Povrat novca i odštete

Informacije i usluge

Povrat novca i odštete

Up to 2 weeks

Do dvije sedmice

NAKNADA OD [cancellation location=wizzairComCallCentre]
Otkažite rezervaciju više od 14 dana prije polaska i platite samo taksu za otkazivanje da dobijete povrat novca.

within 2 weeks

U toku 2 sedmice

NAKNADA OD [seat-protection location=wizzairComCallCentre] + USLUGE
Ukoliko otkažete rezervaciju u toku 14 dana prije leta, morat ćete platiti veću naknadu te nećete dobiti povrat novca za cijenu kupljenih usluga.

wizz-flex-icon

Očekujete promjene? Nabavite uslugu WIZZ Flex

Kupovinom usluge WIZZ Flex omogućava vam se da putem interneta, neograničen broj puta promijenite datum, vrijeme i rutu leta.

Saznajte više o usluzi WIZZ Flex

Padajući meni

Do 14 dana prije leta

Otkažite rezervaciju do 14 dana prije polaska vašeg leta uz naknadu za otkazivanje od [cancellation location=wizzairComCallCentre] po putniku po letu i dobijte povrat novca. Postoje različiti načini da otkažete vašu rezervaciju:

U roku od 14 dana od leta

Otkažite svoju rezervaciju do 14 dana prije polaska vašeg leta i primite puni povrat novca nakon plaćanja naknade za druge usluge i takse za zaštitu sjedala u iznosu od [seat-protection location=wizzairComCallCentre] po putniku po letu.

Uz uslugu WIZZ Flex možete otkazati let i zahtijevati da kupovna cijena bude vraćena na vaš WIZZ račun u vidu kredita, najkasnije tri sata prije odlaznog leta: 

• Na stranici sa informacijama o letu 

• Putem Wizz Air pozivnog centra  

•Na šalteru na aerodromu

Ukoliko ste kupili Plus Fare kartuili imate rezervaciju s uslugom WIZZ Flex, možete zahtijevati povrat kupovne cijene. Kupovna cijena vaše rezervacije bit će vraćena na vaš WIZZ račun u vidu kredita.

Imajte na umu da kupovna cijena usluge WIZZ Flex neće biti vraćena na vaš WIZZ račun, a njena vrijednost će biti oduzeta od ukupne kupovne cijene.

Vidite uvjete usluge WIZZ Flex

Iznos vraćen na WIZZ račun bit će dostupan 90 dana za kupovinu Wizz Air avionskih karata i usluga.

Ukoliko zahtijevate povrat novca na WIZZ račun, svi letovi i putnici uključeni u rezervaciju bit će otkazani i postat će nevažeći.

U slučaju rezervacija koje uključuju kupovinu članstva u WIZZ Discount CLub ili Privilege Pass, cijena članstva neće biti vraćena nakon otkazivanja rezervacije te ostaje važeća u skladu sa uvjetima.

U slučaju kašnjenja i otkazivanja letova, na raspolaganju imate sljedeće opcije u skladu sa našim Općim uvjetima prijevoza, osim ako nije drugačije predviđeno Uredbom (EZ) br. 261/2004 (“Uredba”) kojom se utvrđuju zajednička pravila odštete i pomoći putnicima u slučaju uskraćenog ukrcavanja i otkazivanja ili dugih kašnjenja letova.

 1. Napravit ćemo vam novu rezervaciju za drugi let kompanijom Wizz Air na istoj ili, ako bude neophodno, sličnoj liniji, u najskorijem terminu, u zavisnosti od dostupnih sjedišta.
 2. Izvršit ćemo povrat ukupne cijene koju ste platili za otkazani let, uključujući, po potrebi, povratni let.
 3. Prebacit ćemo ukupnu vrijednost vaše uplate za otkazani let, uz dodatnih 20% plaćene cijene prijevoza za otkazani let (uključujući i povratni let po potrebi), na vaš Wizz račun. Taj kredit se može koristiti za bilo koji let kompanijom Wizz Air.

Pored gore navedenih opcija, omogućit ćemo vam dva besplatna telefonska poziva (umjesto toga možete odabrati teleks, telefaks ili poruku e-pošte) ili, ako Wizz Air nije u mogućnosti da vam ponudi navedene usluge, nadoknadit ćemo vam troškove takve komunikacije.

