Људи
Животна средина
Економија
Управљање

Брините више Живите лепше Доживите више

Верујемо да путовања пружају прилике које могу да учине живот и свет око нас бољим

Порука од руководства

Одрживост је у основи свега што радимо у компанији Wizz. Четири стуба наше стратегије су:

 • ЉУДИ
 • ЖИВОТНА СРЕДИНА
 • ЕКОНОМИЈА
 • УПРАВА
 •  

  Wizz Cares је универзални програм који обухвата све иницијативе које примењујемо за људе, животну средину, економију и управу.

  Клијенти су у фокусу свих запослених у компанији WIZZ. Желимо да наши путници добију прилику да остваре свој пун потенцијал кроз приступачна и одржива путовања. Обезбеђујемо најбоља путовања клијентима захваљујући иновацијама, сјајној услузи у авиону и оцени безбедности од 7 звездица. Наши запослени су нешто највредније што имамо. Wizz Air је компанија која негује диверзитет, инклузију и пружа неограничене могућности за напредак у каријери. Успешна комуникација између руководства и запослених траје већ 20 година. Wizz Air веће запослених је спона која обезбеђује да овај двосмерни дијалог буде успешан и ствара поверење између вишег руководства и запослених широм мреже.

  It has never been so important to care about the environment we live in. It’s the responsibility of everyone. Wizz Air, with one of the youngest aircraft fleets and one of the lowest CO2 emissions per passenger kilometre is already ahead of the industry. But this is not enough! This is why we have a lot of initiatives, which include investments in sustainable aviation fuel, a carbon offsetting programme, paperless flight deck as well as various fuel saving initiatives.

  Wizz Air је добар корпоративни грађанин. Подржавамо локалне економије тако што повезујемо градове и регионе, промовишемо туризам, обезбеђујемо слободу кретања и индиректно и директно отварамо радна места. Стално ширимо своју мрежу да бисмо се уверили да ћемо ми бити ти који омогућавају просперитет тржишта.

  Придружите нам се на овом путовању до одрживости! Радимо све што је у нашој моћи да остваримо ове веома амбициозне циљеве. Одрживост је колективна одговорност и зато сте нам на овом путовању потребни и ви!

Посвећени смо

Да свима и свуда омогућимо путовања по најнижим ценама, а да притом водимо рачуна о друштвеном, економском и еколошком утицају нашег пословања. Наша стратегија се заснива на ниским ценама и разноврсној мрежи, уз ефикасно и одрживо пословање и квалитетне корисничке услуге.

авиони до 2030.
Година
просечна старост наше флоте
професионалци раде за вас
CO2
смањење емисија угљен-диоксида по путнику по километру до 2030.
Одрживи развојни циљеви
директни утицај на одрживе развојне циљеве Уједињених нација
Гориво
побољшање ефикасности у односу на A320ceo авионе
тркачки
догађаји широм Европе
Од тачке до тачке
мрежа уместо централног система

Као једна од авио-компанија које се најбрже развијају,

послујемо по изузетно нискотарифном моделу, па клијентима можемо да понудимо најниже цене и летове учинимо приступачним већем броју људи него икада пре. Истовремено водимо рачуна о разним економским, друштвеним и еколошким развојима који утичу на наше заједнице и покренули смо више иницијатива, па је зато WIZZ Cares основа наших активности у вези са одрживошћу.

Људи

Настојимо да стварамо будућност у којој ће свако
имати прилику да оствари свој пун потенцијал.

У нашем пословању основне су две врсте људи – клијенти и запослени. Верујемо у будућност у којој ће свако имати прилику да оствари свој пуни потенцијал. Вредно радимо на развијању услуга, које ће побољшати кориснички доживљај и пружити више опција нашим запосленима, као и подршку заједницама којима помажемо. Послујемо на 194 аеродрома у 54 земље и наш циљ је да изградимо активне везе са заједницама на сваком тржишту. Током година смо се посветили пројектима са локалним заједницама широм тржишта, што је иницијатива којом јачамо везе између запослених и заједница у којима послујемо.


