadležnom nacionalnom tijelu u mjestu vašeg polaska (http://apr.europa.eu).

U slučaju uskraćivanja ukrcavanja, na raspolaganju su Vam sljedeće mogućnosti u skladu s Uredbom (EZ) br. 261/2004 Evropskog parlamenta i Vijeća od 11. februara 2004., kojom se utvrđuju zajednička pravila odštete i pomoći za putnike u slučaju uskraćivanja ukrcavanja i otkazivanja ili dužeg kašnjenja letova.

Ako dobrovoljno odustanete od rezervacije u zamjenu za pogodnosti, možete izabrati jednu od sljedećih opcija (pored pogodnosti koje je odobrio Wizz Air):

 1. a) Bit ćete preusmjereni na let kompanije Wizz Air ili druge avio-kompanije do vašeg konačnog odredišta, prema sličnim uvjetima prijevoza, zavisno o raspoloživosti sjedala.
 2. b) Nadoknadit ćemo vam ukupnu cijenu prijevoza otkazanog leta po cijeni po kojoj je kupljen, za dio ili dijelove putovanja koji nisu iskorišteni i za dio ili dijelove putovanja koji su već iskorišteni ako let više ne služi svrsi u odnosu na vaš prvobitni plan puta, zajedno s, po potrebi (tj. u slučaju letova s presjedanjem), ponovnom rezervacijom povratnog leta kompanije Wizz Air ili neke druge kompanije, prema sličnim uvjetima prijevoza, do vaše prve tačke polaska, što je prije moguće, zavisno o raspoloživosti sjedala.
 3. c) Dobit ćete kredit za ukupnu vrijednost uplate za odgovarajuće sektore uz dodatak od 20% plaćene cijene prijevoza. Taj kredit možete koristiti za bilo koji Wizz Air let.

Ako je broj dobrovoljno prijavljenih osoba bio nedovoljan i Wizz Air vam je uskratio ukrcavanje protiv vaše volje i bez ijednog drugog razloga, uz gore spomenutu dobit ćete i dodatnu pomoć, u skladu sa sljedećim uvjetima:

 1. a) Dajemo vam bon za piće/obrok u vrijednosti proporcionalnoj vremenu čekanja.
 2. b) Ponudit ćemo vam dva besplatna telefonska poziva, teleksa, telefaksa ili poruke e-pošte ili, ako Wizz Air nije u mogućnosti da vam ponudi spomenute usluge, nadoknadit ćemo troškove takve komunikacije.
 3. c) U slučaju preusmjeravanja, ako je vrijeme polaska novog leta dan nakon planiranog dana polaska otkazanog leta, organizirat ćemo besplatan hotelski smještaj i prijevoz od aerodroma do hotela. Ukoliko Wizz Air nije u mogućnosti da vam osigura takvo zbrinjavanje, nadoknadit ćemo vam troškove obroka, hotelskog smještaja i prijevoza od aerodroma do hotela.

Povrat novca za troškove za pomoć navedenu u tačkama b) i c) moguć je do opravdanog iznosa potkrijepljenog računima.

Pored toga, Wizz Air će platiti odštetu u skladu sa članom 7. Uredbe:

Iznos

Udaljenost

Napomena

250 EUR

1500 km ili manje

Ukoliko vam se ponudi novi let, a vrijeme dolaska ne premašuje za više od dva sata planirano vrijeme dolaska leta koji ste rezervirali, ovaj iznos će se smanjiti za 50%

400 EUR

između 1500 i 3500 km

Ukoliko vam se ponudi novi let, a vrijeme dolaska ne premašuje za više od tri sata planirano vrijeme dolaska leta koji ste rezervirali, ovaj iznos će se smanjiti za 50%

600 EUR

preko 3500 km

Ukoliko vam se ponudi novi let, a vrijeme dolaska ne premašuje za više od četiri sata planirano vrijeme dolaska leta koji ste rezervirali, ovaj iznos će se smanjiti za 50%

Ukoliko imate bilo kakve žalbe u vezi s ostvarivanjem svojih prava iz Uredbe, možete se obratiti nadležnom nacionalnom tijelu u mjestu vašeg polaska (http://apr.europa.eu).

U slučaju smrti bliskog člana porodice (majke, oca, supruge, supruga, partnera u izvanbračnoj zajednici, sestre, brata, nane, dede, unuka, unuke) do 30 dana prije datuma polaska, možete zatražiti povrat novca tako što ćete podnijeti zahtjev. U roku od 7 dana nakon podnošenja zahtjeva morate priložiti smrtni list.

Česta pitanja

Česta pitanja

Popunite obrazac zahtjeva pri tome pazeći da odaberete ispravnu kategoriju.

Primit ćete jedinstveni identifikacioni broj – uvijek se pozivajte na njega. Potrudit ćemo se da vaš upit obradimo čim prije. Sigurno ćete dobiti odgovor od nas u roku od 30 dana.

Kako bismo vas obavijestili o promjenama i mogućnostima, kontaktirat ćemo vas putem poruke e-pošte koju ćemo poslati na adresu koju ste naveli u rezervaciji.

Provjerite postavke filtera svoje adrese e-pošte te sve poštanske sandučiće kako ne biste propustili važna obavještenja. Možete pratiti i ažuriranja koja postavljamo na našoj web stranici u sekciji Status leta.