U slučaju preusmjeravanja, ako je vrijeme polaska novog leta sutradan nakon planiranog polaska otkazanog leta, organizirat ćemo besplatan hotelski smještaj i prijevoz od aerodroma do hotela. Ukoliko Wizz Air nije u mogućnosti da vam osigura takvo zbrinjavanje, nadoknadit ćemo vam troškove obroka, hotelskog smještaja i prijevoza od aerodroma do hotela.

Imajte na umu da je povrat novca za troškove za navedenu pomoć moguć do opravdanog iznosa potkrijepljenog računima.

Pored toga, Wizz Air će platiti odštetu u skladu sa članom 7. Uredbe:

Iznos

Udaljenost

Napomena

250 EUR

1500 km ili manje

Ako vam je ponuđen novi let čije vrijeme dolaska nije duže od dva sata poslije vremena dolaska koje je planirano letom koji ste vi rezervisali, ovaj iznos će biti smanjen za 50%

400 EUR

između 1500 i 3500 km

Ako vam je ponuđen novi let čije vrijeme dolaska nije duže od tri sata od vremena dolaska koje je planirano letom koji ste vi rezervisali, ovaj iznos će biti smanjen za 50%

600 EUR

preko 3500 km

Ako vam je ponuđen novi let čije vrijeme dolaska nije duže od četiri sata od vremena dolaska koje je planirano letom koji ste vi rezervisali, ovaj iznos će biti smanjen za 50%

Povrat novca koji je gore naveden neće biti izvršen ukoliko ste bili informisani o otkazivanju:

 • dvije sedmice prije planiranog vremena polaska;
 • u periodu između dvije sedmice i sedam dana prije planiranog vremena polaska i ako vam je ponuđen alternativni Wizz Air let čije vrijeme polaska nije više od dva sata prije planiranog vremena polaska te je vrijeme dolaska manje od četiri sata nakon planiranog vremena dolaska;
 • manje od sedam dana prije planiranog vremena polaska i ako vam je ponuđen alternativni Wizz Air let čije vrijeme polaska nije više od jednog sata prije planiranog vremena polaska te je vrijeme dolaska manje od dva sata nakon planiranog vremena dolaska.

Imajte na umu da nismo obavezni da platimo odštetu ako je otkazivanje uzrokovano vanrednim okolnostima koje se nisu mogle izbjeći čak ni uz poduzimanje svih razumnih mjera.

Vanredne okolnosti odnose se, bez ograničenja, na sljedeće razloge: kontrola zračnog prometa, vremenski uvjeti, štrajkovi (osim štrajkova Wizz Airovih zaposlenika), teroristička uzbuna ili sigurnosni razlozi, zatvaranje aerodroma ili piste, građanski neredi, viša sila, sigurnosni razlozi vezani za let.

Svaki slučaj bit će zasebno razmatran da bi se utvrdilo da li postoje neizbježne vanredne okolnosti.

Ukoliko imate bilo kakve žalbe u vezi s ostvarivanjem svojih prava iz Uredbe, možete se obratiti nadležnom nacionalnom tijelu u mjestu vašeg polaska (http://apr.europa.eu).

U slučaju kašnjenja letova, na raspolaganju su vam sljedeće mogućnosti u skladu s Uredbom (EZ) br. 261/2004 (Uredba) kojom se utvrđuju zajednička pravila odštete i pomoći za putnike u slučaju uskraćivanja ukrcavanja i otkazivanja ili dužeg kašnjenja letova.

UDALJENOST

TRAJANJE KAŠNJENJA

POMOĆ PRUŽENA SVAKOM PUTNIKU KOJI PLAĆA KARTU

1500 km ili manje

2 sata ili više

 • piće i obrok u vrijednosti koja je proporcionalna kašnjenju
 • dva telefonska poziva ili teleksa, telefaksa ili poruke e-pošte (ako Wizz Air nije u mogućnosti da vam ponudi navedene usluge, nadoknadit ćemo vam troškove do opravdanog iznosa potkrijepljenog računima)

1500–3500 km

3 sata ili više

3500 km ili više

4 sata ili više

Ukoliko vaš let kasni najmanje pet sati, možete izabrati jednu od sljedećih opcija (pored gore navedene pomoći):

 • Otkazat ćemo vašu rezervaciju i nadoknaditi vam ukupnu cijenu prijevoza otkazanog leta po cijeni po kojoj je kupljen, za dio ili dijelove putovanja koji nisu iskorišteni, i za dio ili dijelove putovanja koji su već iskorišteni ako let više ne služi svrsi u odnosu na vaš prvobitni plan puta, kao i, po potrebi (tj. u slučaju letova s presjedanjem)
 • Ponovo ćemo rezervirati povratni let kompanije Wizz Air ili neke druge kompanije, prema sličnim uvjetima prijevoza, do vaše prve tačke polaska, što je prije moguće, zavisno o raspoloživosti sjedala. Za detalje o alternativnim letovima i/ili kopnenom prijevozu obratite se službenicima na šalteru za informacije na aerodromu.
 • Otkazat ćemo vašu rezervaciju i prebaciti punu vrijednost uplate za dotični let, uz dodatak 20% plaćene cijene prijevoza, na vaš Wizz račun. Taj kredit možete koristiti za bilo koji let kompanijom Wizz Air.

