Колачићи на интернет сајту Wizz Air-а

Колачиће користимо како бисмо вам пружили најбоље искуство навигације на нашем сајту. Уколико наставите да претражујете сајт компаније Wizz Air без промене подешавања за колачиће, претпоставићемо да пристајете да примате све колачиће на сајту компаније Wizz Air. У сваком тренутку можете променити подешавања за колачиће. Више информација можете наћи у нашим Правилима о колачићима.

Wizz Air

Wizz AirWizz

myWizz
myWizz
Чекирање
ДОДАЈ ТОРБУ
Наћи резервације

Унесите своје корисничко име (имејл адреса). Шаљемо нову лозинку на вашу регистровану имејл адресу.


Региструјте се

Пртљаг

Дозвољена тежина пртљага

Сваком путнику је дозвољено да носи:

 • Један комад ручног пртљага
 • До 6 комада чекираног пртљага од којих ниједан не премашује 32 килограма
 • Робу коју су купили на аеродрому у бесцаринској зони после преласка безбедносне контроле
 • Важно: Ваш пртљаг ће бити измерен на аеродрому!

Путници са приоритетним укрцавањем

могу да понесу са собом у авион 1 додатни комад личног пртљага поред мале или велике кабинске торбе.

Додатни пртљаг може да се купи на следећи начин:

 • Путем интернета у тренутку резервације
 • Путем интернета преко Додати услуге и Чекирање на интернету
 • До 3 сата пре поласка путем интернета или путем мобилне апликације
 • Путем позивног центра
 • На аеродрому
 • Напомена: Накнаде на аеродрому су МНОГО ВИШЕ него ако резервишете путем интернета.

Чекирани пртљаг

Због безбедносних мера, компанија Wizz Air неће превести ни један пртљаг чији власници нису у авиону (осим изгубљеног пртљага).

Максималне димензије једног комада пртљага који мора да прође кроз врата пртљажника су:

Ширина: 1,499 м
Висина: 1,194 м
Дужина: 1,715 м

Због здравствених и безбедносних разлога, тежина било ког комада чекираног пртљага не сме бити већа од 32 килограма.

Ако је потребно. путник има одговорност да испуни све захтеве безбедносних органа. Ако пртљаг не буде превезен зато што путник није испунио све захтеве обезбеђења, компанија Wizz Air неће сносити одговорност за било какве повезане трошкове.

Кад год је то могуће, чекирани пртљаг се превози у истом авиону у коме и путник коме он припада. Ако одлучимо да га превеземо алтернативним летом због безбедносних, сигурносних или оперативних разлога, нећемо сносити одговорност за кашњење пртљага. Да бисмо могли да вратимо изгубљени пртљаг његовом власнику у разумном року, на сваком пртљагу мора бити назначено име путника, његови иницијали и адреса пре него што он буде предат за превоз. Бебе немају право на било какав пртљаг осим колица / колица за бебе на склапање / ауто седишта за бебе (која се превозе бесплатно). Дечија колица и инвалидска колица ће бити чекирана са осталим пртљагом, а превозе се бесплатно, уколико је корисник опреме један од путника.

Уколико чекирани пртљаг садржи било који од следећих предмета, Wizz Air неће одговарати за било какве губитке, уништење, кашњење или оштећење таквих предмета:

 • готовина, хартије од вредности
 • накит, племенити метали, драго и полудраго камење
 • рачунар, фото апарат, видео камера, мобилни телефон или било који други електрични или технички уређаји и њихов додатни прибор
 • званични, пословни или приватни документи
 • путни или други идентификациони документи
 • кључеви
 • течност
 • лекови
 • дела примењене и лепе уметности
 • лако кварљиви производи

Неки аеродроми могу имати додатна ограничења у вези са предметима које могу да се преносе у ручном пртљагу и/или чекираном пртљагу. У таквим случајевима, преовладаће аеросромски прописи.

