Багаж

Информации и услуги

Wizz Air

Информации и услуги

Багаж

small_cabin_bag

МАЛА КАБИНСКА ТОРБА

42 x 32 x 25 cm

БЕСПЛАТНО

large_cabin_bag

ГОЛЕМА КАБИНСКА ТОРБА

56 x 45 x 25 cm

СЕ ПЛАЌА

checked_in_bag

ПРИЈАВЕНА ТОРБА

149 x 119 x 171 cm / макс. 32 kg секоја

СЕ ПЛАЌА

privilege_small_personal_item

ЛИЧЕН ПРЕДМЕТ

40 x 30 x 18 cm

СО ПРИОРИТЕТНО ВЛЕГУВАЊЕ ВО АВИОНОТ

Хармоники

На лет со WIZZ, секое лице може да понесе:

 • една мала кабинска торба, не поголема од 42x32x25 cm 
 • најмногу 6 парчиња пријавен багаж, при што секое од парчињата тежи најмногу 32 kg
 • предмети ослободени од плаќање царина што се купени на аеродромот по безбедносните проверки
За поголемите кабински торби и целиот пријавен багаж се плаќаат такси за багаж. Користете го калкулаторот на такси за багаж за да пресметате колку ќе треба да платите!
Течности може да се внесуваат во авионот во садови од најмногу 100 ml, спакувани во провидна пластична ќеса од 1 литар што може да се затвори повторно, со димензии 20 x 20 cm. Вашиот багаж ќе се провери на аеродромот.

Дополнителни предмети во авионот   

Во авионот може да ги понесете следните предмети бесплатно:

 • капут или ќебе
 • мобилен телефон
 • материјали за читање за летот
 • за деца на возраст под 2 години: храна за целото времетраење на летот и бебешка количка на расклопување или мала лулка
 • пар патерици за патници со физички инвалидитет

Приоритетно влегување во авионот

Ако имате право на приоритетно влегување во авионот, дозволено е да носите дополнителен личен предмет заедно со Вашата мала или голема кабинска торба:

 • чанта, торба за лаптоп или торба за фотоапарат што е помала од 40 x 30 x 18 cm

Купување дозволен багаж

Купете дополнителен багаж во текот на или по резервирањето на страницата за преглед на летот!

 • може да купите и при пријавувањето на интернет најдоцна 3 часа пред поаѓањето Може да платите и на аеродромот штом ќе пристигнете, но таксите ќе бидат многу повисоки. Ако имате можност, Ви препорачуваме да резервирате на интернет.

Димензии и тежина

Вашиот пријавен багаж не смее да биде поголем од: 

 • ширина: 149 cm 
 • Висина: 119 cm 
 • Должина: 171 cm

Ограничување на тежина:

 • 32 kg по парче
За секое мало дете, може бесплатно да се пријави една детска количка / бебешка количка на расклопување / детско седиште за автомобил

Надградете на голема кабинска торба!

Спакувајте се паметно и за одредена такса, во авионот понесете торба што е поголема од мала кабинска торба!

 • чини 10-20 евра, во зависност од маршрутата
 • одговара на ограничувањето од 56x45x25 cm 
 • може да се смести во преградата над главата 
 • ќе може самостојно да ја сместите горе без помош

Големата кабинска торба претворете ја во пријавен багаж!

Ако Ви треба повеќе простор, дозволената голема кабинска торба може да ја надградите на пријавен багаж со плаќање на разликата во цените.

 • купете ја големата кабинска торба при резервирањето на летот 
 • надградбата може да ја додадете и на страницата за преглед на летот најдоцна 3 часа пред поаѓањето 

Можно е да се патува со многу багаж.

 • пријавете најмногу шест парчиња багаж по лет, при што се плаќа такса за багаж за секое парче одделно
 • за првите три парчиња платете на интернет, а ако имате повеќе, за преостанатите може да платите на аеродромот
За сите дополнителни парчиња пријавен багаж купени на аеродромот важат повисоки такси за багаж. Измерете ги Вашите торби пред да пристигнете. Ако торбата тежи меѓу 23-32 kg, на аеродромот ќе треба да доплатите 20 евра.