НАШИ ЗАПОСЛЕНИ

Усавршавање људи

Настављамо да пружамо врхунску обуку својим запосленима. Фокусирани смо на пружање правих алатки својим запосленима, од обуке за COVID-19 и техничке обуке за нашу посаду до обуке за лидерске вештине за канцеларијске раднике, како би могли да унапређују и развијају своју каријеру. У јулу 2021. Wizz Air је представио интерни програм за обуку, под називом WIZZ Academy, с циљем да запослени добију јединствену прилику да стекну знање о стратешким приступима и циљевима на највишем извршном нивоу компаније WIZZ. Компанија је склопила партнерство и са компанијом LinkedIn ради примене нове онлајн едукативне платформе, LinkedIn Learning, која ће помоћи запосленима да напредују на професионалном и личном плану, уз неограничен приступ интерактивним, занимљивим курсевима.

Wizz Air академија за пилоте

Имамо сопствену академију за пилоте, која пружа финансијску подршку, укључујући делимично спонзорство, мотивисаним кадетима током почетне обуке. Кадети академије за пилоте који успешно заврше програм могу да почну са радом као пилоти приправници за Wizz Air.

Родна равноправност и једнаке могућности

Слављење специфичности сваког дела света представља основу пословања компаније WIZZ. Више од 93 различитих националности наших запослених у 35 земаља у којима послујемо нас чини поносним на наш заиста глобални утицај. Посвећени смо и родној равноправности на радном месту, што постижемо заступљеношћу од 48% жена и 52% мушкараца и иницијативом Women of WIZZ (Жене у компанији WIZZ), која је уведена да би заступљеност жена пилота постала виша током следеће деценије. У складу са овом тежњом покренут је програм She Can Fly 8. марта 2023. на Међународни дан жена, са чврстом посвећеношћу да се обезбеди јединствен, једноставан и финансијски приступачан пут за каријеру комерцијалног пилота у Wizz Air. Програм предвиђа подршку кандидаткињама са циљем повећања диверзитета женске посаде у пилотској кабини знатно изнад тренутних просечних 5 процената у индустрији. Wizz Air је посвећен рушењу родних стереотипа и подршци родној равноправности у овој професији.

Задовољство запослених

Све резултате анкете о ангажовању годишње прегледа Управни одбор, што омогућава највишем телу за доношење одлука компаније да процени и прати напредак ка културним циљевима, идентификује приоритете и постави мерљиве циљеве за остварење визије. Wizz Air такође има засебног члана одбора који је одговоран за надгледање односа са запосленима. Три фокусне области за побољшање ангажовања посаде и радног окружења на нивоу компаније су: планирање списка посаде, квалитет и доследност; доступност Центра за контролу операција, ресурси и подршка, као и оперативна логистичка доступност, ресурси и подршка. Радње ангажовања за запослене у канцеларији се такође редовно прегледају. Главне области фокуса за канцеларијско особље су: признање, култура, напредовање у каријери, награда, искуство запослених и развој лидерства.

Управљање замором

Стално пратимо и процењујемо ризик од замора да бисмо били сигурни да ће радње током лета бити безбедне. Наш систем за управљање посадом инкорпорира информације у вези са замором у процес доношења одлука да би боље препознао ризик од замора.

Програм „Од кабинског особља до пилота“

Наш програм „Од кабинског особља до пилота“ је први овакав програм у овој индиустрији. Њиме помажемо амбициозном WIZZ кабинском особљу да претвори своје снове у стварност пружајући им финансијску подршку, путовање и смештај, као и прилагођени распоред посла и студија. Превазилазећи неколико кључних препрека пружамо подршку амбициозном кабинском особљу на њиховом путу до пилотске кабине.

WIZZ веће запослених

Наше Веће запослених, основано 2018. године, редовно окупља запослене који представљају све области нашег пословања како бисмо омогућили ефикасну двосмерну комуникацију између менаџмента и запослених и подржали процес доношења одлука о питањима која се тичу свих запослених у компанији. Веће запослених није само још једно одељење у компанији, већ је то место на ком се људи из компаније WIZZ осећају безбедно да поделе своје недоумице, идеје или предлоге. То Веће наставља да доприноси нашем побољшању као авио-компаније и као послодавца.

