Политика приватности

Информације и услуге

Wizz Air

Информације и услуге

Политика приватности („Политика“)

1. ПОЗАДИНА

Wizz Air Hungary Kft. („Wizz Air“, „ми“ или „нама“) (регистровано седиште: Laurus Offices | улица Kőér 2/A | зграда B | H-1103 | Будимпешта, Мађарска; регистрациони број: 01-09-964332) обраћа посебну пажњу на заштиту података. Wizz Air врши обраду података у складу са одговарајућим мађарским законима о заштити података и спроводи је у складу са овом Политиком. Wizz Air је регистровани контролор података у регистру Мађарске националне службе за заштиту података и слободу информација (регистрациони број за обраду података о путницима је 01001, регистрациони број за директни маркетинг NAIH-83118/2015, а регистрациони број за развој базе података NAIH-83120/2015).

2. ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ ЗАХТЕВАМО И КОРИШЋЕЊЕ ВАШИХ ПОДАТАКА

2.1 Лични подаци Ова Политика се примењује на све личне податке које нам дате или које прикупимо и обрадимо, а који су у вези са вашим односом са Wizz Air-ом. За потребе ове Политике „лични подаци“ подразумевају све информације повезане са вама помоћу којих можете да будете идентификовани, директно или индиректно (у њих конкретно спадају ваше име, адреса, број телефона, адреса е-поште, број кредитне или банковне картице, подаци о посебним потребама), као и све податке који се односе на вас, а који могу да се изведу из њих.

2.2 Прикупљање личних података Када год користите наше услуге или услуге добављача треће стране на нашем интернет сајту (на пример, при резервацији лета или услуге ваздушног превоза, као и свих повезаних активности), прикупљамо личне податке које ви нама (или нашем агенту) директно пружате или које смо прикупили када сте користили наше услуге или резервисали услуге треће стране на нашем интернет сајту. Међутим, Wizz Air не сноси одговорност ако треће стране користе ваше податке у своје сврхе, када је таква употреба дозвољена. У таквим случајевима више информација потражите у њиховим политикама приватности. Више информација о прослеђивању података трећим странама можете да пронађете у одељку 3 у наставку.

2.3 Информације које прикупљамо и обрађујемо:
– информације о вама,
– информације о услугама које сте купили (било да их директно пружамо ми или наш агент),
– детаљи из ваших путних аранжмана (на пример, детаљи о резервацији и додатним услугама које смо пружили),
– детаљи о коришћењу нашег интернет сајта (укључујући, без ограничења, претходне резервације које нисте довршили), позивних центара или мобилних апликација и
– информације о комуникацији са нама и нашим особљем.

Пружањем својих личних података прихватате и дајете изричиту сагласност да Wizz Air обрађује ваше личне податке у складу са овом Политиком и одговарајућим законима и прописима, укључујући и коришћење података од стране запослених у Wizz Air-у и пренос података у Мађарској или ван њених граница као што је овде наведено.

Када су у питању подаци наведени у оквиру листе путника, обрада података коју врши Wizz Air заснива се на Указу Владе 25/1999 (II. 12.) о ваздушном транспорту путника, док се други облици обраде података од стране Wizz Air-a заснивају на вашем добровољном пристанку у оквиру одељка 5 Закона CXII из 2011. о информативном самоодређењу и слободи информација („Закон о информацијама“). У неким случајевима морамо да обрадимо и личне податке осетљиве природе (као што је назначено у одељку 3.3 Закона о информацијама) када захтевате нашу помоћ и/или помоћ оператера на аеродрому (попут давања кисеоника) или када нам пружате информације о вашој спремности за лет (на пример, ако сте трудни). Давањем личних података који представљају „личне податке осетљиве природе“ или се њима могу сматрати дајете изричиту сагласност да личне податке можемо да прикупљамо, користимо и делимо са трећим странама (као што су полазни или одредишни аеродром, компаније за пружање услуга на терену или наш позивни центар) и преносимо изван Европског економског простора, као што је описано у овој Политици. Ово се ради у циљу пружања посебне помоћи или из безбедносних разлога (ваша спремност за лет). Ако повучете сагласност или нам не дате податке, можда нећемо моћи да вам омогућимо све услуге које сте захтевали или неке њихове аспекте. Имајте на уму да у таквим околностима нећете моћи да обавите отказивање или остварите повраћај средстава за било које накнаде које сте платили.