Кабински пртљаг

Путници без приоритетног укрцавања

могу да унесу само један комад кабинског пртљага.

Мала кабинска торба:
Ако је величина вашег кабинског пртљага 42x32x25цм или мања, можете бесплатно да га унесете у авион. Мора да може да стане испод седишта испред вас.

или

Велики кабински пртљаг:
Ако је ваш кабински пртљаг већи од димензија мале кабинске торбе, али не премашује 56x45x25цм, можете да га унесете у кабину авиона уз накнаду. Он мора да стане у преграду изнад седишта. Морате бити у стању да га ставите у преграду изнад седишта без ичије помоћи.

Путници са приоритетним укрцавањем

могу да понесу са собом у авион 1 додатни комад личног пртљага поред мале или велике кабинске торбе.

Додатни комад личног пртљага може да буде торбица и торба за лаптоп или камеру која не премашује максималне димензије 40×30×18 цм.
Ако путник са приоритетним укрцавањем понесе 2 комада ручног пртљага који премашују максималне димензије додатног комада личног пртљага, путник мора да чекира једну торбу уз одговарајућу накнаду.

Са новом Wizz Air-овом доплатом за велику кабинску торбом имате могућност да повећате величину свог пртљага чак и после куповине велике кабинске торбе. У случају да нисте сигурни у величину пртљага која вам је потребна за ваше следеће путовање, платите за велику кабинску торбу приликом резервације свог лета, а моћи ћете да доплатите за чекирану торбу до три сата пре поласка у случају да вам је потребно више простора. Ова опција вам је на располагању за разлику у цени између велике кабинске торбе и чекиране торбе.

Путници који плате за велику кабинску торбу могу да унесу у авион и кутију за музички инструмент максималне дужине 80cm. Остале димензије кутије не могу да пређу 45 x 25 cm. Примери инструмената су виолине, виоле, флауте, кларинети, трубе, укулеле. Ради провере димензија, потребно је ставити кутију музичког инструмента у мерач димензија велике кабинске торбе: ширина и дубина морају одговарати димензијама, док висина мора бити мања од дозвољене висине увећане за око 1,5 пут. Путник не може да унесе другу кабинску торбу поред малог музичког инструмента. Након уношења у авион, музички инструмент се мора ставити у преграду за ствари изнад седишта. Музички инструменти који не одговарају горе наведеним димензијама морају да путују као чекирани пртљаг у остави авиона након плаћања одговарајућих накнада или на седишту авиона након одобрења компаније Wizz Air путем позивног центра и након плаћања додатног седишта.

Путници такође могу да носе доле наведене предмете:

 • капут или ћебе
 • мобилни телефон
 • штиво за читање у авиону
 • за децу млађу од две године: храна за време трајања лета, дечја колица која се могу склопити или мали креветац
 • пар штака за особе са физичким инвалидитетом

Ако величина ручног пртљага премашује горе наведенa ограничења, пртљаг ће бити транспортован као чекирани пртљаг и накнада за пртљаг ће бити наплаћена.

На течности у кабинском пртљагу примењују се следећа ограничења уведена од стране влада:

 • Течност се мора налазити у посуди чија је максимална запремина 100 мл
 • Све посуде са течношћу чије су максималне запремине 100 мл морају се сместити у провидну пластичну кесу запремине 1 литар која се може поново затворити након отварања и чије димензије не смеју бити веће од 20цмx20цм.
 • Пластична кеса се треба одвојено показати приликом безбедносне контроле

Мораћете да одложите течности које не одговарају горе наведеним критеријумима код пулта обезбеђења на аеродрому.

Накнаде за пртљаг

Накнаде за пртљаг се обрачунавају у зависности од:

 • Датума путовања (шпиц сезоне, ван сезоне)
 • Начина куповине (wizzair.com, мобилна апликација, позивни центар, аеродром)
 • Тежина чекиране торбе

У табели испод наведене су тренутне накнаде. Уколико желите да погледате износ накнаде за пртљаг за ваше путовање можете такође да користите калкулатор накнаде за пртљаг.