Ментално и физичко здравље

Желимо да се наши запослени осећају цењено и подржано. Због тога је свим нашим запосленима и члановима њихових породица увек доступно стручно саветовање (Програм помоћи запосленима). Такође нудимо подршку колегама пилота, као и обуку на интернету у вези са менталним здрављем и фитнесом за наше целокупно особље. Фонд за запослене у хитним случајевима, WIZZ помоћ, представили смо 2019. године. Он је намењен пружању финансијске подршке колегама којима је потребно хитно медицинско лечење или који су претрпели незгоде изазване људским или природним фактором. Од избијања вируса COVID-19, успоставили смо низ нових процеса како бисмо заштитили добробит наших запослених, вољених особа и путника. Да би обезбедио највиши ниво заштите за наше посаде и путнике током врхунца пандемије, Wizz Air је покренуо различите кључне протоколе, укључујући побољшане процедуре чишћења и дезинфекције и обавезне смернице за покривања лица, и успоставио је смернице за вакцинацију запослених у 2021. Због све већег броја земаља које ублажавају своје прописе о путовању и безбедности, ми смо такође донели одлуку да ублажимо обавезно ношење маски у нашим авионима. Међутим, остајемо опрезни и проактивни у нашем приступу здрављу и безбедности и по потреби ћемо поново проценити повезане смернице и процесе. После три изазовне године које је обележила пандемија, у Украјини је избио рат који је изазвао значајан утицај на наше клијенте, колеге и пословање у Украјини, Молдавији и Русији. Упркос потешкоћама, наши запослени су изашли у сусрет, показујући изузетну стручност у подршци нашим погођеним запосленима и приправницима, као и члановима њихових породица. Свеукупно, подршка нашим запосленима обухватала је средства прикупљена и расподељена од стране Народног већа, психолошку подршку и подршку при премештају запослених на нова седишта, као и нове уговоре о раду на новим седиштима. Wizz Air се такође обавезао да ће наставити да исплаћује просечну плату запосленима са украјинским уговорима о раду како би обезбедио финансијску сигурност запосленима у овој тешкој ситуацији. После укупно три месеца хитне подршке, апсолутна већина наших запослених у Украјини је евакуисана и пребачена на друга седишта унутар WIZZ мреже.

Наши клијенти

Посвећени смо пружању високог нивоа задовољства и ефикасних услуга клијентима током целог путовања. Наши тимови вредно раде на побољшању комуникације са клијентима при отклањању сметњи и примењивању иновативних решења у свим областима пословања уз сагледавање повратних информација.

Мобилност и активни животни стил

Трудимо се да као компанија останемо у форми и будемо ефикасни, па желимо да исту прилику пружимо и људима широм наше мреже. Верујемо да, попут приступачног путовања, здрав и активан начин живота треба да буде доступан свима. Са поносом спонзоришемо неколико европских атлетских догађаја, међу којима полумаратон у Будимпешти, наш водећи догађај, као и трке у Милану, Венецији, Клуж-Напоки, Софији, Скопљу, Дебрецину и лондонској општини Хакни.

Управљање прекидима

Знамо да сметње у раду могу да имају утицај на задовољство клијената, па редовно ажурирамо наше алатке да бисмо информисали путнике и партнере за услуге на земљи на најефикаснији начин. Сада у WIZZ апликацији нудимо обавештења и ажурирања статуса лета, побољшали смо решавање проблема са изгубљеним пртљагом, а увели смо и електронске ваучере за оброке и нови аутоматски систем за аранжмане хотела и превоза за путнике који морају да преноће због отказивања лета.

Услуге на земљи/аеродрому

Наши партнери за услуге на земљи представљају велики део ULCC екосистема и доприносе његовом успеху, а одржавамо отворен дијалог са свим локалним партнерима да бисмо побољшали корисничку услугу и комуникацију. Побољшали смо и клијентски доживљај Wizz Air путовања на аеродромима. У 2021. смо представили нову функцију за скенирање путних докумената у мобилној апликацији. Клијенти који користе ову опцију добијају практичнији процес чекирања путем интернета и могу да очекују једноставнији процес за путнике и на аеродромима.

WIZZ изазов за младе

WIZZ подржава лични развој младих дипломираних студената широм Европе. Наше годишње такмичење у студијама случајева намењено је студентима универзитета који развијају креативна, напредна решења за стварни пословни проблем. Тимови који се квалификују биће позвани у Будимпешту, где ће имати прилику да се повежу са људима на највишим извршним позицијама, бројним стручњацима из ове индустрије и талентованим младим људима и да са њима деле своје идеје.