2.4 Коришћење личних података

Сврхе у које користимо ваше личне податке:
а.) да бисмо вам пружили услуге које сте купили од нас или да бисмо омогућили куповину услуга или производа треће стране на нашем интернет сајту, у нашој апликацији или преко нашег позивног центра (подаци који се користе у ту сврху обухватају све податке прикупљене током процеса резервисања, као што су име путника, националност, пол, број телефона, адреса е-поште, детаљи у вези са кредитном или банковном картицом, подаци о посебним потребама, детаљи о лету, број потврде, датум рођења, место рођења, детаљи из путних докумената и број Wizz рачуна);
б.) да бисмо пружали услуге, понуде и подсетнике прилагођене вашим захтевима (у ту сврху користимо личне податке као што су име, контакт информације и подаци о претходним претрагама);
в.) да бисмо комуницирали са вама (на пример, да бисмо вам слали е-поруке са подсетником или обавештења о проблемима са летом) (у ту сврху користимо личне податке као што су име или контакт информације);
г.) да бисмо комуницирали са вама ради спровођења анкета о задовољству клијената у аналитичке сврхе, ради побољшања квалитета, развоја услуге, побољшања перформанси интернет сајта, мерења успеха наших рекламних кампања или пружања услуга у складу са вашим потребама (у ове сврхе користимо ваше име, контакт информације и информације о претходним резервацијама)
д.) у циљу других административних сврха (укључујући, без ограничења, рачуноводство и фактурисање, ревизију, верификацију кредитне или друге платне картице, контролу против преваре (укључујући коришћење претрага агенција за процену кредитне способности и провере исправности платне картице), имиграциону и царинску контролу, сигурност, безбедност, здравствене, административне и законске сврхе, као и тестирање, одржавање и развој система) (можемо да користимо било које прикупљене податке у складу са потребама).

3. ОТКРИВАЊЕ ВАШИХ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА ТРЕЋИМ СТРАНАМА

3.1 Ваши лични подаци могу да се деле унутар компаније Wizz Air Group. Више информација о компанији Wizz Air Group можете наћи овде. Поред тога, обелодањивање ваших података трећим странама може бити неопходно да би се обезбедило неометано пружање производа, услуга и информација које захтевате.

3.2. Такође можемо да обелоданимо ваше личне податке следећим трећим странама у сврху описану у овој Политици:
– туристички агенти и остале треће стране преко којих резервишете путовања и друге услуге;
– добављачи услуга треће стране чије сте услуге купили (попут осигурања или услуга превоза) на нашем интернет сајту, у нашој апликацији или преко нашег позивног центра;
– наши партнери у програмима лојалности за које сте се пријавили;
– компаније које пружају услуге на терену или аеродроми у циљу пружања услуге коју сте затражили;
– компаније за издавање кредитних картица и добављачи услуге плаћања у циљу обраде плаћања започетих на нашем интернет сајту, у нашој апликацији или преко нашег позивног центра;
– треће стране које анкетирају клијенте у наше име;
– други добављачи услуга треће стране који, између осталог, обрађују податке за нас;
– треће стране, попут адвокатских канцеларија и судова, како би се осигурало спровођење и примена било ког уговора са вама;
– државни или извршни органи попут полиције и регулаторних органа, на њихов захтев и само у складу са примењивим законом или како би се заштитила наша права или безбедност клијената, особља и имовине.

3.3. Туристички агенти и остале треће стране. Куповином било које услуге код нашег агента за продају карата на аеродрому дајете изричиту сагласност за обраду ваших личних података од стране агента за продају карата у складу са овом Политиком. Кликните овде да бисте видели које ће правно лице обрађивати ваше личне податке.