Ako je, zbog dugog kašnjenja, vrijeme polaska leta koji je kasnio tek dan nakon planiranog dana polaska, organizirat ćemo besplatan hotelski smještaj i prijevoz od aerodroma do hotela. Ukoliko Wizz Air nije u mogućnosti da vam osigura takvo zbrinjavanje, nadoknadit ćemo vam troškove hotelskog smještaja i prijevoza od aerodroma do hotela do opravdanog iznosa potkrijepljenog računima.

Putnici čiji let kasni više od tri sata u dolasku imaju pravo na nadoknadu kao što je utvrđeno članom 7 Uredbe, osim ako je kašnjenje uzrokovano vanrednim okolnostima koje se nisu mogle izbjeći čak ni uz poduzimanje svih razumnih mjera.

Ukoliko imate bilo kakve žalbe u vezi s ostvarivanjem svojih prava iz Uredbe, možete se obratiti nadležnom nacionalnom tijelu u mjestu vašeg polaska (http://apr.europa.eu).

U slučaju uskraćivanja ukrcavanja, na raspolaganju su Vam sljedeće mogućnosti u skladu s Uredbom (EZ) br. 261/2004 Evropskog parlamenta i Vijeća od 11. februara 2004., kojom se utvrđuju zajednička pravila odštete i pomoći za putnike u slučaju uskraćivanja ukrcavanja i otkazivanja ili dužeg kašnjenja letova.

Ako dobrovoljno odustanete od rezervacije u zamjenu za pogodnosti, možete izabrati jednu od sljedećih opcija (pored pogodnosti koje je odobrio Wizz Air):

 1. a) Bit ćete preusmjereni na let kompanije Wizz Air ili druge avio-kompanije do vašeg konačnog odredišta, prema sličnim uvjetima prijevoza, zavisno o raspoloživosti sjedala.
 2. b) Nadoknadit ćemo vam ukupnu cijenu prijevoza otkazanog leta po cijeni po kojoj je kupljen, za dio ili dijelove putovanja koji nisu iskorišteni i za dio ili dijelove putovanja koji su već iskorišteni ako let više ne služi svrsi u odnosu na vaš prvobitni plan puta, zajedno s, po potrebi (tj. u slučaju letova s presjedanjem), ponovnom rezervacijom povratnog leta kompanije Wizz Air ili neke druge kompanije, prema sličnim uvjetima prijevoza, do vaše prve tačke polaska, što je prije moguće, zavisno o raspoloživosti sjedala.
 3. c) Dobit ćete kredit za ukupnu vrijednost uplate za odgovarajuće sektore uz dodatak od 20% plaćene cijene prijevoza. Taj kredit možete koristiti za bilo koji Wizz Air let.

Ako je broj dobrovoljno prijavljenih osoba bio nedovoljan i Wizz Air vam je uskratio ukrcavanje protiv vaše volje i bez ijednog drugog razloga, uz gore spomenutu dobit ćete i dodatnu pomoć, u skladu sa sljedećim uvjetima:

 1. a) Dajemo vam bon za piće/obrok u vrijednosti proporcionalnoj vremenu čekanja.
 2. b) Ponudit ćemo vam dva besplatna telefonska poziva, teleksa, telefaksa ili poruke e-pošte ili, ako Wizz Air nije u mogućnosti da vam ponudi spomenute usluge, nadoknadit ćemo troškove takve komunikacije.
 3. c) U slučaju preusmjeravanja, ako je vrijeme polaska novog leta dan nakon planiranog dana polaska otkazanog leta, organizirat ćemo besplatan hotelski smještaj i prijevoz od aerodroma do hotela. Ukoliko Wizz Air nije u mogućnosti da vam osigura takvo zbrinjavanje, nadoknadit ćemo vam troškove obroka, hotelskog smještaja i prijevoza od aerodroma do hotela.

Povrat novca za troškove za pomoć navedenu u tačkama b) i c) moguć je do opravdanog iznosa potkrijepljenog računima.