Персонализација и искуство на интернету

Непрестано радимо на побољшању искуства на интернету на wizzair.com и у апликацији, као и на томе да их учинимо персонализованијим и лакшим за коришћење. Уз неколико опција за комуникацију и напредних функција, као што су обавештења о ценама, аутоматско чекирање и персонализоване понуде, додатно смо олакшали тражење, резервисање и путовање на одредишта из снова, уз потпуни приступ свим важним информацијама током целог процеса. У 2021. Wizz Air је представио новог виртуелног помоћника, бот за ћаскање Amelia, који клијентима омогућава да брзо и практично добијају информације о својим летовима, док истовремено пружа корисне опште информације о услугама, помереним летовима, посебној помоћи или добровољним променама лета. Amelia може да пружа подршку на енглеском, италијанском и немачком преко веб-сајта wizzair.com и званичног Wizz Air Facebook Messenger-а. Поред тога Amelia ће ускоро постати део и мобилне апликације WIZZ.

Одговор на пандемију

Током пандемије коронавируса, Wizz Air је пружао непосредну хуманитарну подршку онима који су били погођени овом неочекиваном кризом јер је покренуо бројне услуге за превоз робе и повратак путника у своје земље. Организовано је више од 120 летова за превоз најважније медицинске опреме и путника који су безбедно враћени кући. Такође смо били једна од само неколико компанија која уопште није престала са радом и која је представила интерактивну мапу за планирање путовања како бисмо пружили подршку за сложену организацију путовања. Wizz Air је увео и могућност скенирања QR кода дигиталног ЕУ сертификата за COVID-19 да би клијентима омогућио да се упуте директно ка излазу за укрцавање и избегну проверу физичких докумената за COVID-19 на шалтерима за чекирање на аеродрому и чекање.

ЖИВОТНА СРЕДИНА

Желимо да будемо авио-компанија бр. 1 у погледу еколошких пракси.

Никада није било важније да компаније поступају одговорно према животној средини. Заштита животне средине је одговорност свих нас, па смо мере које томе доприносе подигли на виши ниво. Са једном од најмлађих флота у Европи и једном од најнижих емисија CO2 по путничком километру, настојимо да будемо корак испред у својој бранши. Од финансијске 2022. године интензитет емисија угљен-диоксида у потпуности је интегрисан у структуру награда за запослене на извршном нивоу.

Помоћу великог броја иницијатива за уштеду горива, укључујући мобилни електронски уређај за пилотирање и потпуно дигитализовану пилотску кабину, као и нашу флоту коју настављамо да модернизујемо, додатно ћемо побољшати оперативне показатеље и непрекидно смањивати утицај на животну средину како би авио-превоз био одрживији. Наше мере одрживости укључују убрзавање радњи за обезбеђивање адекватних залиха одрживог ваздухопловног горива (SAF) за будућност, одрживе процесе набавке, пробно сортирање отпада у авиону и програм за компензацију угљеника који се нуди нашим клијентима.


емисија угљен-диоксида компаније Wizz Air

грами по пређеном километру по путнику
80
70
60
50
40
30
20
10
0
Финансијска година 2013
Финансијска година 2014
Финансијска година 2015
Финансијска година 2016
Финансијска година 2017
Финансијска година 2018
Финансијска година 2019
Финансијска година 2020
Финансијска година 2021
Финансијска година 2022
Финансијска година 2023

Поносни смо јер смо услед бројних иницијатива за уштеду горива и непрекидног усавршавања наше технологије успели да имамо најнижи интензитет стопе емисије у европској авио-индустрији. Током 2020. финансијске године емисија угљеник-диоксида по путнику по километру износила је 57,28 грама, односно, смањена је са 59,9, што је скоро половина просека у овој индустрији. Као резултат пандемије COVID-19 и мањег броја путника на нашим летовима, током финансијске године 2021. смањена је ефикасност у погледу емисија угљен-диоксида. Од тада је Wizz Air био сведок значајног побољшања које није било присутно свуда у индустрији. При преласку у 2023. финансијску годину постојао је континуирани напредак како су се фактори оптерећења путника даље побољшавали, што је довело до смањења интензитета емисија, достижући 53,8 g CO2/RPK - најнижи интензитет угљеника икада, према извештају Wizz Air-а за раздобље од 12 месеци. Прочитајте више у нашем годишњем извештају.

Посвећеност додатном смањењу негативног утицаја на животну околину

Wizz Air је изузетно посвећен смањењу глобалног и локалног утицаја на климатске промене. Подржавамо Париски споразум чији је циљ да се пораст температуре задржи испод 1,5 °C. Подржавамо и Европски зелени план и смернице плана Одредиште 2050. чији је циљ достизање нула емисија до 2050.

Wizz Air је поносан јер има најнижу емисију угљен-диоксида (грама по пређеном километру по путнику) у Европи. Посвећени смо наставку смањења наших емисија угљен-диоксида за 25% до 2030. у поређењу са нивоима из 2019, као и додатном ограничењу емисија гасова са ефектом стаклене баште. Овај амбициозни план покреће наша флота најновије технологије, иницијативе за уштеду горива и употреба одрживог горива у авијацији.

Смањење емисије CO2 за 25% до 2030.
80 70 60 50 40 30
Емисија CO2 по путничком приходу у километрима
2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030

Смањење карбонског отиска

Путовања уз смањење карбонског отиска

Wizz Air је покренуо програм неутрализације емисије угљен-диоксида у оквиру шире иницијативе за смањење интензитета емисија гасова у новембру 2020, што омогућава путницима да израчунају утицај својих летова на животну средину и смање емисије угљен-диоксида. Овај програм, у партнерству са компанијом Chooose која се бави технологијом усмереном на климу, путницима пружа опцију да смање негативан утицај својих путовања на животну средину подржавањем поузданих пројеката у вези са климом који имају велики утицај широм света.

Утицај на животну средину

Са поносом нашим путницима нудимо потпуно транспарентан калкулатор отиска путовања,у ком путници могу лако да израчунају и испланирају смањење емисије угљен-диоксида за своје летове. Wizz Air потврђује да компензација неће учинити летење зеленијим, а истовремено наш калкулатор угљеника омогућава клијентима да подржавају пројекте у вези са угљеником који су сертификовани према водећим глобалним стандардима у вези са угљеником.

Смањите своје емисије већ данас

A321neo – авион који заиста мења правила игре

мања потрошња горива насупрот A320ceo на основу броја пређених километара по путнику
мање емисије угљен-диоксида насупрот A320ceo на основу броја пређених километара по путнику
летови на одредишта веће удаљености у односу на A320ceo авионе
мање буке у односу на A320ceo авионе
мањи трошкови јединица у односу на A320ceo авионе

НАШЕ ПРЕДНОСТИ

Нема папира у пилотској кабини

У нашим пилотским кабинама користимо таблете, чиме штедимо
25.000 одштампаних страница у сваком авиону

Лакша седишта

Стално инвестирамо у новија, лакша седишта

Перемо моторе чешће
него што прописи налажу

Сваки мотор перемо око десет пута годишње – што су чистији,
то боље раде, па је стога потребно мање горива.

Таксирање са само једним мотором после слетања

Штедимо гориво тако што искључујемо један од мотора по слетању

Најмање емисије угљен-диоксида по путнику у индустрији

Од 2012. применили смо неколико пројеката, укључујући побољшање
брзине и приступа при летењу, и оптимизовали мрежу која укупно ствара  
приближно 100.000 тона емисија угљен-диоксида годишње (3% по авиону)

Смањивање загађења буком

Вртложни генератори смањују нивое буке

Заобљени врхови крила

Ови невероватни изуми могу да смање потрошњу горива за 2% и емисију CO2 за 540 тона годишње по авиону. Цела флота ће бити опремљена до 2024. године.

Кочнице

Од 2020. наш Airbus321neo
авион ће имати нове кочнице
које су лакше за 20 kg

Часопис у авиону

Штампа се од лаког, рециклираног папира

Користимо GPU, а не APU – штедимо 200 kg на сат

Када је то доступно, користимо електрицитет са земље (GPU) за напајање авиона
током припреме за следећи лет на одредиштима, што може да уштеди 200 kg горива по сату

НАШЕ ПРЕДНОСТИ

Економија

Трудимо се да допринесемо побољшању економије на WIZZ одредиштима.

Приступачно путовање авионом може да побољша живот многих путника, али лако је заборавити утицај који то може да има на град. Мало је ствари које су добре за градску привреду као директне ваздушне линије – посебно када су те ваздушне линије по најнижим ценама Wizz Air-а. Пошто све више људи има приступ повољним авионским путовањима, већи број путника јача локалну економију места које посећују.

Кодекс понашања добављача

Wizz Air Group посвећује посебну пажњу еколошким, друштвеним и економским одговорностима током пружања својих летова, па је представио унапређен Кодекс понашања у априлу 2021. . Wizz Air је посвећен сарадњи са добављачима и партнерима који пружају производе и/или услуге Wizz Air Group-у и који деле њену посвећеност еколошки и комерцијално одрживом пословању и послују у складу са високим стандардима у вези са друштвеном одговорношћу и условима рада. Кодекс понашања добављача важе за све добављаче компаније Wizz Air, као и за њихове добављаче и подизвођаче и они сви чине интегрални део свих уговорних пакета и процеса.


Економија

ACI смернице

Према ACI (Airports Council International Europe) смерницама, 750 радних места се отвара на локалном нивоу за сваких милион путника који лете сваке године. Према том прорачуну, подржали смо отварање 38.000 локалних радних места током финансијске 2023. године и превезли 51,1 милион путника на нашој мрежи линија.

Поспешивање саобраћаја и туризма

Широм наше мреже има неколико локација где нису постојале редовне услуге ваздушног саобраћаја пре нашег доласка или где смо значајно утицали на статистику саобраћаја. Када смо отворили базу у Варни 2017, дошло је до двоцифреног пораста путничког саобраћаја на аеродрому. У Северној Македонији број путника се утростручио у последњих 10 година, а у Кутаисију је саобраћај на аеродрому порастао за више него дупло, при чему је више од 75% путника користило наше услуге.

ULCC модел

Због нашег пословног модела, многе пропратне задатке на свим нивоима организације пружамо добављачима ван компаније, односно локалним, спољним партнерима, који блиско сарађују са преко 5000 уговорних добављача услуга широм наше мреже.

Заштита поштеног и фер пословања

Применили смо интерне процедуре и мере чији је циљ да обезбеде усклађеност са свим релевантним прописима за борбу против корупције. Наше Смернице за борбу против корупције наводе принципе, забране и практичне смернице у вези са подмићивањем и корупцијом, према којима имамо нулту толеранцију. Те смернице су део обавезне годишње обуке за све WIZZ запослене, чиме обезбеђујемо да сви запослени буду у току са њима.

Управљање

Одбор/управљање, квалитет и интегритет

Потпуни надзор рада преко Одбора за одрживост и културу. Обавезујемо се да ћемо до 2026. имати бар 40% жена на руководећим позицијама (руководиоци, службеници, извршни потпредседници и извршни директори). За то смо родну равноправност у тиму руководилаца уврстили у структуру награда од финансијске године 2022. Такође смо веома посвећени побољшању родне равноправности у нашем Управном одбору, са циљем да 33% жена буде заступљено у управном одбору до 2026, у складу са инцијативом Хемптон-Александер.

Управљање ризиком

Одбор има потпуни надзор над процесом Управљања ризиком предузећа (ERM) процењујући основне ризике који се односе на пословни модел, учинак, солвентност или ликвидност авио-компаније Wizz Air. Ризицима у вези са климом и еколошким, друштвеним и државним факторима управљамо помоћу корпоративног оквира за управљање ризиком предузећа (ERM).

Одбор за ревизију и ризик

Овај процес управљања ризиком се преноси на Савет за ризике, Одбор за ревизију и ризике и Управни одбор и као такав има снажну подршку и приоритет у погледу спровођења пословних планова и акција за ублажавање ризика.

Од финансијске године 2021. Wizz Air је усагласио екстерне извештаје у складу са препорукама Радне групе о откривањима финансијских података у вези са климатским променама.

Људи Животна средина Економија Управљање


Хвала вам на пажњи!