Накнада wizzair.com, мобилне апликације, позивни центар и Аеродром (до 3 сата пре поласка)* Аеродром**
Сезона Ван сезоне Шпиц сезоне Током целе године
Чекирани пртљаг (макс. 23 кг)1800-4200 RSD у зависности од путање3000-5300 RSD у зависности од путање6500 RSD
Чекирани пртљаг (макс. 32 кг)3000-5300 RSD у зависности од путање4150-6500 RSD у зависности од путање8850 RSD
Велики кабински пртљаг (макс. 10 кг)1200-2160 RSD у зависности од путање4800 RSD

*Мораћете да платите скупљу накнаду за пртљаг ако додате велики кабински пртљаг и/или чекирани пртљаг на постојећу резервацију лета. Накнада за велики кабински пртљаг је скупља за 240 RSD, а накнада за чекирани пртљаг је скупља за 360 RSD у поређењу са ценама накнаде за пртљаг које се примењују на ваш лет на дан куповине карата.
**У случају да сте купили у року од 3 сата од вашег полетања. Накнада укључује цену аеродромске услуге од 600 RSD коју пружају аеродромски службеници. Аеродромски службеници могу да наплате више. Информације о важећим додатним накнадама доступне су код Wizz Air службеника на аеродрому са којег полећете.

Сваки комад пртљага који се чекира подлеже накнади за пртљаг , која се плаћа по торби, по лету и по путнику. Прва 3 комада могу да се купе на интернету, а наредна 3 на аеродрому.

Број торби које чекирате мора бити наведен и плаћен током поступка резервације. Други комади пртљага могу бити додати у каснијој фази, било путем интернета или преко позивног центра. Не заборавите да додатни комади чекираног пртљага купљени на аеродрому подлежу већем износу накнаде за пртљаг. Путник ће на аеродрому морати да доплати износ од 20 EUR ако је купио чекирану торбу тежине 23 кг, а тежина његове торбе износи од 23 кг до 32 кг.

Број торби које чекирате мора бити наведен и плаћен током поступка резервације. Други комади пртљага могу бити додати у каснијој фази, било путем интернета или преко позивног центра. Додатни комади чекираног пртљага купљени на аеродрому подлежу скупљој накнади за пртљаг; износ зависи од тога да ли је пртљаг купљен на пулту за чекирање, или торбу превелике величине или тежине треба да чекирамо на вратима за укрцавање.

Ако буде чекирано мање комада пртљага, накнада за пртљаг неће бити рефундирана.

На неким аеродромима та накнада може да се плати искључиво путем кредитне или дебитне картице:

 • Малме (MMX)

Спортска опрема

Carriage of sporting equipment is subject to a sporting equipment fee and must be indicated and paid for during the booking process.

Please read carefully the packaging requirements below. If those requirements are not fulfilled, Wizz Air will refuse carriage of the item. Please note that Wizz Air does not provide packing material. All the items mentioned below can only be carried as checked-in baggage.

Превоз спортске опреме подлеже накнади за спортску опрему и мора бити наведен и плаћен у току поступка резервације.

Пажљиво прочитајте доле наведена правила за паковање. Ако та правила нису испоштована, компанија Wizz Air ће одбити превоз тог предмета. Имајте у виду да компанија Wizz Air не даје материјал за паковање. Сви доле наведени предмети могу се превозити само као чекирани задржани пртљаг.

а) скијашка опрема, сноуборд, опрема за сурфовање, торбе за голф морају бити спаковане у вреће.

б) Превоз штапова за скакање се може прихватити само ако су они спаковани у текстилне вреће.