3.4. Добављачи услуга треће стране. Када на нашем веб-сајту, у нашој апликацији или преко нашег позивног центра купите услугу добављача услуга треће стране, ваше личне податке прослеђујемо даље у циљу обављања куповине. При обради података коју врше наведене треће стране могу да важе и њихове политике приватности. Прочитајте политику приватности на интернет сајтовима наведених трећих страна да бисте се информисали о њиховој пракси обраде података. У неким случајевима потребно је прихватити и наше и услове и одредбе треће стране да би се добила одговарајућа услуга. Поред тога, такође добијамо податке о вама од трећих страна, на пример, када учествујете у програму лојалности. Да бисте сазнали додатне информације о прослеђивању података трећим странама и добијању података од њих, кликните овде.

3.5. Позивни центар. Ангажујемо добављаче треће стране за пружање услуга позивног центра. Више информација о датим добављачима можете да пронађете овде. Позивни центар обрађује ваше личне податке у складу са овом Политиком. Позив се снима и може се повезати са другим подацима из резервације у циљу пружања квалитетних услуга и решавања евентуалних будућих жалби. Жалбе послате електронским путем, поштом или е-поштом такође се архивирају и могу се повезати са другим подацима из резервације за потребе решавања евентуалних будућих жалби.

3.6. Гранична полиција и имиграциони органи. Wizz Air је у законској обавези да граничним контролним службама у неким земљама омогући приступ подацима о резервацијама и путовањима. То значи да све податке које имамо о вама и вашем путном аранжману можемо да обелоданимо царинским и имиграционим органима у месту из ког крећете или на одредишту. Поред тога, закони многих земаља обавезују Wizz Air да прикупља информације о пасошима и друге повезане информације за све путнике пре путовања у те земље или из њих. Wizz Air ће по потреби пружити те информације релевантним царинским и имиграционим органима.

4. БЕЗБЕДНОСТ

4.1 Предузимамо одговарајуће техничке и организационе мере како бисмо заштитили ваше личне податке од случајног или незаконитог уништења или случајног губитка, измене, неовлашћеног обелодањивања или приступа, посебно када обрада обухвата пренос података путем мреже, као и против свих других незаконитих облика обраде. Посебну пажњу обраћамо на безбедан пренос личних и финансијских података. Ови подаци се преносе са вашег рачунара на Wizz Air-ов сервер за резервације кроз шифроване канале уз подршку најсавременије технологије слоја безбедних прикључака (Secure Socket Layer – SSL).

4.2 У складу са овом Политиком, ако преносимо податке у земљу изван Европске уније, не можемо да гарантујемо да ће подаци бити заштићени у складу са законима и одредбама о заштити података који су на снази у ЕУ.

Ако наставите да користите наше услуге и омогућите нам приступ личним подацима, дајете изричиту сагласност за наведени пренос, складиштење и обраду ваших личних података изван земље у којој се налазите и изван Европског економског простора, укључујући земље где можда имате мање законских права у складу са локалним законом.

5. КОРИШЋЕЊЕ ВАШИХ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА У МАРКЕТИНШКЕ И ДРУГЕ СВРХЕ

5.1. Током коришћења веб-сајта ваш прегледач складишти колачиће на уређај. Прочитајте више о колачићима које користи Wizz Air тако што ћете кликнути овде. Циљ нам је да се уверимо да ће наш интернет сајт посетиоцима пружити оно што траже и омогућити им најрелевантнију маркетиншку комуникацију. Да бисмо постигли овај циљ, можда ћемо користити ваше податке у аналитичке сврхе, ради побољшања квалитета, развоја услуге, побољшања перформанси интернет сајта, мерења успеха наших рекламних кампања или пружања услуга у складу са вашим потребама. У ове сврхе можемо да проследимо ваше податке који не могу да се искористе за идентификацију, као што су, без ограничења, анонимни демографски подаци и понашање на мрежи, нашим партнерима са којима смо у уговорном односу (на пример, добављачи услуга треће стране који су наведени у оквиру тачке 3. или банке које издају кредитне/дебитне картице које носе логотип компаније WIZZ и пружају посебне погодности). Податке које шаљу ваш прегледач и уређај чувамо на нашем интернет сајту током процеса резервације. Неће доћи до обелодањивања таквих података трећим странама, осим у збирним облицима који не омогућавају идентификацију особа.

