Информации и услуги

Багаж

backpack

РАЧНА ТОРБА

Дозволен багаж: Во авионот

MAX 10 KG

Тркалца: Дозволено/Недозволено задолжително

40 x 30 x 20 cm*

БЕСПЛАТНО

*Мора да ја собира под седиштето пред вас; може да биде торба за лаптоп, женска чанта или мал ранец

Cabin Baggage New

ТОРБА СО ТРКАЛЦА

Дозволен багаж: Во авионот

MAX 10 KG

Тркалца: Дозволено/Недозволено задолжително

55 x 40 x 23 cm*

ЗА КУПУВАЊЕСО WIZZ PRIORITY

*Мора да ја собира во преградата над главата

check-in-baggage-lacb-v2

ПРИЈАВЕНА ТОРБА

*Најмногу 6 пријавени торби по патник

Дозволен багаж: Пријавено

МАКС. 10KG, 20KG, 26KG OR 32KG

Тркалца: Дозволено/Недозволено задолжително

149 x 119 x 171 cm*

ЗА КУПУВАЊЕ

Хармоники

На лет со WIZZ, секое лице може да носи:

 • Една бесплатна рачна торба Една рачна торба (макс. димензии: 40 x 30 x 20 cm, 10 kg) што треба да се смести под седиштето
 • Уште една, поголема рачна торба - ја нарекуваме „торба со тркалца“ (со или без тркалца) - што ќе ја добиете кога ќе додадете WIZZ Priority.
 • Најмногу шест парчиња пријавен багаж (20 KG, 26 KG ИЛИ 32 KG), што може да се купат на интернет на wizzair.com, преку Центарот за поддршка или на аеродромот. Од шест парчиња пријавен багаж, едно може да тежи 10 KG и може да се купи на интернет на wizzair.com, преку Центарот за поддршка или на аеродромот.
 • Предмети без царина што се купени на аеродромот по безбедносната проверка.

WIZZ Priority

Земете две торби во кабината на авионот: една торба над главата/една торба под седиштето

Ако купите услуга WIZZ Priority (или имате право на WIZZ Priority со WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO или WIZZ Plus пакетите), имате право да носите бесплатна рачна торба (макс. димензии 40 x 30 x 20 cm*) и дополнителна „Торба со тркалца“ (макс. 55x40x23 cm*; со или без тркалца, но мора да остане во рамките на ограничувањата за големина и тежина). Загарантирано може да ги носите и двете торби со Вас во кабината на авионот, освен ако тоа е невозможно поради оперативни ограничувања.

Патници без WIZZ Priority

една рачна торба бесплатно

Патниците се имате право да патувате со една бесплатна рачна торба (макс. димензии: 40 x 30 x 20 cm*). Ако не сте купиле WIZZ Priority и Вашата рачна торба ги надминува овие димензии, ќе Ви се наплати такса за прекумерни димензии на аеродромот.

Течности може да се внесуваат во кабината на авионот во садови од најмногу 100 ml, спакувани во провидна пластична ќеса од 1 литар што може да се затвори повторно, со димензии 20 x 20 cm. Вашиот багаж ќе се провери на аеродромот.

Дополнителни предмети во авионот

Може да ги понесете следните предмети во кабината на авионот бесплатно:

 • палто или ќебе
 • мобилен телефон
 • материјали за читање на летот
 • за за деца на возраст под две години: храна за времетраењето на летот и торба на расклопување бебешка количка или мала лулка (може да се носи до вратата или скалите на авионот)
 • пар патерици за патници со физичка попреченост

Купување дозволен багаж

Купете дополнителен багаж во текот или по резервирањето на Вашата страница со преглед на летот!

 • Алтернативно, купете во текот на пријавувањето на интернет најдоцна три часа пред поаѓање. Може да платите и на аеродромот кога ќе пристигнете, но таксите се многу многу повисоки. Ако имате можност, Ви препорачуваме да резервирате на интернет.

Големина и тежина

Вашиот пријавен багаж не смее да ги надминува следните димензии:

 • Ширина: 149 cm
 • Висина: 119 cm
 • Должина: 171 cm

Типови пријавени торби:

 • Пријавена торба од 10 kg
 • Пријавена торба од 20 kg
 • Пријавена торба од 26 kg
 • Пријавена торба од 32 kg

Може да пријавите најмногу 6 парчиња пријавен багаж. Wizz Air воведува нов тип пријавена торба со дозволена тежина до 26 kg, покрај веќе достапните опции од 10 kg, 20 kg и 32 kg. Може да пријавите најмногу 1 торба од 10 kg, 6 торби од 20 kg, 6 торби од 26 kg или 6 торби од 32 kg. Други комбинации на пријавени торби не може да се купат на интернет.

За секое мало дете, може бесплатно да се пријави една детска количка / бебешка количка на расклопување

Вашиот рачен багаж претворете го во пријавен багаж!

Ако Ако ви треба повеќе простор, може да додадете пријавен багаж на вашата резервација со плаќање на такса за багаж. Може да додадете најмногу три парчиња пријавен багаж на интернет и уште три парчиња на на аеродромот.

 • купете го пријавениот багаж при резервирањето на летот
 • или пак, додајте пријавена торба на страницата со преглед на Вашиот лет најдоцна три часа пред поаѓањето

Можно е е да се патува со многу багаж.