На одредени аеродроми, соодветната такса за багаж може да се плати само со кредитна или дебитна картичка:

 • Брно (BRQ)
 • Париз Бове (BVA)
 • Келн (CGN)
 • Донецк (DOK)
 • Дортмунд (DTM)
 • Гренобл (GNB)
 • Хавгесунд (HAU)
 • Харков (HRK)
 • Киев Жуљани (IEV)
 • Кристијансанд (KRS)
 • Малме (MMX)
 • Милано Малпенса (MXP)
 • Пиза (PSA)
 • Ставангер (SVG)
 • Трондхејм (TRD)
 • Осло Сандефјорд Торп (TRF)
 • Москва (VKO)

Погрижете се да не носите ниеден од следните предмети во Вашиот пријавен багаж:

 • готовина, хартии од вредност
 • накит, благородни метали, скапоцени и полускапоцени камења
 • компјутер, фотоапарат, видеокамера, мобилен телефон или други електронски апарати и додатоци за нив
 • официјални, службени или приватни документи
 • патнички или други документи за идентификација
 • клучеви
 • течности
 • лекови
 • уметнички дела
 • лесно расипливи производи

Ако пријавениот багаж содржи некои од горенаведените предмети, WIZZ не може да сноси одговорност за никаква загуба, штета или доцнење.

Некои аеродроми може да имаат дополнителни ограничувања за предметите што може да се носат како рачен и/или пријавен багаж. Во такви случаи, предност имаат прописите на аеродромот.

Забранети предмети

Од здравствени и безбедносни причини, не може да се носат предмети во авионот ако:

 • постои веројатност да го доведат во опасност авионот, луѓето или имотот
 • постои веројатност да се оштетат при воздушен превоз 
 • се несоодветно спакувани предмети
 • се забранети согласно важечките закони, прописи или наредби на некоја од државите од, во или над кои ќе се лета
 • не се погодни за превоз поради тежината, големината или други невообичаени карактеристики 
 • може да предизвикаат неудобност или да ги вознемират луѓето во авионот        
 • се огнено оружје, муниција или експлозиви, вклучувајќи и оружје за лов или спортски цели 
 • се предмети или материи што изгледаат како огнено оружје, муниција или експлозив
 • се запаливи материи (освен: се алкохолни пијалаци, лак за коса, парфем, тоалетна вода)
 • се радиоактивни материи
 • се кондензирани гасови (освен: CO2 што се користи за движење на вештачки екстремитети, резервоари со запалив гас што се користи за надувување на појасите за спасување),
 • се отровни или инфективни супстанции
 • орозивни супстанции (освен: жива во термометри, барометри, акумулатор на инвалидска количка)          
 • безбедносни актовки, кожни чанти или куфери со вградени алармни уреди што содржат литиумски батерии или пиротехнички материјал 
 • предмети и материјали што ја загрозуваат безбедноста на авионот или животот, здравјето и телесниот интегритет или имотот на луѓето во авионот
 • предмети или материјали што се забранети според правилата и прописите на земјите засегнати со превозот              
 • предмети што не се подобни за превоз поради тежината, големината или некоја друга карактеристика
 • остатоци од човечко тело          
 • лепило или боја
 • предмети што се наведени во Техничките упатства за безбеден воздушен транспорт на опасни производи на Меѓународната организација за цивилна авијација (ICAO-International Civil Aviation Organization) и во Регулативите за опасни производи на Меѓународната асоцијација за авиотранспорт (IATA-International Air Transport Association)

Ако сте спакувале некои од овие предмети, може да не Ви го прифатиме багажот. Ако сѐ уште имате неодговорени прашања, едноставно прашајте нѐ пред да се спакувате!

По потреба, патникот има одговорност да ги исполни сите барања на обезбедувањето. Ако багажот не е пренесен затоа што патникот не ги исполнил барањата на обезбедувањето, Wizz Air нема да сноси одговорност за настанатите штети.

За општа безбедност, на сите наши летови важат следните ограничувања за течности во кабинскиот багаж и се наметнати од властите:

 • течноста да биде во сад со максимална зафатнина од 100ml
 • сите садови со течност што го исполнуваат условот за максимална зафатнина од 100ml да може да се сместат во провидна пластична ќеса од 1 литар што може да се затвори повторно, со димензии 20 x 20 cm
 • пластичната ќеса треба да се прикаже одделно кај обезбедувањето
 • сите течности што не ги исполнуваат горенаведените барања обезбедувањето ќе ги отстрани, затоа внимавајте при пакувањето на Вашиот рачен багаж

Превезувајте ја Вашата спортска опрема со WIZZ за дополнителна такса за спортска опрема! Може да се превезуваат следните предмети:

