Доделување седишта

Информации и услуги

Wizz Air

Информации и услуги

Доделување седишта

seat_allocation_assigned

ИЗБИРАЊЕ СЕДИШТЕ

Имате можност да ги изберете Вашите седишта со плаќање такса при резервирањето. Ако претпочитате да не резервирате седиште, ќе Ви доделиме по случаен избор при пријавувањето.

premium-seat

ПРЕМИУМ СЕДИШТЕ

Резервирајте премиум седишта за да уживате во удобниот дополнителен простор за нозете или за да си обезбедите место во првиот ред.

book-with-bundle

РЕЗЕРВИРАЊЕ СО ПАКЕТИ

Со нашите пакети WIZZ Go и WIZZ Plus, имате можност да резервирате седиште бесплатно.

Изберете седиште и уживајте во совршено искуство на патувањето!

 

Имате многу опции во случај да посакате патувањето да си го направите поудобно.

Изберете го посакуваното седиште при постапката на резервирање. Зависно од опцијата што ќе ја изберете, соодветната цена ќе се појави во полето Преглед на плаќање по изборот.

Ако сте купиле некој од нашите пакети пред резервирањето, седиштата ќе може да ги изберете бесплатно.

 • WIZZ Go: бесплатно избирање седишта (не ги опфаќа ниту седиштата од првиот ред ниту тие со дополнителен простор за нозете)
 • WIZZ Plus: бесплатно избирање седишта (ги опфаќа и седиштата од првиот ред и тие со дополнителен простор за нозете)

Ако одлучите да не изберете седиште однапред, ќе Ви доделиме по случаен избор при пријавувањето.

Имате можност да купите седиште и преку Центарот за поддршка на Wizz Air или на аеродромот.

Хармоники

 • Предните седишта се наоѓаат во предниот дел на авионот и Ви овозможуваат меѓу првите да го напуштите авионот по слетувањето
 • Седиштата со дополнителен простор за нозете имаат повеќе простор за нозете и се наоѓаат во редот со излезите за итен случај
 • од безбедносни причини, патниците помлади од 18 години, со прекумерна тежина или со посебни потреби, бремените жени и патниците што патуваат со мали деца (на возраст под 2 години) не може да седат на овие специјални седишта
 • за да купите седишта со дополнителен простор за нозете или во првиот ред, мора да сте на возраст од најмалку 18 години и да имате основни познавања на англискиот јазик 
 • мора да бидете физички способни и да можете да го отворите излезот над крилото во итен случај 
 • ако сметате дека сте способни за тоа, ќе Ви дадат кратки упатства за рачното ракување со излезот над крилото 
 • Вашиот рачен багаж ќе мора да биде сместен во преградата над главата при полетувањето и слетувањето

Од безбедносни причини, го задржуваме правото на преместување на патниците. Во случај на промена на резервацијата, постои можност избраното седиште да не е достапно на новиот лет. За повеќе детали, прочитајте во Општите услови на превоз.

Ако Ви треба посебна помош, треба да контактирате со Центарот за поддршка на Wizz Air по резервирањето за да проверите дека Ви е доделено најпогодното седиште. 

 • новороденчињата на возраст до 2 години седат во скутот на возрасното лице што ги придружува 
 • во еден ред, на која било страна од патеката, може да седи само едно новороденче
 • ако има повеќе мали деца, кабинскиот екипаж може да Ве премести
 • децата на возраст над 2 години треба да седат на одделно седиште           
 • не е дозволено новороденчињата и децата да седат на седиштата во првиот ред или на тие со дополнителен простор за нозете, а ни на седиштата C и D во ред 30 во авион A320 поради безбедносните прописи

Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Може да изберете седиште при резервирањето со плаќање такса. Ако одлучите да не изберете седиште, ќе Ви се додели достапно седиште по случаен избор при пријавувањето.

Бројот на избраното седиште и соодветните цени секогаш се прикажуваат во полето Преглед на плаќање.

Седиште може да изберете и на интернет по резервирањето и пријавувањето, најдоцна 3 часа пред поаѓањето.

Ќе може да го изберете кое било седиште во авионот, зависно од достапноста и безбедносните ограничувања.

Седиштата во првите редови се наоѓаат во предниот дел на авионот и Ви дозволуваат да бидете меѓу првите кои ќе излезат од авионот по слетувањето. Седиштата со дополнителен простор за нозете имаат повеќе простор за нозете за поудобно патување.

Од безбедносни причини, патниците на возраст под 18 години, патниците со прекумерна тежина, патниците на кои им треба посебна помош, бремените патници и патниците кои патуваат со новороденчиња не може да седат ниту во ред со излез за итни случаи ниту во прв ред.

1. Ако Вашиот лет е сѐ уште на истиот датум и променето е само времето на поаѓање, Вашата резервација на седиште останува непроменета.

2. Ако Вашиот лет е преместен за друг ден и веќе сте платиле за седиштата, изберете ново седиште на интернет за истата цена.

Ако изберете поскапо седиште, ќе треба да ја платите само разликата во цените. Ако изберете поевтино седиште, контактирајте со Центарот за поддршка на Wizz Air за поврат на средствата.

Таксата што сте ја платиле за избор на седиште не може да се врати. Може или да ги прифатите седиштата што Ви се доделени автоматски за новиот лет бесплатно или да изберете седиште со плаќање на соодветната такса.

Во овој случај ќе треба да ја платите само разликата во цените меѓу двете седишта. Ако ги прифатите доделените седишта или ако изберете седишта за помала вредност од износот на располагање, остатокот од износот може да се употреби за купување други услуги.

Локацијата на Вашето седиште може да ја пронајдете во Распоредот на седишта.  Влезете од предната врата ако седите во редовите 1-15 или од задната врата ако седите во редовите 16-30.