 • пријавување најмногу шест парчиња багаж по лет, со такси за багаж што се применуваат за секое одделен предмет
 • платете за првите три предмети на интернет, а ако имате повеќе, може да платите за остатокот на аеродромот
За дополнителните парчиња пријавен багаж што се купени на аеродромот се пресметуваат повисоки такси за багаж. Измерете ги Вашите торби пред да пристигнете. Ако торбата тежи меѓу 10 kg и 20 kg како и 20 и 32 kg, на аеродромот ќе треба да доплатите [baggage-excess-weight-charge location=Airport]/kg

На одредени аеродроми, соодветната такса за багаж може да се плати само со кредитна или дебитна картичка:

 • Брно (BRQ)
 • Париз Бове (BVA)
 • Келн (CGN)
 • Донецк (DOK)
 • Дортмунд (DTM)
 • Гренобл (GNB)
 • Хаугесун (HAU)
 • Харков (HRK)
 • Киев Жуљани (IEV)
 • Кристијансанд (KRS)
 • Малме (MMX)
 • Милано Малпенса (MXP)
 • Пиза (PSA)
 • Ставангер (SVG)
 • Трондхајм (TRD)
 • Осло Сандефјорд Торп (TRF)
 • Москва (VKO)

Не носете ниеден од следниве предмети во Вашиот пријавен багаж:

 • готовина, акции,
 • накит, благородни метали, скапоцени и полускапоцени камења,
 • компјутери, фотоапарати, видеокамери, мобилни телефони или други електронски уреди и нивните додатоци
 • официјални, деловни или приватни документи,
 • патнички документи или други документи за идентификација,
 • клучеви,
 • течност,
 • лекови,
 • уметнички дела,
 • лесно расипливи производи,

Ако пријавениот багаж содржи некој од предметите наведени погоре, WIZZ нема да сноси одговорност за загуба, оштета или доцнење.

Некои аеродроми може да имаат дополнителни ограничувања за предметите што може да се носат како рачен и/или пријавен багаж. Во такви случаи, преовладуваат прописите на аеродромот.

Забранети предмети

Од здравствени и безбедносни причини, не може да се внесат предмети во авионот ако постои можност:

 • да го доведат во опасност авионот, лицата или имотот
 • најверојатно ќе се оштетат во текот на воздушниот превоз
 • несоодветно спакувани предмети
 • да се забранети со важечки закони, правила или наредби во која било држава од, во или преку која се лета
 • да не се погодни за превоз поради својата тежина, големина или друга невообичаена карактеристика
 • да предизвикаат неудобност или гадење кај лицата во авионот
 • огнено оружје, муниција и експлозиви, вклучувајќи ловно или спортско оружје цели
 • сите предмети или супстанции што изгледаат како огнено оружје, муниција или експлозив
 • запаливи материи (освен: алкохолни пијалаци, лак за коса, парфем, колонска вода)
 • радиоактивни материјали,
 • кондензиран гас (освен: CO2 што се користи за придвижување вештачки екстремитет; сад со запалив гас што се користи за надувување на елекот за спасување);
 • отровни или инфективни материи,
 • корозивни материи (освен: жива во термометри, барометри и батерии за инвалидски колички)
 • актовки и акт-чанти од безбедносен тип со вградени алармни уреди, литиумски батерии или пиротехнички материјали
 • предмети и материјали што ги загрозуваат безбедноста, имотот, животот, здравјето и благосостојбата на лицата во авионот
 • материјали што се забранети со правилата и прописите во земјите што се зафатени со превозот
 • сите предмети што не се подобни за превоз поради тежината, големината или некоја друга карактеристика,
 • остатоци од човечко тело,
 • лепило или боја
 • сите предмети наведени во Техничките упатства за безбеден воздушен транспорт на опасни производи на Меѓународната организација за цивилна авијација (ICAO-International Civil Aviation Organization) и во Регулативите за опасни производи на Меѓународната асоцијација за авиотранспорт (IATA-International Air Transport Association)

Ако сте спакувале некои од овие предмети, можно е да не можеме да Ви го пријавиме багажот. Ако сѐ уште имате неодговорени прашања, едноставно прашајте нѐ пред да се спакувате!

По потреба, патникот има одговорност да ги исполни сите барања на обезбедувањето. Ако багажот не е пренесен затоа што патникот не ги исполнил барањата на обезбедувањето, Wizz Air нема да сноси одговорност за настанатите штети.

За општа безбедност, на сите наши летови важат следните ограничувања за течности во кабинскиот багаж и се наметнати од властите:

 • Течноста треба да биде во сад со максимална големина од 100 ml
 • Сите садови со течност што одговараат на максималната големина од 100 ml може удобно да се сместат во провидна пластична ќеса од 1 литар со патент, со димензии 20 cm x 20 cm
 • Пластичната ќеса треба одделно да се покаже на обезбедувањето
 • Сите течности што не ги исполнуваат горенаведените барања обезбедувањето на аеродромот ќе ги отстрани, што значи, внимавајте додека го пакувате рачниот багаж

Превезувајте ја Вашата спортска опрема со WIZZ за дополнителна такса за спортска опрема! Може да се превезуваат следните предмети:

 • опремата за скијање и сноубординг, опремата за сурфање и торбите за голф мора да се спакувани во торба
 • стаповите за скокање се прифаќаат за превоз само ако се спакувани во платнени вреќи
 • велосипеди спакувани во кутија за патување за велосипеди со отстранети тркала и педали и рачки поставени паралелно или пак, спакувани во картон, со издишани гуми
 • опрема за нуркање со празни цилиндри за нуркање, отстрането напојување или прекинувачи за сијалица поставени во позиција „ИСКЛУЧЕНО“
 • рогови и трофеи со важечка потврда од ветеринар 

Имајте предвид дека не сме во состојба да обезбедиме материјали за пакување. Погрижете се Вашата спортска опрема да биде спакувана согласно гореспоменатите барања. Ако не е правилно спакувана, нема да може да ја превезуваме.