 • скии, сноуборд, опрема за сурфање, палки за голф спакувани во торба
 • стапови за скокање се прифаќаат за превоз само ако се спакувани во платнени вреќи
 • велосипеди спакувани во патна торба за велосипеди со отстранети тркала и педали и рачки поставени паралелно или спакувани во картон, под услов гумите да се издишани
 • опрема за нуркање со празни цилиндри за нуркање, со отстрането напојување или прекинувачите на сијалиците осигурени во положба „ИСКЛУЧЕНО“
 • рогови и трофеи со важечка потврда од ветеринар 

Имајте предвид дека не сме во можност да обезбедиме материјали за пакување. Погрижете се Вашата спортска опрема да биде спакувана согласно гореспоменатите барања. Ако не е правилно спакувана, нема да може да ја превеземе.

Освен кучиња-водичи, не е дозволено носење миленичиња во авионот. Не заборавајте да ги понесете потребните патнички документи за Вашето куче-водич: тие треба да одговараат на прописите во земјите што ги посетувате.

Патниците кои купиле голема кабинска торба може да донесат футрола за музички инструмент со максимална должина од 80 cm. Другите димензии на футролата не смее да надминуваат 45x25 cm. 

 • ако инструментот заедно со футролата не ги надминува димензиите 56 x 45 x 25 cm и тежината од 10 kg, може да се носи како кабински багаж 
 • примери за такви инструменти се: виолина, виола, флејта, кларинет, труба, укулеле 
 • футролата за музички инструмент треба да се смести во димензии на голема кабинска торба: ширината и длабочината мора да одговараат, а висината треба да биде помала од приближно 1,5 пати од дозволената висина 
 • малиот музички инструмент ќе биде Вашиот рачен багаж и немате право да носите друго парче багаж во авионот 
 • музичкиот инструмент мора да се смести во преградата над главата 
 • музичките инструменти што не одговараат на горенаведените димензии и не може да се превезуваат како пријавен багаж, може да се превезуваат на седиште во авионот откако ќе го купите седиштето
 • може да се резервира и на интернет: внесете „EXST“ во полето за име, а презимето на патникот внесете го во полето за презиме
 • инструментите што се поголеми од виолончело (на пр., контрабас, харфа, итн.) мора да се пријават со ознака „Ограничено издавање“. 

Ознаки „Ограничено издавање“

Оштетениот, кршливиот, обемниот, несоодветно спакуваниот, доцна пријавениот и багажот со прекумерни димензии се прифаќа за превоз само со ознака за багаж „Ограничено издавање“. Wizz Air нема да прифати никаква одговорност за такви предмети.

Дипломатскиот багаж или сите типови запечатен багаж мора да го придружува дипломатски курир во текот на целото патување и мора да се пријави како дипломатски багаж. Дипломатскиот багаж мора секогаш да се превезува како непријавен багаж независно од големината, посебните карактеристики и потребната специјална постапка за ракување со него. 

Ако големината или карактеристиките на дипломатскиот багаж не дозволуваат да се превезува во кабината, може да се превезува во складиштето за багаж, но ќе се смета за непријавен багаж затоа што не можеме да преземеме одговорност за него. Во таков случај, курирот треба да ја надгледува целата постапка на товарање и растоварање на дипломатската торба, затоа што сноси одговорност за превозот на торбата.

Дали може да се носат литиумски батерии во воздушниот превоз зависи од конфигурацијата на батеријата и или капацитетот во ват-часови (Wh) (за батерии што се полнат) или содржината на литиум (LC) (за батерии што не се полнат).

Кога се превезуваат електронски уреди за широка потрошувачка (часовници, машини за пресметување, фотоапарати, мобилни телефони, лаптоп компјутери, камери, итн.) што содржат литиум или литиум-јонски ќелии или батерии, резервните батерии мора поединечно да се заштитат за да се спречат кратки споеви (со сместување во оригиналното пакување или со изолирање на терминалите на друг начин, на пр., со изолирање на прекумерно изложените терминали или сместување на секоја од батериите во засебна пластична ќеса или заштитна торбичка) и да се носат само во рачниот багаж. 

Не ставајте резервни батерии во пријавениот багаж!

Освен тоа, секоја поставена или резервна батерија не смее да ги надминува следниве спецификации:

 • батериите од литиум или од литиумска легура не смее да содржат повеќе од 2 грама литиум.
 • литиум-јонските батерии не смее да имаат капацитетот на ват-часови поголем од 100 Wh.