Pored toga, Wizz Air će platiti odštetu u skladu sa članom 7. Uredbe:

Iznos

Udaljenost

Napomena

250 EUR

1500 km ili manje

Ukoliko vam se ponudi novi let, a vrijeme dolaska ne premašuje za više od dva sata planirano vrijeme dolaska leta koji ste rezervirali, ovaj iznos će se smanjiti za 50%

400 EUR

između 1500 i 3500 km

Ukoliko vam se ponudi novi let, a vrijeme dolaska ne premašuje za više od tri sata planirano vrijeme dolaska leta koji ste rezervirali, ovaj iznos će se smanjiti za 50%

600 EUR

preko 3500 km

Ukoliko vam se ponudi novi let, a vrijeme dolaska ne premašuje za više od četiri sata planirano vrijeme dolaska leta koji ste rezervirali, ovaj iznos će se smanjiti za 50%

Ukoliko imate bilo kakve žalbe u vezi s ostvarivanjem svojih prava iz Uredbe, možete se obratiti nadležnom nacionalnom tijelu u mjestu vašeg polaska (http://apr.europa.eu).

U slučaju da prema Uredbi (EZ) br. 261/2004 imate pravo na obeštećenje, reklamaciju možete podnijeti putem Obrasca za žalbe na internetu.

Drugi putnici mogu podnijeti reklamaciju za obeštećenje u Vaše ime samo ako ste Vi i drugi putnik dio iste rezervacije dotičnog leta. U tom slučaju Vi ili drugi putnici koji podnose reklamaciju morate pružiti valjani dokaz o datom ovlaštenju.

Na Vašu reklamaciju ćemo odgovoriti u roku od 30 dana.

Reklamacija treće strane

Reklamaciju bilo koje treće strane nećemo obrađivati osim ako ste nam direktno Vi ili putnici u Vašoj rezervaciji prethodno podnijeli reklamaciju.

Kako bi se izbjegla sumnja, uslovi iz prethodnog stava nisu usmjereni ka ograničavanju Vašeg prava ili uspostavljanju zabrane da se posavjetujete s pravnim savjetnicima prije nego nam direktno podnesete reklamaciju.

Ako nam treća strana podnese reklamaciju u Vaše ime (pod uslovom da ste nam već direktno podnijeli reklamaciju), treća strana je dužna predstaviti valjanu i odgovarajuću dokumentaciju kojom dokazuje da ima zakonsko ovlaštenje da Vas zastupa.

Svako obeštećenje isplaćeno trećoj strani koja djeluje u Vaše ime će se smatrati valjanom isplatom obeštećenja i dodatno obeštećenje neće biti isplaćeno za isti let jer ne snosimo odgovornost za drugo plaćanje ili bilo koji spor između Vas i treće strane.

Dodjela

Imate pravo dodijeliti reklamaciju trećoj strani. Kada dodijelite pravo na reklamaciju, Vi trećoj strani "prodajete" svoje pravo da od Nas primite obeštećenje, te nakon zaključenja dodjeljivanja, treća strana će imati pravo da umjesto Vas primi obeštećenje. Savjetujemo Vam da pažljivo pročitate odredbe i uvjete ugovora s trećom stranom u vezi Vaše reklamacije.

Imamo pravo da obrađujemo dodijeljene reklamacije samo ako su ispunjeni sljedeći uslovi:

 • Ako primimo pisano obavještenje o dodjeljivanju kojeg ste Vi potpisali uključujući sljedeće:

oBroj rezervacije

oOsnovu reklamacije

oDatum i broj leta

ili

 • Originalnu ili ovjerenu kopiju propisno izvršenog ugovora o dodjeljivanju priloženu reklamaciji.

Taksa za dodijeljene reklamacije

Obrada dodijeljenih reklamacija nam predstavlja dodatni trošak. Prema mađarskom Građanskom zakoniku 6:200. §* takve troškove ćete snositi Vi i treća strana kojoj ste dodijelili reklamaciju.

Ako je potrebno isplatiti obeštećenje za dodijeljenu reklamaciju, od isplate za obeštećenje ćemo odbiti Administrativnu taksu za dodjeljivanje kako bismo pokrili gore navedene troškove.

Iznos Administrativne takse za dodjeljivanje je 50 EUR. Također je navedena u odjeljku Sve usluge i takse.

