Dokumenty podróżne

Informacje i usługi

Wizz Air

Informacje i usługi

Dokumenty podróżne

Musisz posiadać wszystkie potrzebne i ważne dokumenty podróżne podczas odprawy, a także przestrzegać wymagań wizowych kraju początkowego i docelowego oraz krajów pośrednich. Jeśli nie wiesz, jakich dokumentów potrzebujesz, odwiedź IATA Travel Centre, by uzyskać więcej informacji.

Listy rozwijane

Rezerwując lot, podaj imię i nazwisko pasażera zgodnie z zapisem w dokumencie podróżnym, którego będzie używał.

Jeśli popełnisz błąd podczas rezerwacji, możesz skorzystać z opcji bezpłatnej zmiany nazwiska w tych przypadkach:

  • Nieprawidłowy zwrot   (mężczyzna/kobieta)     
  • Skrócone imię     (Thomas J. Smith vs.  Thomas John Smith)    
  • Błędny zapis/literówka (do trzech znaków)

W przypadku innych poprawek nazwiska skontaktuj się z telecentrum Wizz Air w ciągu 2 godzin od dokonania rezerwacji. Po tym terminie musisz uiścić opłatę za zmianę nazwiska:

  • [name-change location=WizzairCom]  , gdy dokonujesz zmiany na naszej stronie internetowej
  • [name-change location=CallCentre], gdy dokonujesz zmiany przez telecentrum. Oprócz opłaty za zmianę nazwiska zostanie pobrana opłata za transakcję realizowaną przez telecentrum.

Jeśli nie znasz wymagań wizowych krajów, do których zamierzasz podróżować, odwiedź IATA Travel Centre gdzie znajdziesz odpowiednie informacje.

Wiza do Zjednoczonych Emiratów Arabskich

Gdy zarezerwujesz lot w WIZZ, możesz łatwo złożyć wniosek o wizę do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (Dubaju), korzystając z usług naszego partnera BUDPORT Handling, który oferuje usługę składania wniosków Easy Entry.

Nie odpowiadamy za usługę firmy BUDPORT ani za wynik złożenia wniosku wizowego, ponieważ podlega on ocenie przez odpowiednie organy państwowe.

Zgodnie z rumuńską uchwałą nr 248 z 2005 roku (dotyczącą zasad swobodnego przemieszczania się obywateli rumuńskich za granicą), obywatele rumuńsku w wieku poniżej 18 lat mogą poruszać się za granicą tylko w towarzystwie obydwojga swoich rodziców lub jednego rodzica i osoby dorosłej i posiadają wymagane dokumenty.

Jeśli nie towarzyszą im oboje rodzice, drugi rodzic lub inna osoba musi mieć pełnomocnictwo od drugiego rodzica lub obydwojga rodziców. Pełnomocnictwo musi zawierać te informacje:

  • docelowy kraj
  • długość pobytu
  • zgodę drugiego lub obydwojga rodziców na podróż
  • akt zgonu jednego lub obojga rodziców (jeśli dotyczy)
  • jeśli osobą towarzyszącą nie jest rodzic, musi ona posiadać ze sobą informację z krajowego rejestru karnego

Więcej informacji o zasadach i przepisach.

Dzieci w wieku poniżej 16 lat będące obywatelami Ukrainy mogą przekraczać granicę, opuszczając Ukrainę, tylko za zgodą obydwojga rodziców (adopcyjnych lub zastępczych) lub w towarzystwie rodziców bądź osób przez nich wyznaczonych.

Dzieci muszą posiadać ważny paszport lub dziecięcy dokument podróżny lub muszą zostać wpisane do paszportu rodzica (jeśli z nim podróżują).

Jeśli dziecko w wieku poniżej 16 lat, będące obywatelem Ukrainy, opuszcza terytorium tego kraju w towarzystwie jednego rodzica bądź osoby wyznaczonej przez jednego rodzica, a drugi rodzic jest nieobecny na przejściu granicznym, należy przedstawić poświadczoną notarialnie zgodę drugiego rodzica, określającą docelowy kraj oraz terminy podróży.

Poświadczona notarialnie zgoda drugiego rodzica nie jest wymagana w tych przypadkach:

  • drugi rodzic – nieobecny na przejściu granicznym – jest bezpaństwowcem lub obywatelem innego kraju;
  • podróżujący obywatel w wieku poniżej 16 lat ma w paszporcie uwagę wskazującą, że opuszcza on Ukrainę na stałe lub jest zarejestrowany w zagranicznym Konsulacie Ukrainy
  • zgody drugiego rodzica nie trzeba też przedstawiać, gdy zostaną okazane następujące dokumenty lub poświadczone notarialnie ich kopie: akt zgonu drugiego rodzica, wyrok sądu odbierający prawa rodzicielskie drugiemu rodzicowi, wyrok sądu uznający drugiego rodzica za osobę zaginioną, wyrok sądu ubezwłasnowolniający drugiego rodzica, wyrok sądu zezwalający dziecku na opuszczenie terytorium Ukrainy bez zgody i towarzystwa drugiego rodzica;

 

Od 15 stycznia 2017 r. obywatele i rezydenci francuscy w wieku poniżej 18 lat mogą podróżować samodzielnie (bez rodzica lub opiekuna prawnego) tylko wtedy, gdy posiadają formularz ze zgodą na podróż (“l'autorisation de sortie du territoire")

Formularz zawiera te informacje:

  1. Nazwisko, imiona, data i miejsce urodzenia nieletniego upoważnionego do opuszczenia terytorium;  
  2. Nazwisko, imiona, data i miejsce urodzenia posiadacza władzy rodzicielskiej, który podpisał upoważnienie, prawo na podstawie którego ma tę władzę, miejsce zamieszkania, podpis i ewentualnie dane kontaktowe, numery telefonu i adres e-mail;  
  3. Okres ważności upoważnienia, który nie może przekraczać jednego roku od daty podpisu.  

Formularz musi zostać wypełniony i podpisany przez rodzica lub opiekuna prawnego. Należy też dostarczyć fotokopię ważnego dokumentu tożsamości rodzica lub opiekuna parawnego, który podpisał formularz.

 

 

Najczęstsze pytania

Najczęstsze pytania

Podczas odprawy musisz przedstawić wszystkie niezbędne i prawidłowe dokumenty podróżne. Musisz też przestrzegać wymagań kraju początkowego, tranzytowego i docelowego. Jeśli nie masz odpowiedniego paszportu lub wizy i nie wpuszczono Cię na terytorium kraju, nie ponosimy odpowiedzialności za związane z tym koszty.

Dokładne informacje dotyczące wymagań wizowych można uzyskać w placówce dyplomatycznej, ambasadzie lub konsulacie odwiedzanego kraju. Musisz przedstawić ten sam dokument, którego użyłeś podczas odprawy online.

Jeśli nie potwierdziłeś jeszcze rezerwacji, zdecydowanie zalecamy zarezerwowanie lotu do miejsca docelowego i lotu powrotnego jako osobnych rezerwacji. W takim przypadku możesz użyć różnych dokumentów podróżnych podczas odprawy. Jeśli rezerwacja jest już potwierdzona, skontaktuj się z telecentrum Wizz Air