Информации и услуги

Багаж

backpack

РАЧНА ТОРБА

Дозволен багаж: во кабината

МАКС. 10 KG

Со тркалца: дозволено/незадолжително

40x30x20 cm*

БЕСПЛАТНО

*Мора да ја собира под седиштето пред вас; може да биде торба за лаптоп, женска чанта или мал ранец

Cabin Baggage New

ТОРБА СО ТРКАЛЦА

Дозволен багаж: во кабината

МАКС. 10 KG

Со тркалца: дозволено/незадолжително

55x40x23 cm*

ТРЕБА ДА СЕ КУПИ СО WIZZ PRIORITY

*Мора да ја собира во преградата над главата

check-in-baggage-lacb-v2

ПРИЈАВЕНА ТОРБА

*Најмногу 6 пријавени торби по патник

Дозволен багаж: пријавен

МАКС. 10 KG, 20 KG, 26 KG ИЛИ 32 KG

Со тркалца: дозволено/незадолжително

149x119x171 cm*

МОРА ДА СЕ КУПИ

Хармоники

На лет со WIZZ, секое лице може да носи:

 • една рачна торба (макс. димензии: 40x30x20 cm, 10 kg) што треба да се смести под седиштето.
 • Уште една, поголема рачна торба, таканаречена „Торба со тркалца“ (со или без тркалца), што ќе ја добиете ако додадете WIZZ Priority.
 • Најмногу шест парчиња пријавен багаж (20 KG, 26 KG ИЛИ 32 KG), што може да се купат на интернет на wizzair.com, преку Центарот за поддршка или на аеродромот. Од шест парчиња пријавен багаж, едно може да тежи 10 KG и може да се купи на интернет на wizzair.com, преку Центарот за поддршка или на аеродромот.
 • Предмети без царина што се купени на аеродромот по безбедносната проверка.

WIZZ Priority

Носете две торби во кабината на авионот: една во преградата над главата/една под седиштето

Ако ја купите услугата WIZZ Priority (или ако имате право на пакетите WIZZ Priority со WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO или WIZZ Plus), имате право да носите бесплатна рачна торба (макс. димензии: 40x30x20 cm*) и дополнителна „Торба со тркалца“ (макс. димензии: 55x40x23 cm* ; со или без тркалца, но мора да ги исполнува ограничувањата за димензии и тежина). И двете торби со гаранција ќе се превезуваат во кабината на авионот, освен ако е невозможно од причини поврзани со работата на авионот.

Патници без WIZZ Priority

Една рачна торба бесплатно

Патниците имаат право да патуваат со една бесплатна рачна торба (макс. димензии: 40x30x20 cm*). Ако не купите WIZZ Priority и Вашата рачна торба ги надминува наведените димензии, ќе треба да платите такса за багаж со прекумерна тежина на аеродромот.

Течности може да се внесуваат во кабината на авионот во садови од најмногу 100 ml, спакувани во провидна пластична ќеса од 1 литар што може да се затвори повторно, со димензии 20x20 cm. Вашиот багаж ќе се провери на аеродромот.

Дополнителни предмети во авионот

Може да ги носите следниве предмети во авионот бесплатно:

 • капут или ќебе;
 • мобилен телефон
 • нешто за читање за летот
 • за деца на возраст под две години: храна за целото времетраење на летот и количка за бебе на расклопување или мала лулка (може да се носи до вратата или скалите на авионот)
 • пар патерици за патниците со физичка попреченост

Купување дозволен багаж

Купете дополнителен багаж во текот на или по резервирањето на страницата со преглед на летот!

 • Може да купите и при пријавувањето на интернет најдоцна три часа пред поаѓањето. Може да платите и на аеродромот кога ќе пристигнете, но таксите се многу повисоки. Ако имате можност, Ви препорачуваме да резервирате на интернет.

Димензии и тежина

Вашиот пријавен багаж не смее да ги надминува следниве димензии:

 • Ширина: 149 cm
 • Висина: 119 cm
 • Должина: 171 cm

Типови пријавени торби:

 • пријавена торба од 10 kg
 • пријавена торба од 20 kg
 • пријавена торба од 26 kg
 • пријавена торба од 32 kg

Може да пријавите најмногу 6 парчиња пријавен багаж. Wizz Air воведува нов тип пријавена торба со дозволена тежина до 26 kg, покрај веќе достапните опции од 10 kg, 20 kg и 32 kg. Може да пријавите најмногу 1 торба од 10 kg, 6 торби од 20 kg, 6 торби од 26 kg или 6 торби од 32 kg. Други комбинации пријавени торби не може да се купат на интернет.

За секое мало дете, може бесплатно да се пријави една детска количка / бебешка количка на расклопување

Вашиот рачен багаж претворете го во пријавен багаж!

Ако Ви треба повеќе простор, може да додадете пријавен багаж на Вашата резервација со плаќање такса за багаж. Може да додадете најмногу три парчиња пријавен багаж на интернет и уште три парчиња на аеродромот.

 • купете пријавен багаж при резервирањето на летот
 • освен тоа, пријавена торба може да додадете на страницата за преглед на летот најдоцна три часа пред поаѓањето

Можно е да патувате со многу багаж.

 • пријавете најмногу шест парчиња багаж по лет, при што се плаќа такса за багаж за секое парче одделно
 • за првите три парчиња платете на интернет, а ако имате повеќе, за преостанатите може да платите на аеродромот
За сите дополнителни парчиња пријавен багаж купени на аеродромот важат повисоки такси за багаж. Измерете ги Вашите торби пред да пристигнете. Ако торбата тежи меѓу 10-20 kg, како и меѓу 20-32 kg, на аеродромот ќе треба да доплатите [baggage-excess-weight-charge location=Airport]/kg

На одредени аеродроми, соодветната такса за багаж може да се плати само со кредитна или дебитна картичка:

 • Брно (BRQ)
 • Париз Буве (BVA)
 • Келн (CGN)
 • Донецк (DOK)
 • