Људи
Животна средина
Економија
Управљање

Брините више Живите лепше Доживите више

Верујемо да путовања пружају прилике које могу да учине живот и свет око нас бољим

Иди тамо
Смернице и други документи које можете да преузмете у PDF формату
Следећи одељак

Посвећени смо

Да свима и свуда омогућимо путовања по најнижим ценама, а да притом водимо рачуна о друштвеном, економском и еколошком утицају нашег пословања. Наша стратегија се заснива на ниским ценама и разноврсној мрежи, уз ефикасно и одрживо пословање и квалитетне корисничке услуге.

Следећи одељак
авиони до 2030.
Година
просечна старост наше флоте
професионалци раде за вас
CO2
смањење емисија угљен-диоксида по путнику по километру до 2030.
Одрживи развојни циљеви
директни утицај на одрживе развојне циљеве Уједињених нација
Гориво
побољшање ефикасности сваке године у односу на A320ceo авионе
тркачки
догађаји широм Европе
Од тачке до тачке
мрежа уместо централног система

Као једна од авио-компанија које се најбрже развијају,

послујемо по изузетно нискотарифном моделу, па клијентима можемо да понудимо најниже цене и летове учинимо приступачним већем броју људи него икада пре. Истовремено водимо рачуна о разним економским, друштвеним и еколошким развојима који утичу на наше заједнице и покренули смо више иницијатива, па је зато WIZZ Cares основа наших активности у вези са одрживошћу.

Следећи одељак

Људи

Настојимо да стварамо будућност у којој ће свако
имати прилику да оствари свој пун потенцијал.

У нашем пословању основне су две врсте људи – клијенти и запослени. Верујемо у будућност у којој ће свако имати прилику да оствари свој пуни потенцијал. Вредно радимо на развијању услуга, које ће побољшати кориснички доживљај и пружити више опција нашим запосленима, као и подршку заједницама којима помажемо. Послујемо на 194 аеродрома у 54 земље и наш циљ је да изградимо активне везе са заједницама на сваком тржишту. Током година смо се посветили пројектима са локалним заједницама широм тржишта, што је иницијатива којом јачамо везе између запослених и заједница у којима послујемо.


Следећи одељак

НАШИ ЗАПОСЛЕНИ

Следећи одељак

Наши клијенти

Следећи одељак

ЖИВОТНА СРЕДИНА

Желимо да будемо авио-компанија бр. 1 у погледу еколошких пракси.


Следећи одељак

емисија угљен-диоксида компаније Wizz Air

грами по пређеном километру по путнику
80
75
70
65
60
55
50
45
Финансијска година 2013
Финансијска година 2014
Финансијска година 2015
Финансијска година 2016
Финансијска година 2017
Финансијска година 2018
Финансијска година 2019
Финансијска година 2020
Финансијска година 2021
Финансијска година 2022
Финансијска година 2023

Поносни смо јер смо услед бројних иницијатива за уштеду горива и непрекидног усавршавања наше технологије успели да имамо најнижи интензитет стопе емисије у европској авио-индустрији. Током 2020. финансијске године емисија угљеник-диоксида по путнику по километру износила је 57,28 грама, односно, смањена је са 59,9, што је скоро половина просека у овој индустрији. Као резултат пандемије COVID-19 и мањег броја путника на нашим летовима, током финансијске године 2021. смањена је ефикасност у погледу емисија угљен-диоксида. Од тада је Wizz Air био сведок значајног побољшања које није било присутно свуда у индустрији. При преласку у 2023. финансијску годину постојао је континуирани напредак како су се фактори оптерећења путника даље побољшавали, што је довело до смањења интензитета емисија, достижући 53,8 g CO2/RPK - најнижи интензитет угљеника икада, према извештају Wizz Air-а за раздобље од 12 месеци. Прочитајте више у нашем годишњем извештају.

Посвећеност додатном смањењу негативног утицаја на животну околину

Wizz Air је изузетно посвећен смањењу глобалног и локалног утицаја на климатске промене. Подржавамо Париски споразум чији је циљ да се пораст температуре задржи испод 1,5 °C. Подржавамо и Европски зелени план и смернице плана Одредиште 2050. чији је циљ достизање нула емисија до 2050.

Wizz Air је поносан јер има најнижу емисију угљен-диоксида (грама по пређеном километру по путнику) у Европи. Посвећени смо наставку смањења наших емисија угљен-диоксида за 25% до 2030. у поређењу са нивоима из 2019, као и додатном ограничењу емисија гасова са ефектом стаклене баште. Овај амбициозни план покреће наша флота најновије технологије, иницијативе за уштеду горива и употреба одрживог горива у авијацији.

Следећи одељак
Смањење емисије CO2 за 25% до 2030.
80 70 60 50 40 30
Емисија CO2 по путничком приходу у километрима
2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030

Смањење карбонског отиска

Путовања уз смањење карбонског отиска

Wizz Air је покренуо програм за смањење карбонског отиска у оквиру шире иницијативе за смањење емисија гасова у новембру 2020, што омогућава путницима да израчунају утицај својих летова на животну средину и самим тим смање емисије угљен-диоксида. Овај програм, у партнерству са компанијом Chooose која се бави технологијом усмереном на климу, путницима пружа опцију да смање негативан утицај својих путовања на животну околину подржавањем поузданих пројеката у вези са климом који имају велики утицај широм света.

