Патување со новороденчиња и бебиња

Истражете ги Вашите можности за патување

Лесно организирајте го целиот Ваш одмор

Информации и услуги

Патување со новороденчиња и бебиња

travelling_with_children_hepfull_Wizz_services

КОРИСНИ УСЛУГИ НА WIZZ

Бесплатно Приоритетно влегување во авионот ако патувате со новороденче
Безбедна брза лента
Дозволени се претходно спакувани бебешка храна и течности

travelling_with_children_what_to_take_with_you_onboard

ШТО ТРЕБА ДА НОСИТЕ ВО АВИОНОТ

1 пелена за секој час од патувањето
бебешки марамчиња
алишта за преслекување
резервни цуцли
мали играчки
една бебешка количка на расклопување или мала лулка
може да се носи во авионот бесплатно

Хармоники

Носете седиште за автомобил во авионот!

Ќе треба да купите дополнително седиште по стандардна цена за да може да го сместите седиштето за автомобил во кое бебето може удобно да патува.  

Безбедносни барања на седиштето за автомобил 

  • во авионот може да се носат само седиштата за автомобил свртени наназад за децата
  • мора да има рачка за безбедносно прицврстување со појасот на седиштето на патникот

Од безбедносни причини, јамката на појасот мора да се користи при полетување и слетување и секогаш кога ќе се вклучи знакот за појасот на седиштето. Јамката за појасот ќе Ви ја обезбедат вработените во Wizz Air при влегување во авионот и мора да ја вратите по завршувањето на летот.

Резервирање

Внесете „НОВОРОДЕНЧЕ“ како име на патникот при резервирање на интернет. Презимето на патникот треба да се внесе во полето за презиме.

Ако сте резервирале дополнително седиште, не мора да платите такса за новороденче. Не е дозволено носење дополнителен багаж за новороденче.

Работи што треба да ги носите во авионот

  • Храна и течности за бебето, спакувани согласно правилата за безбедност
  • Нешто за џвакање при полетување и слетување (малечките честопати не знаат како да си ги одзатнат ушите за да се ослободи притисокот)
  • Облека за Вас и за бебето за преслекување
  • Дополнителни цуцли (ако Вашето дете ги користи)
  • Бебешки марамчиња
  • Пелена за секој час од патувањето
  • Мали играчки

Често поставувани прашања

Местото за седиште за автомобил за новороденчето е седиште покрај прозорец. На местото веднаш до седиштето за автомобил за новороденчето мора да седи физички способно лице, на возраст од најмалку 16 години кое ќе биде одговорно за детето во седиштето за автомобил.

Седиштето за автомобил за новороденчето не може да се смести во ред со седишта што се наоѓа или до излез за итни случаи или пак, пред или зад таков ред.

Следните редови не се погодни за седиште за автомобил за новороденче:  

Авион A-320: редови 1, 11, 12, 13 ,14, 30.
Авион A-321: редови 1, 10, 11, 12, 25, 26, 27, 39.

Често поставувани прашања

Вие сносите одговорност за поставување на седиштето за автомобил за Вашето новороденче. Екипажот на WIZZ во авионот ќе ви го покаже седиштето што е најпогодно за поставување на седиштето за автомобил и визуелно ќе провери дали седиштето за автомобил за новороденчето е одобрено и правилно поставено за користење во авионот.