в) Превоз бицикала може бити прихваћен само ако су спаковани у торбе за бицикл или у најлон кесе, ако су точкови и педале уклоњени и волан окренут паралелно. Такође се могу прихватити ако су упаковани у картон, под условом да су им гуме испумпане.

г) Превоз опреме за роњење се може прихватити само ако су цилиндри за роњење празни и ако су извор напајања или сијалица уклоњени, а прекидач причвршћен у положају "ИСКЉУЧЕНО" (OFF).

д) Јелењи рогови и ловачки трофеји се могу превозити само ако путник достави важећу потврду ветеринара.

Превоз оштећеног, ломљивог, незграпног, неадекватно упакованог, касно чекираног и превеликог пртљага биће прихваћен само уз "етикету о ограниченој одговорности за пртљаг и компанија Wizz Air неће сносити одговорност за такве предмете.

Cпецијалан пртљаг који се уноси у кабину

а) Ломљиви и незграпни предмети, музички инструменти

Треба платити додатно седиште по цени карте за одрасле доступној приликом резервације за предмете који се не могу сместити испод седишта или у одељак за пртљаг изнад главе. Резервација се може обавити путем интернета, тако што ћете унети „EXST“ у поље за име, а презиме путника у поље за презиме. Имајте на уму да инструменти који су већи од инструмента чело (нпр. контрабас, харфа и сл.) морају да се чекирају са етикетом о ограниченој одговорности. Ови инструменти су превелики и претешки да би стали у седиште. Ако инструмент заједно са својом кутијом не премашује димензије од (56x45x25 цм за додатну накнаду) и тежину од 10 kg може да се носи као кабинскипртљаг. Имајте на уму да инструмент може да буде ваш један једини кабински пртљаг.

б) Дипломатски пртљаг

Дипломатски пртљаг или било која врста закључаног пртљага мора бити у пратњи дипломатског курира током целог путовања као и до/од авиона и мора се пријавити као дипломатски пртљаг. Дипломатски пртљаг се увек мора превозити као нечекирани пртљаг без обзира на његову величину, посебне карактеристике и неопходан посебан поступак обраде. Ако дипломатски пртљаг не може бити превезен у кабини због своје величине или својих карактеристика, он може бити превезен у пртљажнику, али сматраће се нечекираним пртљагом јер се никада не сме транспортовати на одговорност превозника. У том случају, курир треба да буде присутан приликом целог поступка утовара и истовара дипломатске торбе, с обзиром на то да је он/она одговоран/на за његов превоз.

в) Посмртни пепео

Превоз посмртног пепела је дозвољен под условом да је он безбедно спакован у одговарајућу посуду. Потврда о смрти и сертификат о кремацији морају да се покажу на аеродрому. Посмртни пепео се може превозити само као кабински пртљаг.

Предмети чији је превоз строго забрањен

 • могу лако да оштете авион, особе или имовину
 • могу лако да буду оштећени током ваздушног превоза
 • нису упаковани на одговарајући начин
 • су забрањени на основу применљивих закона, уредби или наредби било које државе из које, преко које или у коју се лети
 • нису погодни за превоз због своје тежине, величине или било којих других неуобичајених карактеристика
 • лако могу да изазову нелагодност или гађење присутних у авиону

Превоз следећих предмета је строго забрањен:

 • оружја, муниције и експлозива укључујући оружја за лов или спорт
 • било којих предмета или супстанци које изгледају као оружје, муниција или експлозив
 • запаљивих материја (осим: алкохолних пића, лака за косу, парфема, колоњске воде)
 • радиоактивних материјала
 • кондензованог гаса (осим: CO2 за покретање вештачких удова; боце запаљивог гаса за самонадувавајуће појасеве за спасавање);
 • отровних или заразних материја
 • корозивних материјала (осим: живе у термометрима, барометру, батерији за инвалидска колица)
 • актовки и сигурносних торби за документе са уграђеним алармима, литијумских батерија или пиротехничког материјала;
 • предмета и материјала који угрожавају безбедност, имовину, живот, здравље и телесни интегритет присутних у авиону
 • било ког материјала који је забрањен на основу правила и прописа земаља обухваћених превозом
 • било ког предмета који није погодан за превоз због своје тежине, величине или било којих других карактеристика
 • људских остатака
 • било који лепак или боја
 • било којих предмета наведених у Техничким упутствима за безбедан ваздушни превоз опасног терета Међународне организације цивилне авијације (ICAO) и у прописима о опасном терету Међународне асоцијације за ваздушни саобраћај (IATA)