Ispravna i odgovarajuća dokumentacija za zastupanje ili dodjeljivanje

U slučaju da Vas zastupa treća strana ili ako ste dodijelili svoju reklamaciju, prema mađarskom Građanskom zakoniku o parničnom postupku 325 §*, svi dokumenti koje primimo moraju biti u obliku privatnog dokumenta s punom dokaznom snagom, koji mora ispunjavati sljedeće:

a) izdavač ga je napisao i potpisao rukom; ili –

Samo u svrhe pojašnjenja: Vi pišete dokument rukom i on sadrži vaš potpis.

b) potpisala su ga dva svjedoka potvrđujući da je navedena osoba pred njima potpisala dokument, ako nije potpuno ili djelomično napisala dokument, ili je izjavila da je potpis njen vlastiti, a na dokumentu će se čitko naznačiti ime i adresa prebivališta, ili uobičajenog prebivališta, oba svjedoka, – ili

Samo u svrhe pojašnjenja: Ako Vi niste napisali dokument, dvije druge osobe ga moraju potpisati kao svjedoci i naznačiti svoje adrese.

c) sudac ili javni notar će ovjeriti potpis ili inicijalne potpisnika dokumenta na dokumentu; ili

Samo u svrhe pojašnjenja: Dokument je ovjeren. To znači da notar potvrđuje da potpis na dokumentu pripada Vama.

d)* advokat ili pravni savjetnik advokatske komore pruža propisno potpisan dokument kojim se potvrđuje da je druga osoba prepisala dokument, a potpisnik potpisao pred njim ili je pred njim izjavio da to je njegov vlastiti potpis; – ili

Samo u svrhe pojašnjenja: Dokument treba potpisati advokat ili Vi [ako je dokument izradio advokat]

elektronsku verziju dokumenta izrađuje ovlašteni elektronski potpis potpisnika ili napredni elektronski potpis zasnovan na kvalificiranom certifikatu ili pečatu, uključujući vremenski pečat, ako to nalaže zakon;

Samo u svrhe pojašnjenja: Elektronska verzija dokumenta je izrađena pomoću ovlaštenog uređaja kojim se Vi identificirate i pruža kvalificirani certifikat ili pečat na dokumentu

*Opći uvjeti prijevoza koje ste prihvatili tokom rezervacije, a koji predstavljaju ugovor između Vas i nas, su uređeni prema mađarskom zakonu, te kao takav mađarski zakon uređuje naš ugovorni odnos.

U slučaju smrti bliskog člana porodice (majke, oca, supruge, supruga, partnera u izvanbračnoj zajednici, sestre, brata, nane, dede, unuka, unuke) do 30 dana prije datuma polaska, možete zatražiti povrat novca tako što ćete podnijeti zahtjev. U roku od 7 dana nakon podnošenja zahtjeva morate priložiti smrtni list.

Česta pitanja

Česta pitanja

Popunite obrazac zahtjeva pri tome pazeći da odaberete ispravnu kategoriju.

Primit ćete jedinstveni identifikacioni broj – uvijek se pozivajte na njega. Potrudit ćemo se da vaš upit obradimo čim prije. Sigurno ćete dobiti odgovor od nas u roku od 30 dana.

U slučaju da kompanija Wizz Air promijeni red letenja ili otkaže let prije zakazanog vremena polaska vašeg leta, obavijestit ćemo vas o tim promjenama i vašim opcijama putem adrese e-pošte koju ste naveli prilikom vršenja rezervacije. U takvim slučajevima možete izabrati nešto od sljedećeg:

 • Prijavite se na svoj WIZZ profil i bez naknade ponovo rezervirajte putovanje drugim letom kompanije Wizz Air na istoj ili, ako je neophodno, sličnoj liniji, u zavisnosti od dostupnosti sjedišta. Ako niste zadovoljni dostupnim letovima, nudimo vam mogućnost povrata novca tokom postupka ponovnog rezerviranja putem interneta.
 • Prijavite se na svoj WIZZ profil i zatražite kredit za punu vrijednost uplate za otkazani ili promijenjeni let uz dodatnih 20% plaćene cijene prijevoza za otkazani ili promijenjeni let (i za povratni segment, po potrebi) na vaš WIZZ Račun. Takvi putni krediti se mogu koristiti za kupovinu svih WIZZ letova ili dodavanje usluga postojećim rezervacijama.
 • Zatražite povrat novca ukupne cijene koju ste platili za otkazani ili promijenjeni let, uključujući, po potrebi, povratni segment. Sve detalje o zahtjevu za povrat novca možete pronaći u obavještenju koje smo vam e-poštom poslali na adresu koju ste naveli za vrijeme rezerviranja.