Литиум-јонските батерии што имаат капацитет на ват-часови поголем од 100 Wh, но помал од 160 Wh, може да се носат како резервни батерии или во опремата, само во кабински багаж, се разбира, со одобрување од Wizz Air.

Едно лице не смее да носи повеќе од две (2) поединечно заштитени резервни батерии со капацитет во ват-часови меѓу 100 и 160 Wh.

Имајте предвид дека стандардните литиум-јонски батерии на лаптопите имаат капацитет од околу 53 Wh.

Превезувањето пепел во авионот е дозволено ако е безбедно спакувана во соодветен сад. На аеродромот мора да се покаже умреница и сертификат за кремирање. Пепелта може да се превезува само како кабински багаж.

Во невообичаените ситуации кога Вашиот багаж е исчезнат, оштетен или доцни, може да поднесете пријава штом ќе пристигнете на Вашата дестинација. 

 • посетете го шалтерот „Подигање багаж“ или „Изгубен багаж“ во транзитната зона каде веднаш ќе Ви помогнат да пополните Пријава за неправилности со имот (PIR)
 • ако не се поднесе пријава на аеродромот на дестинацијата, нема да преземеме одговорност
 • ако багажот не се пронајде во рок од 21 ден од пријавувањето на аеродромот на дестинацијата, Wizz Air ќе сноси одговорност за загубата
 • нема да сносиме одговорност ако багажот погрешно го препознал друг патник - во таков случај, сите трошоци се на товар на тој патник 

За враќање погрешно препознаен багаж на вистинскиот сопственик што е можно побргу, сите парчиња багаж мора да се означат со името, иницијалите и адресата на патникот пред пријавувањето на багажот.

Секогаш кога е возможно, пријавениот багаж ќе се превезува во истиот авион со кој патува и сопственикот на багажот. Од безбедносни или оперативни причини, пријавениот багаж може да се превезува на друг лет. Во такви случаи, Wizz Air нема да сноси одговорност за доцнењето на багажот.

Оштетен багаж

Wizz Air ќе ја преземе одговорноста за оштетениот багаж во следните случаи: 

 • ако било невозможно да се препознае оштетувањето или кражбата на багажот по пристигнувањето, може да ја пријавите на аеродромот во рок од 7 дена од пристигнувањето
 • ако багажот не пристигне со Вашиот лет и Ви се достави оштетен или украден, може да поднесете пријава во пишана форма во рок од 21 ден од доставувањето на багажот
 • ако багажот бил несоодветно спакуван, нашата одговорност ќе се намали 
 • оштетувањата на Вашиот кабински багаж (вклучувајќи и облека) пријавете ги во авионот или пред да ја напуштите транзитната зона

Поднесување жалби и поплаки

Жалбите може да се поднесат во пишана форма до Одделот за жалби на Wizz Air или, ако се жалите директно, до Вашата осигурителна компанија.

За да ни помогнете брзо да ја обработиме Вашата жалба, доставете копија од Кабинската пријава или Пријавата за неправилности со сопственост што ја добивте во авионот или на аеродромот при поднесувањето пријава за доцнење, штета или кражба. Наведете и детали за контакт и банкарска сметка каде може да ви се префрлат средствата од обесштетувањето (ако има).

Слично

Поплаките може да се испраќаат во Одделот за односи со корисници на Wizz Air со пополнување образец за поплака.

Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Може да се пријават најмногу 6 парчиња багаж, секое со тежина од најмногу 32 kg.

За секое парче се плаќа такса – 3 парчиња може да се купат на интернет, преостанатите 3 може да се купат на аеродромот за повисока такса. Ако сте купиле помалку багаж при резервирањето, може да додадете повеќе подоцна на интернет или преку Центарот за поддршка на Wizz Air.

За да дознаете колку ќе ве чинат таксите за багаж, користете го калкулаторот на такси за багаж!

Не. Ако пријавите помалку парчиња багаж од тие што сте ги платиле, нема да се изврши поврат на таксата за багаж.

Може да се додаде багаж на резервацијата преку нашата веб-страница и Центарот за поддршка на Wizz Air. Имајте предвид дека ако купите багаж на аеродромот, покрај таксата за багаж, може ќе треба да платите и дополнителен надомест на агентот на аеродромот. Прецизни информации за дополнителните такси што ги наплаќа агентот може да се добијат на аеродромот.

