Информације и услуге

Путни документи

Падајући мени

Водите рачуна да при резервацији лета тачно наведете пуно име и презиме путника, тачно онако како стоји у путном документу који ће путник користити.

У случају да сте погрешили током резервације, можете да користите бесплатну опцију за промену имена путем интернета на страници са резимеом лета ако је у питању:

 • погрешан пол (мушко/женско)
 • скраћено име (Томас Џ. Смит и Томас Џон Смит)
 • погрешно написана реч/грешка у куцању/ са највише 3 знака

Када су у питању друге исправке имена, обратите се Wizz Air позивном центру у року од 2 сата од резервације. После тог рока мораћете да платите накнаду за промену имена:

 • [name-change location=WizzairCom] када мењате име на нашем сајту
 • [name-change location=CallCentre] када мењате име преко Wizz Air позивног центра. Поред накнаде за промену имена примењује се накнада за трансакцију преко позивног центра.

Сви путници на међународним летовима морају да имају важећи пасош и, тамо где је то потребно, важећу визу. Грађани Европске уније, Европског економског простора и Швајцарске могу да путују у Европи помоћу важеће личне карте или пасоша издатих у Европској унији/Европском економском простору/Швајцарској.

Пасош треба да вам буде у добром стању и да садржи ваш лични потпис . Неке земље траже да пасош важи и током краћег периода после путовања. Ти прописи могу да се разликују у зависности од земље. Обавезно их проверите и поступите у складу са њима пре путовања.

Ако желите конкретније информације о условима за визе и пасоше, обратите се конзулату или амбасади земље коју намеравате да посетите. Тим корисничке подршке компаније Wizz Air не може да пружа савете о условима за одређене визе или пасоше. Ви сте у потпуности одговорни за постојање, адекватност и рок важења путних докумената, а треба и да проверите да ли испуњавате услове за путовање и улазак у одредишну земљу са путним документима. Wizz Air није одговоран ни за какве штете или трошкове који настану услед тога што нисте испунили горенаведене услове.

Ви сте у потпуности одговорни за све трошкове и штете које Wizz Air претрпи због неиспуњавања горенаведених услова.

Ви сте у потпуности одговорни за све трошкове и штете које Wizz Air претрпи због неиспуњавања горенаведених услова.

Путницима можда неће бити дозвољен улазак ако Wizz Air разумно верује да они не испуњавају услове за улазак за земљу Договореног места заустављања или Одредишног места или да немају средства да плате боравак. Путници који могу да докажу да улазе у земљу да би учествовали у пакет аранжману, омладинском кампу или спортском догађају, односно да улазе због лечења или учешћа у међународно договореном програму, или чији трошкови боравка су плаћени, морају да имају потврду горенаведене резервације.

Да бисте проверили који путни документи су вам потребни да бисте прешли границу и ушли у неку другу земљу Европске уније, пратите линкове у наставку:
Путни документи за држављане Европске унијеПутни документи за особе које нису држављани Европске уније

Важна напомена: Wizz Air не пружа летове са преседањем. У случају да имате 2 или више засебних резервација истог дана, оне се сматрају неповезаним резервацијама и мораћете да напустите транзитну зону. Зато морате да проверите да ли су вам документи важећи за сваку земљу у коју улазите/из које излазите.
Власници путних докумената у складу са Конвенцијом из 1951. треба да пруже амбасади или конзулату документе који показују да могу да путују без визе или да имају визу за своје одредиште.

Електронске визе које издаје Руска Федерација можда неће бити прихваћене за путовање ако постоји неподударање између информација из пасоша и информација из електронске визе.

Пре лета обавезно проверите следеће у електронској визи:

 • да ли је број пасоша тачан
 • да ли је унесено ваше пуно име и презиме (укључујући сва ваша имена) и да ли има погрешно написаних речи
 • да ли су коришћени само латинични знакови пошто се посебни знакови одређених језика (као што су Ñ, É, Ü или Ç) не прихватају
 • да ли је датум рођења тачан

Препоручујемо вам да проверите „машински читљиви ред“ пасоша који ћете наћи у дну исте странице и да се уверите да су сви детаљи идентични са подацима у електронској визи, укључујући име и број пасоша. На пример, ако су имена у визуелној области пасоша „Séo Türre“, онда морате да користите имена из машински читљивог реда „Seo Tuerre“.