5.2 Можда ћете добијати специјалне понуде од нас ако сте затражили таква обавештења пријављивањем за наш билтен или ако сте нам дали ваше податке када сте учествовали у неком такмичењу, регистровали се за промоцију или се учланили у Wizz Discount Club. Пријављивањем за билтен, учлањењем у Wizz Discount Club или пружањем података на начин наведен изнад, при чему сте били упознати са одговарајућим подацима о обради података, дајете изричиту сагласност за директну маркетиншку комуникацију, укључујући примање директних маркетиншких или специјалних понуда компаније Wizz Air или партнера са којима смо у уговорном односу (на пример, банке које издају кредитне/дебитне картице које носе логотип компаније WIZZ и пружају посебне погодности; Wizz Tours Ltd.), као и за примање порука е-поште са подсетницима у вези са резервацијама које нисте довршили. Да бисмо могли да вам шаљемо таква директна маркетиншка обавештења/специјалне понуде, обрађујемо следеће личне податке: име и адреса е-поште или број телефона. Ради порука е-поште са подсетницима ћемо чувати и користити следеће податке из ваших претрага: изабрано место поласка и одредиште, податак да ли је лет у једном смеру или је повратни, време поласка|доласка, број путника, изабран тип карте, укупан износ цене карте, податак да ли је корисник пријављен за билтен, тип резервације (стандардна, Wizz Discount Club, групна), изабране услуге, језик сајта/апликације Wizz Air. Чувамо овај скуп података у периоду од четири дана.

5.3 Пристанак је на добровољној основи. Можете да се одјавите у сваком тренутку бесплатно и без навођења разлога овде или преко линка наведеног у сваком билтену, изменом подешавања у оквиру Wizz профила или тако што ћете послати писмо на адресу Laurus Offices | улица Kőér 2/A | зграда B | H-1103 | Будимпешта, Мађарска.

6. РАЗНО

6.1 Ако се региструјете на нашем интернет сајту, претпоставићемо да вам не смета што обрађујемо податке које нам дајете током процеса регистрације и нећете морати да их поново достављате приликом обављања наредних резервација.

6.2 Када извршите резервацију добићете шифру потврде. Послаћемо вам је у поруци са потврдом на адресу ваше е-поште након резервисања. Саветујемо вам да никада и никоме не дајете своју шифру потврде. Ако обелоданите своју шифру потврде другима, омогућавате им приступ вашим подацима из резервације и плана пута преко нашег система.

6.3 Ваши лични подаци и уговори склопљени између вас и Wizz Air-а чувају се у нашем систему за резервације. Ако желите да добијете информације о вашем запису о регистрацији путника или било којим подацима које Wizz Air чува, а који се тичу обраде података и компанија које обрађују податке (ако постоје), или ако желите да поднесете захтев за измену или брисање података, контактирајте нас тако што ћете одабрати категорију „Општа питања/захтеви у вези са Правилима о приватности“ кликом на овај линк.

6.4. Што се тиче било које обраде података која потпада под надлежност Закона о информацијама, на располагању су вам следећа права и правни лекови: Имате право да захтевате информације о обради података и да захтевате исправку, брисање или блокирање личних података. Ако примењив закон то дозвољава, можете да поднесете приговор на обраду података. У неочекиваном случају да дође до кршења права у погледу личних података, можете да се обратите Мађарској националној служби за заштиту података и слободу информација (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.; телефон: +36-1+391-1400; телефакс: +36-1-391-1410; е-пошта: ugyfelszolgalat@naih.hu) или надлежном суду. Детаљна права и правни лекови наведени су у потпоглављима 13–17 и потпоглављу 30 Закона о информацијама.

6.5 Ако изменимо ову Политику приватности, објавићемо ажурирану верзију на нашем интернет сајту, wizzair.com.

6.6 Ваше личне податке обрађујемо у току временског периода неопходног за извршавање горенаведених активности или у току временског периода који прописују релевантни закони.

6.7 На интернет сајту wizzair.com налазе се линкови ка другим интернет сајтовима како бисте лакше сазнали додатне информације. Имајте на уму да ови сајтови могу да буду у власништву или надлежности других компанија и организација са другачијим правилима о приватности и безбедности. Wizz Air не контролише било које информације, материјал, производ или услугу који се налазе на тим интернет сајтовима или којима се може приступити преко њих, нити сноси одговорност за њих.

6.8 Ова Политика приватности ступа на снагу 23. децембра 2015.