Не, за секое парче пријавен багаж се плаќа такса, по торба, по патник, по лет. На тој начин може да бидеме сигурни дека цените на превоз ќе бидат што е можно пониски и по потреба, ќе може да се купат дополнителни услуги.

Претходно купениот багаж може да го надградите на пријавен багаж со избирање на опцијата за надградба на голема кабинска торба откако ќе се најавите на страницата со преглед на Вашиот лет. Ќе треба само да ја доплатите разликата во таксите.

За жал, претходно купениот пријавен багаж не може да се намали на голема кабинска торба.

За жал, не е можно да се пријават два различни типови на торби. Додајте уште една тешка торба наместо лесната!

Може да носите еден дополнителен личен предмет заедно со мала или голема кабинска торба ако сте купиле Приоритетно влегување во авионот. Дополнителниот личен предмет не смее да биде поголем од 40x30x18 cm.

Ако носите две парчиња рачен багаж при што и двете се поголеми од 40 x 30 x 18 cm, едното ќе мора да го пријавите со плаќање на соодветната такса.

Носењето течности во кабинскиот багаж е предмет на следните прописи што се наметнати од властите:

 • течноста мора да биде во сад со максимална зафатнина од 100ml
 • сите садови со течност мора да може удобно да се сместат и да се носат во провидна пластична ќеса од 1 литар што може да се затвори повторно, со димензии 20 x 20 cm.
 • Пластичната ќеса треба одделно да се покаже на обезбедувањето.

Сите течности што не ги исполнуваат горенаведените барања ќе мора да ги фрлите кај обезбедувањето на аеродромот.

Добро е сите лекови да се спакуваат во кабинскиот багаж, со цел да бидете сигурни дека ќе ги имате при рака во случај на доцнење на Вашиот пријавен багаж. Освен тоа, во Вашиот кабински багаж треба да ги носите лековите што треба да ги земете во текот на летот.

Кога носите лекови во течна форма, прегледајте ги прописите за безбедност за носење течности во авионот. Ако треба да носите неопходни лекови, како на пр., инсулин, треба да понесете и медицинска потврда како доказ дека лекот Ви е потребен во текот на патувањето. Ако е потребно, овој документ треба да го покажете на обезбедувањето на аеродромот. 

Имајте предвид дека членовите на кабинскиот екипаж не се во можност Вашите лекови да ги чуваат во фрижидер.

Животни не може да патуваат на летовите со Wizz Air, со исклучок на кучиња-водичи. Притоа, нивните сопственици треба да ги покажат сите документи наведени во прописите на Земјите засегнати со превозот и да ги исполнуваат условите.

Треба да нѐ информирате за намерата да носите специфични предмети кога резервирате, преку Центарот за поддршка на Wizz Air. Такви предмети може да се носат само со наша согласност.

Ако не пријавите дека ќе носите специфични предмети, може да одбиеме да ги превезуваме и/или нема да сносиме одговорност за губење, уништување, доцнење или оштетување на тие предмети.

Прегледајте го нашиот список со предмети што не ги превезуваме во Општите услови на превоз (член 14.3)

Пополнете пријава за штета штом ќе пристигнете, пред да ја напуштите транзитната зона. Поправете го багажот и земете фактура. Ќе Ви ги надоместиме трошоците за поправката согласно фактурата.

Ако Вашиот багаж е толку оштетен што не може да се поправи, побарајте писмена потврда од местото за поправка, во која ќе бидат наведени типот и вредноста на багажот. При пријавувањето на проблемот на аеродромот ќе добиете писмо со упатства. Внимателно следете ги упатствата!

Одете на шалтерот за Изгубен багаж / Подигање багаж додека сте во транзитната зона и побарајте помош. Нашиот агент ќе Ви даде пријава за доцнењето на Вашиот багаж што, по потреба, може да се употреби за целите на осигурување и поднесување жалба.

Погрижете се вредноста на Вашиот багаж да биде наведена во пријавата. Ќе добиете и референтен број кој ќе треба да го наведувате при секаква понатамошна комуникација со нас. При пријавувањето на проблемот на аеродромот ќе добиете писмо со упатства. Продолжете понатаму согласно упатствата.

Веднаш контактирајте со службата „Изгубено-најдено“ и на аеродромот на поаѓање и на аеродромот на пристигнување.