Informacije i usluge

Usluga zaključavanja cijene

Fare Lock

USLUGA ZAKLJUČAVANJA CIJENE

Usluga zaključavanja cijene pruža vam mogućnost zadržavanja izabrane cijene tokom narednih 48 sati

Fare Lock 7 days before departure

7 DANA UNAPRIJED

Dostupno za rezervacije izvršene sedam dana prije datuma polaska ili ranije

 

unknwn-lock

USLUGA ZAKLJUČAVANJA CIJENE BEZ IMENA PUTNIKA

Cijenu možete zaključati jednostavno i ne morate dodati ime nijednog putnika.

Česta pitanja

Česta pitanja

Tokom vršenja rezervacije, usluga zaključavanja cijene dostupna je putem interneta na web lokaciji wizzair.com i putem aplikacije za mobilne uređaje, a pruža vam mogućnost zadržavanja izabrane cijene tokom perioda od 48 sati uz plaćanje takse.

Rezervaciju možete dovršiti putem interneta na wizzair.com ili koristeći aplikaciju za mobilne uređaje, u roku od 48 sati od zaključavanja cijene, tako što ćete dodati imena svih putnika i platiti preostali iznos.

Rezervaciju možete platiti kreditnom karticom i/ili koristeći kredit sa vašeg WIZZ Računa.

 

Ne, usluga zaključavanja cijene se ne može koristiti uz promotivne cijene ili posebne ponude.

 

Da, bit će izvršen povrat novca za taksu koja je plaćena na ime usluge zaključavanja cijene leta, ukoliko je Wizz Air otkazao let.

 

Ako se promijeni red letenja za let koji ste izabrali i za koji ste zaključali cijenu u periodu zadržavanja zaključane cijene, možete ili prihvatiti ovu promjenu i nastaviti rezervaciju po zaključanoj cijeni, ili možete putem interneta zatražiti povrat novca za taksu za zaključavanje cijene.

Usluga zaključavanja cijene je dostupna za rezervacije koje izvršite sedam dana prije datum odlaznog leta ili ranije. Ako izaberete povratni let, uslugu možete koristiti kada vršite rezervaciju leta sedam dana prije datuma prvog leta ili ranije.