Утицај на животну средину

Са поносом нашим путницима нудимо потпуно транспарентан калкулатор отиска путовања,у ком путници могу лако да израчунају и испланирају смањење емисије угљен-диоксида за своје летове.

Смањите своје емисије већ данас

Следећи одељак

A321neo – авион који заиста мења правила игре

мања потрошња горива насупрот A320ceo на основу броја пређених километара по путнику
мање емисије угљен-диоксида насупрот A320ceo на основу броја пређених километара по путнику
летови на одредишта веће удаљености у односу на A320ceo авионе
мање буке у односу на A320ceo авионе
мањи трошкови јединица у односу на A320ceo авионе

НАШЕ ПРЕДНОСТИ

Нема папира у пилотској кабини

У нашим пилотским кабинама користимо таблете, чиме штедимо
25.000 одштампаних страница у сваком авиону

Лакша седишта

Стално инвестирамо у новија, лакша седишта

Перемо моторе чешће
него што прописи налажу

Сваки мотор перемо око десет пута годишње – што су чистији,
то боље раде, па је стога потребно мање горива.

Таксирање са само једним мотором после слетања

Штедимо гориво тако што искључујемо један од мотора по слетању

Најмање емисије угљен-диоксида по путнику у индустрији

Од 2012. применили смо неколико пројеката, укључујући побољшање
брзине и приступа при летењу, и оптимизовали мрежу која укупно ствара  
приближно 100.000 тона емисија угљен-диоксида годишње (3% по авиону)

Смањивање загађења буком

Вртложни генератори смањују нивое буке

Заобљени врхови крила

Ови невероватни изуми могу да смање потрошњу горива за 2% и емисију CO2 за 540 тона годишње по авиону. Цела флота ће бити опремљена до 2024. године.

Кочнице

Од 2020. наш Airbus321neo
авион ће имати нове кочнице
које су лакше за 20 kg

Часопис у авиону

Штампа се од лаког, рециклираног папира

Користимо GPU, а не APU – штедимо 200 kg на сат

Када је то доступно, користимо електрицитет са земље (GPU) за напајање авиона
током припреме за следећи лет на одредиштима, што може да уштеди 200 kg горива по сату

Економија

Трудимо се да допринесемо побољшању економије на WIZZ одредиштима.

Приступачно путовање авионом може да побољша живот многих путника, али лако је заборавити утицај који то може да има на град. Мало је ствари које су добре за градску привреду као директне ваздушне линије – посебно када су те ваздушне линије по најнижим ценама Wizz Air-а. Пошто све више људи има приступ повољним авионским путовањима, већи број путника јача локалну економију места које посећују.

Кодекс понашања добављача

Wizz Air Group посвећује посебну пажњу еколошким, друштвеним и економским одговорностима током пружања својих летова, па је представио унапређен Кодекс понашања у априлу 2021. . Wizz Air је посвећен сарадњи са добављачима и партнерима који пружају производе и/или услуге Wizz Air Group-у и који деле њену посвећеност еколошки и комерцијално одрживом пословању и послују у складу са високим стандардима у вези са друштвеном одговорношћу и условима рада. Кодекс понашања добављача важе за све добављаче компаније Wizz Air, као и за њихове добављаче и подизвођаче и они сви чине интегрални део свих уговорних пакета и процеса.


Следећи одељак

Економија

Следећи одељак

Управљање

Одбор/управљање, квалитет и интегритет

Потпуни надзор рада преко Одбора за одрживост и културу. Обавезујемо се да ћемо до 2026. имати бар 40% жена на руководећим позицијама (руководиоци, службеници, извршни потпредседници и извршни директори). За то смо родну равноправност у тиму руководилаца уврстили у структуру награда од финансијске године 2022. Такође смо веома посвећени побољшању родне равноправности у нашем Управном одбору, са циљем да 33% жена буде заступљено у управном одбору до 2026, у складу са инцијативом Хемптон-Александер.

Управљање ризиком

Одбор има потпуни надзор над процесом Управљања ризиком предузећа (ERM) процењујући основне ризике који се односе на пословни модел, учинак, солвентност или ликвидност авио-компаније Wizz Air. Ризицима у вези са климом и еколошким, друштвеним и државним факторима управљамо помоћу корпоративног оквира за управљање ризиком предузећа (ERM).

Одбор за ревизију и ризик

Овај процес управљања ризиком се преноси на Савет за ризике, Одбор за ревизију и ризике и Управни одбор и као такав има снажну подршку и приоритет у погледу спровођења пословних планова и акција за ублажавање ризика.

Од финансијске године 2021. Wizz Air је усагласио екстерне извештаје у складу са препорукама Радне групе о откривањима финансијских података у вези са климатским променама.

Следећи одељак

Људи Животна средина Економија Управљање


Хвала вам на пажњи!

Почни испочетка