P

Малолетници морају да имају сопствени пасош или путни документ када путују у Европској унији.

Поред сопственог важећег пасоша или личне карте, свој деци која путују:

 • сама; или
 • са одраслима који нису њихови законски старатељи; односно
 • са само једним родитељем

можда ће бити потребан додатни (званични) документ који су потписали њихови родитељи, други родитељ или законски старатељ(и) и који их овлашћује да путују.

За више информација кликните овде.

Од 15. јануара 2017.француски држављани и особе млађе од 18 година могу да путују сами (без родитеља или законског старатеља) једино ако имају образац са овлашћењем за путовање(„l'autorisation de sortie du territoire“)

Пасоши који нису биометријски више не важе за путовања ван Албаније (без обзира на датум истека) и биће прихваћени само за путовања у Албанију.

Путни документи издати више од 10 година пре доласка се не прихватају.

Путницима који немају карте за наредна одредишта/повратне карте или други прихватљиви доказ о путовању на наредно одредиште/повратном путовању можда неће бити дозвољен улазак.

Пасоши морају да важе најмање 3 месеца после датума повратка.

Грузијски држављани који имају биометријске пасоше могу да путују у Шенгенску зону без визе у периоду од 90 дана у оквиру било ког периода од 180 дана у сврхе које не обухватају посао.

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ГРУЗИЈСКЕ ДРЖАВЉАНЕ

Коришћење улаза за електронске пасоше

Када долазите у УК, можете да уштедите време тако што ћете користити улазе за електронске пасоше који су доступни на већини аеродрома у УК. Пасош мора да има машински читљиву зону (MRZ) да би користио улазе за електронске пасоше. Више информација потражите на веб-сајту организације Border Force.

Шема за регистроване путнике

Ако имате пасош земље која није у Европској унији, ипак можете да уживате у предностима коришћења улаза за електронске пасоше тако што ћете се придружити шеми за регистроване путнике. Више информација о шеми као и листу земаља које испуњавају услове потражите на веб-сајту организације Border Force.

Путницима можда неће бити дозвољен улазак ако немају средства да плате боравак.

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПУТНИКЕ КОЈИ ПУТУЈУ У ИЗРАЕЛ

Путницима који имају привремени пасош можда неће бити дозвољен улазак.

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА ПУТНИКЕ КОЈИ ПУТУЈУ У УЈЕДИЊЕНЕ АРАПСКЕ ЕМИРАТЕ

У складу са актуелним прописима, власти Уједињених Арапских Емирата (UAE) захтевају важећу визу као део обавезних путних докумената за улазак у земљу за одређене националности.

Имајте на уму примењиви захтев за визу за улазак у Абу Даби:

IATA – Персонализовани савети за пасош, визу и здравствену путну документацију за Уједињене Арапске Емирате

Wizz Air је постао партнер са компанијом Sharaf Travel Services да би пружио нашим клијентима цене са попустом. Погледајте сајт партнерада бисте се упознали са процесом подношења пријаве за визу за Уједињене Арапске Емирате.

Често постављана питања

Често постављана питања

Морате да покажете све неопходне, важеће путне документе на шалтеру за чекирање или на излазу за укрцавање. Такође морате да се придржавате свих услова уласка и миграције земље из које, кроз коју или у коју летите. Ако немате потребан пасош или визу или било који обавезан путни документ и није вам дозвољен улазак у земљу, можда ћете сносити трошкове доплате за превоз и цене намирница које настану услед тога.

Ако желите најтачније информације о условима за визе, обратите се министарствима иностраних послова, амбасадама или конзулатима земаља које желите да посетите. Мораћете да покажете исти документ који сте пружили током чекирања на интернету.

Ако још немате потврђену резервацију, искрено препоручујемо да резервишете долазне и одлазне летове као две засебне резервације. У том случају моћи ћете да користите различите путне документе при чекирању. У случају да већ имате потврђену резервацију, обратите се Wizz Air позивном центру

Гранични органи могу да одлуче да не дозволе улазак у своју земљу на основу информација које нам нису доступне. Нећемо вам рефундирати никакав лет или услугу које не можете да користите због одбијања дозволе за улазак, а можда ћете сносити трошкове доплате за превоз и цене намирница које настану услед тога.