Ако покушате да понесете било који од ових предмета са собом, можемо одбити превоз вашег пртљага.

Животиње

Компанија Wizz Air не превози живе животиње, изузев паса водича који путују заједно са путником коме је такав пас потребан, а који мора поседовати документе наведене у уредбама земаља обухваћених превозом и који се мора понашати у складу са таквим уредбама.

Нерегуларности са пртљагом – кашњење, губитак, оштећење, крађа

Нерегуларности са пртљагом се морају пријавити по доласку, на шалтеру "Изгубљени пртљаг" (Lost Luggage) или "Преузимање пртљага" (Baggage Claim) који се налази на аеродрому, у транзитној области. Након пријаве, путници добијају Извештај о нерегуларностима са пртљагом (PIR).

Ако чекирани пртљаг не стигне летом којим је стигао његов власник, а путник то не пријави по доласку, компанија Wizz Air се одриче одговорности.

Ако путник пријави кашњење свог чекираног пртљага по доласку, трагање за пртљагом ће се спроводити 21 дан. Ако пртљаг не буде пронађен у том року, компанија Wizz Air ће сносити одговорност за његов губитак.

Уколико је немогуће препознати штету или крађу одмах по доласку, пријава мора бити поднета на аеродрому у року од 7 дана након доласка.

Ако пртљаг не стигне летом којим и особа којој он припада и буде испоручен оштећен или су ствари из њега украдене, путник мора поднети пријаву штете или крађе у писаној форми у року од 21 дана од преузимања пртљага.

Компанија Wizz Air неће сносити одговорност за пртљаг који је погрешно идентификован од стране другог путника. Путник који погрешно идентификује пртљаг сноси одговорност за све трошкове оба укључена путника.

Одговорност за пртљаг који касни, који је оштећен или из ког су украдене ствари биће смањена ако је пртљаг донет на чекирање упакован на неодговарајући начин. Оштећење пртљага који се уноси у кабину (укључујући одећу) мора се пријавити у авиону или најкасније пре напуштања транзитне области. Након пријаве, путник добија Кабински извештај или PIR.

Захтеви за рекламацију се морају доставити у писаној форми у року од 1 месеца по доласку на крајње одредиште (односно последњи аеродром наведен у плану пута) Одељењу за рекламације компаније Wizz Air или осигуравајућем друштву ако директно од њега захтевате рекламацију.

Да бисте нам помогли да ваш захтев за рекламацију решимо брзо, приложите примерак Кабинског извештаја или Извештаја о нерегуларностима са пртљагом који сте добили у авиону или на аеродрому када сте поднели пријаву кашњења, оштећења или крађе. Такође доставите податке за контакт и податке о банковном рачуну на који одштета (ако постоји) може да буде уплаћена.

Ако захтев за рекламацију није предат у наведеним роковима, компанија Wizz Air није обавезна да предузме било какву радњу.

Жалбе (осим рекламација за пртљаг) се морају поднети у писаној форми 1 месец по доласку лета на који се жалба односи. Ако жалба није поднета у наведеном року, компанија Wizz Air није обавезна да предузме било какву радњу.

Захтеви за рекламацију и жалбе се морају послати Служби за односе са клијентима компаније Wizz Air.

Ако постоји потреба да нас директно контактирате, попуните и пошаљите овај образац: Жалбе.