Специјална изјава

1. Wizz Air Ви ја нуди опцијата за поставување повисоки ограничувања на одговорноста за вашиот пријавен багаж (ова се однесува на торбата, а не на предметите во торбата).

2. Ако сакате да поднесете специјална изјава за поголемо ограничување на одговорност, треба да го пополните образецот „Изјава за повисока вредност“ и да ги платите важечките такси со што ќе се зголемат ограничувањата на одговорноста на операторот до пријавената вредност, но нема да го надминат максималниот износ од 2500 евра (еднакво на приближно 2010 SDR) по пријавена торба. Применливите такси се достапни на wizzair.com

3. Образецот „Изјава за висока вредност“ треба да се пополни и предаде на агентот на шалтерот за пријавување, а важечките такси треба да се платат на аеродромот. Достапен е образецот „Изјава за висока вредност“ овде, може да се земе дома и да се пополни пред пристигнувањето на аеродромот. Образецот може да се земе и кај агентот на шалтерот за пријавување.

4. Образецот „Изјава за висока вредност“ не важи за киосци за самостојно оставање багаж.

5. Образец „Изјава за висока вредност“ ќе се прифати само со потврда од агент на аеродромот на лице место. Wizz Air го задржува правото да го провери пријавениот предмет пред поаѓањето.

6. Во случај на оштетување или загуба на багаж, треба да ги следите постапките за багаж согласно „Општите услови на превоз“. За повеќе информации, погледнете во „Изгубен и оштетен багаж“.

7. „Општите услови на превоз“ на Wizz Air важат за багаж што се превезува со „Изјава за висока вредност“ ако се знае дека во однос на одговорност, ограничен е на пријавената вредност, но нема да го надмине максималниот износ од 2500 евра (еднакво на приближно 2010 SDR) по пријавена торба.

8. Ако е пријавено повеќе од 1 парче пријавен багаж како предмет со висока вредност, мора да се пополни поединечен образец за секое парче пријавен багаж.

9. Во случај на штета/жалба, ќе треба да покажете доказ за вредност (сметка за плаќање) за споменатиот предмет.

10. „Изјавата за висока вредност“ важи за едно непрекинато патување со авион во еден правец. Во случај на повратни летови, обрасците „Изјава за висока вредност“ треба да се пополнат поединечно и за двата лета.

11. Ако настанат штети, Wizz Air ќе ги компензира трошоците за поправка на оштетениот багаж. Ако багажот не може да се поправи, Wizz Air ќе Ве компензира согласно праведната пазарната вредност до износот наведен во образецот „Изјава за висока вредност“. Праведната пазарна вредност ќе биде заменската цена за предметите, минус амортизација од старост и стандардно користење.

Освен кучиња-водичи, не е дозволено носење миленичиња во кабината на авионот. Не заборавајте да ги понесете патничките документи за Вашето куче-водич; документите ќе треба да бидат во согласност со прописите на земјите што ги посетувате.

Животни за емоционална поддршка не се дозволени на летовите со Wizz Air.

Во авионот може да се носи футрола за музички инструмент со максимална должина од 80 cm. Другите димензии на футролата не смее да надминуваат 40 x 23 cm.

 • Музичкиот инструмент може да се носи во кабината на авионот само ако имате купено WIZZ Priority како дел од Вашата резервација, што ќе Ви овозможи музички инструмент наместо торба со тркалца
 • Примери за такви инструменти се: виолини, виоли, флејти, кларинети, труби, укулелиња
 • футролата за музички инструмент треба да се смести во мерачот за рачен багаж: ширината и длабочината мора да одговараат, а висината треба да биде помала од приближно 1,5 пати од дозволената висина
 • Малиот музички инструмент е Вашиот кабински багаж и не може да се превезуваат други парчиња кабината на авионот
 • Музичкиот инструмент мора да се смести во преградата над главата
 • Музичките инструменти што не одговараат на горенаведените димензии и не може да се превезуваат како пријавен багаж, може да се превезуваат на седиште во авионот по купувањето на седиштето
 • Резервацијата може да се изврши и на интернет: внесете „EXST“ во полето за име и презимето на патникот во полето за презиме
 • од безбедносни причини, инструментите се носат на дополнително седиште во кабината на авионот не може да се сместат во редовите со излези за итни случаи и во првиот ред и мора да се сместат на седиште до прозорец
 • Имајте предвид дека инструментите што се поголеми од виолончело (пр., двоен бас, харфа, итн.) мора да се пријават со ознака за „Ограничено издание“.

Ознаки за ограничено издавање

Оштетениот, кршливиот, обемниот, несоодветно спакуваниот, доцна пријавениот и багажот со прекумерни димензии се прифаќа за превоз само со ознака за багаж „Ограничено издание“. Wizz Air нема да сноси никаква одговорност за таквите предмети.

Дипломатскиот багаж или сите типови запечатен багаж мора да го придружува дипломатски курир во текот на целото патување и мора да се пријави како дипломатски багаж. Дипломатскиот багаж мора секогаш да се превезува како непријавен багаж независно од големината, посебните карактеристики и потребната специјална постапка за ракување со него. 

Ако големината или карактеристиките на дипломатскиот багаж не дозволуваат да се превезува во кабината, може да се превезува во складиштето за багаж, но ќе се смета за непријавен багаж затоа што не можеме да преземеме одговорност за него. Во таков случај, курирот треба да ја надгледува целата постапка на товарање и растоварање на дипломатската торба, затоа што сноси одговорност за превозот на торбата.

Дали литиумските батерии може да се превезуваат по воздушен пат зависи од оценката за ват-часови (Wh) (за литиум-јонски батерии што може да се полнат) или литиум содржина во грамови (за литиум-метални батерии што не може да се полнат).

Кога се превезуваат електронски уреди за широка потрошувачка (часовници, машини за пресметување, фотоапарати, мобилни телефони, лаптоп компјутери, камери, итн.) што содржат литиум или литиум-јонски ќелии или батерии, резервните батерии мора поединечно да се заштитат за да се спречат кратки споеви (со сместување во оригиналното пакување или со изолирање на терминалите на друг начин, на пр., со изолирање на прекумерно изложените терминали или сместување на секоја од батериите во засебна пластична ќеса или заштитна торбичка) и да се носат само во рачниот багаж.

Не носете резервни батерии во пријавениот багаж!

Освен тоа, секоја поставена или резервна батерија не смее да ги надминува следниве спецификации:

 • батериите од литиум или од литиумска легура не смее да содржат повеќе од 2 грама литиум.
 • литиум-јонските батерии не смее да имаат капацитет на ват-часови поголем од 100 Wh.

Литиум-јонските батерии што имаат капацитет на ват-часови поголем од 100 Wh, но помал од 160 Wh, може да се носат како резервни батерии или во опремата, само во кабински багаж, се разбира, со одобрување од Wizz Air.

Едно лице не смее да носи повеќе од две (2) поединечно заштитени резервни батерии со капацитет на ват-часови меѓу 100 и 160Wh.


Предмети
Број на патници Багаж
Пријавен (задржан) багаж
За едно лице
потребно е одобрување од авиокомпанија

Преносливи електронски уреди што содржат литиум-јонски батерии
ја надминува оцената за ват-часови од 100 Wh, но не надминува
160 Wh кога се носи за лична употреба.

Треба да се носи како рачен багаж. Мора да се преземат мерки
за спречување ненамерно активирање и за заштита од штети
и уредот мора целосно да се исклучи
(не во режим на спиење или хибернација).

Големи преносливи електронски уреди, како што се лаптопи и таблети
не смее да се спакуваат во близина на аеросоли или парфеми.

ДаNoДаДа

Преносливи електронски уреди со горивни ќелии, како на пр., камери,
мобилни телефони, лаптопи и видеокамери.

Горивните ќелии што содржат гориво се дозволени само во рачен багаж.

Патроните со горивни ќелии може да содржат само запаливи течности,
корозивни супстанции, течен запалив гас, супстанции кои реагираат со вода
или водород во метал хидрид.

ДаНеДаНе

Преносливи електронски уреди како како часовници, пресметувајќи
машини, камери, мобилни телефони, лаптопи, видеокамери
кога се носи за лична употреба.

Секоја инсталирана или резервна батерија не смее да ги надминува следниве:

 • литиум-метални батерии, содржина на литиум од
  не повеќе од 2 грама; или
 • литиум-јонски батерии, а оцена за ват-часови од
  најмногу 100 Wh.

Треба да се носи како рачен багаж. Ако уредот се носи во
пријавен багаж, мора да се преземат мерки за да се спречи
ненамерно активирање и за заштита од оштетување. Уредот мора целосно да се исклучи (не во режим на спиење или хибернација).

Преносливи електронски уреди (вклучувајќи медицински уреди) што содржат
литиум метал или литиум-јонски ќелии или батерии (предмети што содржат
литиум метал или литиум ќелии или батерии, чијашто главна цел е
обезбедување енергија за друг уред, мора
да се носат како резервни батерии).

ДаДаДаНе

Пренослива електронска опрема што содржи батерија без истекување
што ја исполнува посебната Одредба A67 од Техничките упатства на ICAO.

Вашата авиокомпанијата треба да може да Ви помогне пред патувањето.

Батеријата не смее да има напон поголем од 12 волти и
оценка за ват-часови што не е поголем од 100 Wh.

Опремата мора да биде заштитена од ненамерно активирање,
или батеријата мора да биде исклучена и изложените терминали
мора да бидат изолирани.

ДаДаНеНе

Електронски уреди за пушење на батерии
(на пр., електронски цигари, електронски пури, електронски лулиња, лични испарувачи,
електронски системи за испорака на никотин).

Превезувани од патниците или екипажот за за лична употреба.

Содржината на литиум-метал батериите не смее да надминува
2 g, литиум-јонските батерии не смее да надминуваат
еден ват часовна оцена од 100 Wh.

Повторно полнење на уредите и/или батериите во авионот
е забрането.

ДаНеДаНе
Имајте предвид дека стандардните литиум-јонски батерии на лаптопите имаат капацитет од околу 53 Wh.

Превезувањето пепел во авионот е дозволено ако е безбедно спакувано во соодветен сад. На аеродромот мора да се покаже умреница и сертификат за кремирање. Пепел може да се превезува само како кабински багаж.

Во неверојатната ситуација кога Вашиот багаж е исчезнат, оштетен или доцни, може да поднесете пријава по пристигнувањето на Вашата дестинација.

 • Појдете на шалтерот „Подигање багаж“ или „Изгубен багаж“ во транзитната област каде веднаш ќе Ви помогнеме да пополните Пријава за неправилности со сопственост (PIR)
 • Ако багажот не се најде во рок од 21 ден од пријавувањето на аеродромот на дестинацијата, Wizz Air ќе сноси одговорност за загубата
 • не сносиме одговорност за багаж што е погрешно идентификуван од друг патник - сите трошоци се одговорност на патникот во прашање

За да се врати погрешно обработениот багаж на сопственикот што е можно поскоро, сите предмети на багажот мора да се означат со името, иницијалите и адресата на патникот пред пријавата.

Секогаш кога е возможно, пријавениот багаж ќе се превезува во истиот авион со кој патува и сопственикот на багажот. Од безбедносни или оперативни причини, пријавениот багаж може да се превезува на друг лет. Во такви случаи, Wizz Air нема да сноси одговорност за доцнењето на багажот.

Оштетен багаж

Сносиме одговорност за штета на следниве начини:

 • Ако било невозможно да се препознае оштетувањето или кражбата на Вашиот багаж при пристигнувањето, може да го пријавите на аеродромот во рок од седум дена по пристигнувањето
 • ако багажот не пристигне со Вашиот лет и се испорача оштетен или украден, може да поднесете пријава во пишана форма во рок од 21 ден по испораката на багажот
 • пријавете штета на Вашиот кабински багаж (заедно со облеката) во кабината на авионот или пред да ја напуштите транзитната област
 • Имајте предвид дека патникот сноси одговорност за оштетување на багаж што веќе постоел пред пријавувањето на багажот, на пр., скршени заклучоци, скршени тркалца или раскинат материјал поради премногу пакување. Во таква ситуација, агентот што ќе го прифати багажот на аеродромот соодветно ќе го означи оштетениот багаж.

Поправка и поврат на платените средства

Во случај багажот да е оштетен при пристигнувањето, одете на шалтерот „Подигнување багаж“ или „Изгубен багаж“ во транзитната област, каде што може да Ви помогнеме да пополните Пријава за неправилности со имотот (PIR) и да Ви ги обезбедиме потребните информации за Вашите опции за поправка на багажот или добивање компензација. Следете ги упатствата во летот што ги обезбедија нашите претставници на шалтерот за багаж за опциите за услуги за поправка:

UK

Поправките и замените на торбите (ако торбата е непоправлива) во Обединетото Кралство ги врши First Flight (www.damagedluggage.com). Жалбите за оштетен багаж што не се обработени од страна на „Првиот лет“ нема да се прифатат.

Контактирајте со First Flight на телефонскиот број +44 (0) 1279 813 000 или одете на веб-страницата Damagedluggage.com (разговор во живо на повеќе јазици достапен на сите јазици) за да организирате подигнување на оштетената торба. First Flight директно ќе му наплатат на Wizz Air за трошоците околу поправката или замената. Е-пошта- collections@damagedluggage.com

Унгарија

Поправките или замените на багажот ги врши „Javítóház Bt.“ или „Viandi Kft.“. Вашиот багаж ќе се поправи во рок од 10 дена или ќе се замени веднаш ако е оштетен до таа мера што не може да се поправи. Ако крајната дестинација Ви е надвор од Будимпешта, може да го испратите багажот, откако ќе се поправи или замени, ќе го добиете назад по пошта, бесплатно. За да добиете бесплатна поправка или замена, на нашите партнери испратете им ги ПНС, ознаката на багажот и картата за влегување во авионот.

Javítóház Bt.

1082 Будимпешта, Harminckettesek tere 6/a. Телефон: +3613130552

E-пошта: info@borondjavitas.hu

Полска

Поправките и заменувањето на торбите (ако торбата не може да се поправи) во Полска се вршат во наше име од PS. услуги. PS. услуги директно ќе му наплатат на Wizz Air за трошоците околу поправката или замената.

PS. услуги Е-пошта: reklamacje@ps-services24.pl

Во Полска, може да одлучите и да контактирате со независен давател на услуги за поправка на вашата торба или да добиете професионално мислење за тоа дали багажот не може да се поправи. Имајте предвид дека во таков случај, ќе ги сносите трошоците за поправка или замена и Wizz Air ќе Ви ги надомести врз основа на потврдата или стручното мислење што ја содржи проценетата вредност на оштетениот багаж.

Бугарија

Поправките и заменувањето на торбите (ако торбата не може да се поправи) во Бугарија ги врши исклучиво SvetlaBags во наше име. Жалбите за оштетен багаж што не се обработени од SvetlaBags нема да се прифатат.

Ако крајната дестинација Ви е надвор од Софија, може да го испратите багажот, па откако ќе се поправи или замени, ќе го добиете назад по пошта, бесплатно.

За да добиете бесплатна поправка или замена, на нашите партнери испратете им ги ПНС, ознаката на багажот и картата за влегување во авионот. Од SvetlaBags директно ќе му наплатат на Wizz Air за трошоците околу поправката или замената.

SvetlaBags телефонски број: +359(0)876256424, +359(0)898510310

Е-пошта: svetla.bags@abv.bg

Во други земји

Однесете го багажот на поправка, земете сметка и ние ќе ги покриеме трошоците за поправката. Ако Вашиот багаж е толку оштетен што не може да се поправи, треба да земете писмена потврда од местото за поправка, во која ќе бидат наведени типот и вредноста на багажот.

Поднесување жалби и поплаки

Жалбите може да се поднесат во пишана форма до Одделот за жалби на Wizz Air или до Вашата осигурителна компанија ако поднесувате жалба директно.

За да ни помогнете да ја обработиме Вашата поплака брзо, доставете копија од Кабинската пријава или Пријавата за неправилности со сопственост што ја добивте во авионот или на аеродромот кога ја поднесовте Вашата пријава за доцнење, штета или кражба. Наведете и детали за контакт и банкарска сметка на којашто може да ви се префрлат средствата од обештетувањето (ако има).

Слични

поплаки може да се испратат до Одделот за односи со корисници на Wizz Air со испраќање образец за поплаки.

WIZZ ги нуди следниве погодности за да го направи патувањето поудобно за лицата што летаат со мали деца:

 • Дополнителен личен предмет во кабината на авионот (40 x 30 x 20 cm)
 • Бесплатно приоритетно влегување во авионот за 2 возрасни лица (и неограничен број деца) на едно новороденче на летот*
 • Бебешка количка на расклопување или мали креветчиња за патување на расклопување бесплатно (ќе се внесат во складиштето на авионот)
 • Избирање седишта за да се уверите дека целото семејство ќе седи заедно (со плаќање дополнителна такса)
 • WIZZ Café - грицки и пијалаци во авионот што може да се купат
 • Избор во WIZZ Boutique, што опфаќа играчки и мали подароци
 • Бесплатно седиште за автомобил за новороденчиња во авионот само ако купите дополнително седиште (носите седиште за автомобил во авионот)

Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Да, следниве лични предмети може да се носат во кабината на авионот бесплатно: капут или ќебе, мобилен телефон, нешто за читање за летот; предмети од продавниците без царина; за деца на возраст под две години: храна за целото времетраење на летот, пар патерици за патниците со физичка попреченост.

Торбата со тркалца ќе се смести во складиштето на авионот бесплатно и ќе може да ја подигнете од лентата за багаж на аеродромот на пристигнување.

Да, ако вашата рачна торба е еднаква на или помала од димензиите 40 x 30 x 20 cm, макс.10 kg, може да ја носите во кабината без купување WIZZ Priority. Рачната торба треба да ја собира во просторот под седиштето пред Вас.

Патниците без WIZZ Priority со рачна торба што ги надминува димензиите 40 x 30 x 20 cm, ќе треба да платат такса за багаж со прекумерна големина во износ од 30 евра на портата. Ако таквата торба не ги надминува димензиите 55 x 40 x 23 cm, може да се носи во кабината на авионот со претпоставка дека ќе има простор во преградата над главата во кабината на авионот. Ако нема простор, торбата ќе се смести во складиштето на авионот. Патниците може да ги отстранат личните предмети од торбите што ќе се сместат во складиштето на авионот.

Патниците со торба со тркалца што ги надминува димензиите 55 x 40 x 23 cm или тежината од 10 kg, ќе треба да платат такса за багаж со прекумерна големина на влезот. Tорбата ќе се смести во складиштето на авионот.

Да, секој патник има право да носи една бесплатна рачна торба со димензии до 40 x 30 x 20 cm во кабината на авионот (на пр., торба за лаптоп, женска чанта или мал ранец) под седиштето

Ако ви треба повеќе простор, може да додадете пријавен багаж на вашата резервација со плаќање такса за багаж. Може да додадете најмногу 3 парчиња пријавен багаж на интернет и уште 3 парчиња на аеродромот. Имајте предвид дека еден патник може да носи само еден тип торба на еден лет (на пр.: 1 торба x 10 kg, 2 торби x 20 kg/секоја, 3 торби x 32 kg/секоја)

Да, возрасното лице што патува со новороденче има право да носи дополнителна бесплатна рачна торба (40 x 30 x 20 cm).

Да, ако патник купил WIZZ Priority (или пак, има право на WIZZ Priority со пакетите WIZZ GO или WIZZ Plus), и бесплатната рачна торба (макс. димензии: 40 x 30 x 20 cm) и торбата со тркалца (макс. димензии: 55 x 40 x 23 cm, не се потребни тркалца, но мора да остане во димензиите, ограничувањата за тежина) може да се носат во кабината на авионот. Тоа е дозволено во сите случаи, освен во исклучителни околности поврзани со работата на авионот.

Сите патници имаат право да носат една бесплатна рачна торба во кабината на авионот со максимални димензии 40 x 30 x 20 cm и во неа може да ги сместат сите лични предмети. Препорачуваме сите патници да ги извадат своите важни работи од пријавените торби и да ги носат во кабината на авионот.

Ако услугата WIZZ Priority е распродадена, препорачуваме патниците да купат некој од нашите пакети во текот на резервирањето, да додадат пријавена торба во резервациите или да се спакуваат паметно и да носат само помала рачна торба (макс. димензии: 40 x 30 x 20 cm). Сите патници без приоритет сѐ уште ќе имаат право да носат една бесплатна рачна торба во кабината на авионот со максимални димензии 40 x 30 x 20 cm.

Рачната торба треба да се смести под седиштето пред вас, освен ако сѐ уште има простор во преградата над главата откако сите патници ќе влезат во авионот.

Може да пријавите најмногу шест парчиња багаж.

Секој предмет подлежи на такса - најмногу три предмети може да се купат на интернет, преостанатите три може да се купат на аеродромот по повисока такса. Ако сте купиле помалку багаж при резервирањето, може да додадете повеќе подоцна на интернет или преку Центар за поддршка на Wizz AirИмајте предвид дека еден патник може да носи само еден тип торба на еден лет (на пр.: 1 торба x 10 kg, 2 торби x 20 kg/секоја, 3 торби x 32 kg/секоја)

Не. Ако пријавите помалку парчиња багаж отколку што сте платиле, таксата за багаж нема да се рефундира.

Може да се додаде багаж на резервацијата преку нашата веб-страница и Wizz Air Центар за поддршка. Имајте предвид дека ако купите багаж на аеродромот, покрај таксата за багаж, може ќе треба да платите и дополнителен надомест на агентот на аеродромот. Прецизни информации за дополнителните такси што ги наплаќа агентот може да се добијат на аеродромот.

Нашата цена на превоз Basic не опфаќа никакви пријавени торби, туку и цените на превоз WIZZ GO и WIZZ Plus имаат пријавен багаж вклучен во цената на летот.

За жал, не може да се пријават два различни типа торби. Додајте уште една тешка торба наместо лесната!

Не, секој од патниците има право на една бесплатна рачна торба со димензии до 40 x 30 x 20 cm во кабината на авионот.

Ако ја купите услугата WIZZ Priority (или ако имате право на пакетите WIZZ Priority со WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO или WIZZ Plus), имате право да носите бесплатна рачна торба (40 x 30 x 20 cm) и дополнителна торба со тркалца (55 x 40 x 23 cm, не се потребни тркалца, но мора да биде во големина, ограничувања за тежина). И двете торби со гаранција ќе патуваат со Вас во кабината на авионот (освен во случаи поврзани со работата на авионот).

Препорачуваме сите патници да ги носат најважните работи во кабината на авионот (на пр., производи за лична хигиена, пасоши и други документи), како и вредните предмети, како што се накит, телефони, камери итн.

Лаптопите и мобилните електронски уреди мора да се носат во кабината на авионот.

Патниците може да патуваат со една бесплатна рачна торба (макс. димензии: 40 x 30 x 20 cm) што треба да се носи во кабинската област и да се смести под седиштето.

Ако ја купите услугата WIZZ Priority (или ако имате право на пакетите WIZZ Priority со WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO или WIZZ Plus), имате право да носите бесплатна рачна торба (40 x 30 x 20 cm) и дополнителна торба со тркалца (55 x 40 x 23 cm, не се потребни тркалца, но мора да биде во големина, ограничувања за тежина). И двете торби со гаранција ќе патуваат со Вас во кабината на авионот (освен во случаи поврзани со работата на авионот).

Препорачуваме сите патници да ги носат најважните работи во кабината на авионот (на пр., производи за лична хигиена, пасоши и други документи), како и вредните предмети, како што се накит, телефони, камери итн.

Ако Вашиот рачен багаж е сместен во складиштето и е украден или оштетен, може да ги пријавите оштетените/изгубените предмети при пристигнувањето на шалтерот за жалби за „Изгубен багаж“/„Багаж“. Не сме во можност да Ви ја надоместиме штетата за изгубени предмети од вредност (предмети што не се превезуваат во складиштето на авионот), како на пр., накит и лаптопи. Препорачуваме да ги отстраните таквите предмети од Вашата торба пред да ја предадете во складиштето.

Во авионот се продаваат грицки и пијалаци. Сепак, ако сакате да носите сопствена храна, препорачуваме да ја извадите од торбата пред да ја предадете во складиштето на авионот.

Носењето течности во кабинскиот багаж е предмет на следните прописи што се наметнати од властите:

 • течноста треба да биде во сад со максимална големина од 100 ml
 • сите садови за течности мора удобно да се собираат и мора да се носат во провидна пластична ќеса од 1 литар што може повторно да се затвори, со димензии од 20 x 20 cm.
 • Пластичната ќеса треба одделно да се покаже на обезбедувањето.

Сите течности што не ги исполнуваат горенаведените барања ќе мора да ги фрлите кај обезбедувањето на аеродромот.

Препорачуваме сите патници да ги носат своите важни работи во кабината на авионот (како на пр., производи за лична хигиена и лекови). Ако не сте купиле WIZZ Priority и сте го пријавиле Вашиот рачен багаж, препорачливо е да ги извадите личните предмети и да ги носите во кабината на авионот.

Кога носите лекови во течна форма, прегледајте ги прописите за безбедност за носење течности во авионот. Ако треба да носите неопходни лекови, како на пр., инсулин, треба да понесете и медицинска потврда како доказ дека лекот Ви е потребен во текот на патувањето. Ако е потребно, овој документ треба да го покажете на обезбедувањето на аеродромот.

Имајте предвид дека членовите на кабинскиот екипаж не се во можност Вашите лекови да ги чуваат во фрижидер.

Животни не може да патуваат на летовите со Wizz Air, со исклучок на кучиња-водичи. Притоа, нивните сопственици треба да ги покажат документите наведени во прописите на земјите засегнати со превозот и да ги исполнуваат условите.

Животни за емоционална поддршка не се дозволени на летовите со Wizz Air.

Имајте предвид дека треба да нѐ информирате за вашата намера да патувате со куче-водич, преку Центарот за поддршка на Wizz Air.

Треба да нѐ информирате за намерата да носите специфични предмети при резервирањето, преку Центарот за поддршка на Wizz Air. Такви предмети може да се носат само со наша согласност.

Ако не пријавите дека ќе носите специфични предмети, може да одбиеме да ги превезуваме и/или нема да сносиме одговорност за губење, уништување, доцнење или оштетување на тие предмети.

Проверете ја нашата листа на предмети исклучени од превоз во нашите Општи услови за превоз (член 14.3)

Пополнете пријава за штета штом ќе пристигнете, пред да ја напуштите транзитната зона. Поправете го багажот и земете сметка. Ќе Ви ги надоместиме трошоците за поправката согласно приложената сметка.

Ако Вашиот багаж е толку оштетен што не може да се поправи, побарајте писмена потврда од местото за поправка, во која ќе бидат наведени типот и вредноста на багажот. Ќе ви биде дадено писмо со упатства кога ќе го пријавите проблемот на аеродромот, следете ги внимателно.

Одете на Одете на шалтерот за изгубен багаж/подигнување багаж додека сè уште сте во транзитната зона и побарајте помош. Нашиот агент за справување со проблемот ќе ви даде извештај во врска со доцнењето на вашиот багаж, кој потоа може да се користи за осигурување и побарување доколку тоа е потребно.

Погрижете се вредноста на Вашиот багаж да биде наведена во пријавата. Ќе добиете референтен број што ќе треба да го наведете во сите кореспонденции што ги имате со нас. Ќе ви биде дадено писмо со упатства кога ќе го пријавите проблемот на аеродромот. Продолжете понатаму согласно упатствата.

Веднаш контактирајте со канцелариите за изгубени и најдени работи и на поаѓањето и на пристигнување на аеродромите.

Да, може да ги земете. Ако не купиле WIZZ Priority и не го пријавиле својот рачен багаж, препорачуваме сите патници да ги носат најважните работи од рачниот багаж и да ги носат во кабината на авионот (на пр., производи за лична хигиена, пасоши и други документи), како и вредните предмети, како што се накит, телефони, камери итн.

Максималните димензии на сите лични предмети заедно не треба да надминуваат 40 x 30 x 20 cm.

Патниците може да патуваат со едно бесплатно парче рачен багаж. Ако Вашиот рачен багаж е помал од 40x30x20 cm, може да го носите во кабината на авионот, но мора да се смести под седиштето пред Вас.

Ако не сте купиле WIZZ Priority и сте го пријавиле рачниот багаж, не може да носите дополнителна мала торба во кабината на авионот. Препорачуваме сите патници да ги носат најважните работи од рачниот багаж и да ги носат во кабината на авионот (на пр., производи за лична хигиена, пасоши и други документи), како и вредните предмети, како што се накит, телефони, камери. Максималните димензии на сите лични предмети заедно не треба да надминуваат 40 x 30 x 20 cm.

Да, но само ако не сте купиле WIZZ Priority и вашиот рачен багаж ги надминува димензиите 40 x 30 x 20 cm, па мора да го пријавите на шалтерот за пријавување со плаќање дополнителна такса и може да го подигнете од лентата за багаж на аеродромот на пристигнување. Ако Вашиот рачен багаж е помал од 40 x 30 x 20 cm, може да го носите во кабината на авионот, но мора да се смести под седиштето.

Да, може да ја носите вашата опрема за скијање/сноубординг како пријавен багаж. Ќе треба да се плати дополнителна такса од 30 евра по патник, по лет и по торба.

Не, може да носите само еден комплет спортска опрема по патник и по лет.

Не, опрема за скијање/сноубординг може да носите само ако е спакувана во платнена вреќа. Имајте предвид дека не сме во состојба да обезбедиме материјали за пакување.

Не, за жал, не. Постои ограничување за спортска опрема по лет. Затоа, предлагаме ваквиот тип багаж да го додадете во текот на резервирањето лет.

Нема да сносиме одговорност за оштетување на кршливи предмети во текот на/поради превозот. Багажот што содржи кршливи предмети може да се носи како проверен багаж само со ознака за ограничено издание.

Да, таквата опрема може да се додаде најдоцна 3 часа пред поаѓањето на интернет или преку Центарот за поддршка на Wizz Air. Ако побарате да додадете таква опрема преку Центарот за поддршка на Wizz Air ќе се наплати и такса за трансакција.Оваа такса за трансакција на Центарот за поддршка не се рефундира.

Може да носите еден комплет/парче спортска опрема како во продолжение:

 • опрема за скијање и сноубординг за снег;
 • велосипед - спакуван во кутија за патување за велосипед со отстранети тркала и педали, а управувачот свртен паралелно или спакуван во картон, под услов гумите да се издишат;
 • опрема за голф;
 • Опрема за нуркање - имајте предвид дека треба да ги почитувате следниве барања:

o резервоарот за нуркање да е празен;

o притисокот во резервоарот да е во околината;

o Изворот на напојување или сијалицата да се отстранети од лампата;

o Прекинувачот на лампата да е обезбеден во позицијата „Off“;

 • Скок шипките - не смее да ги надминуваат следниве димензии и мора да се спакуваат во текстилни вреќи:

o ширина - 0,25 метри;

o Висина - 0,25 метри;

o Должина - 5,309 метри;

 • опрема за сурфање и сурфање на ветрови;

ДРУГА спортска опрема што не е наведена погоре може да се превезуваат по одобрувањето од страна на Wizz Air. Не заборавајте да се јавите на нашиот Центар за поддршка најмалку 72 часа пред поаѓањето.

Освен ако е поинаку наведено, спортската опрема не смее да ги надминува максималните димензии:

 • Ширина - 1,499 метри;
 • Висина - 1,194 метри;
 • должина - 1,715 метри;

Спортската опрема не смее да тежи повеќе од 32 kg.

Да, може да го носите целиот сет опрема, но треба да го ставите во една торба. Максималната тежина е 32 kg и нема ограничување за димензиите. Ако не е соодветно спакувано, нема да може да го превезуваат.

Да, дозволено ви е да носите лавински ранец како кабински или како пријавен багаж, но не може да се земе како спортска опрема. Имајте ги предвид димензиите на дозволениот багаж за кои може да најдете повеќе информации тука: https://wizzair.com/mk-mk/information-and-services/travel-information/baggage#/. Имајте ги предвид следниве ограничувања при носење лависнки ранец со Вас:

 • Патрони од воздух под притисок - тоа е дозволено само ако се користи незапалив гас
 • јаглерод диоксид и хелиум - дозволено
 • Електричен вентилатор - во зависност од типот и капацитетот на батеријата, литиум-јонска батерија ограничувања како што е наведено тука: https://wizzair.com/mk-mk/information-and-services/travel-information/baggage#/

Како авиокомпанија, ги прифаќаме следниве максимални големини на предметот што може да се носи ако се купи дополнително седиште: 66x44x75 или 18x48x117 cm. Точните димензии зависат од формата (призма, конус, цилиндар, елипса). Секогаш може да ја потврдите прифатената големина ако контактирате со агентите во нашиот Центар за поддршка.

За крајна потврда пред патувањето, контактирајте со аеродромот на поаѓање за да потврдите дали предметот ќе може да ја помине безбедносната проверка на аеродромот. Може да има конкретни ограничувања (поврзани со изгледот, пакувањето или димензиите на предметот) што ќе предизвикаат дополнителни усогласувања за проверка од одговорните лица на локалниот аеродром.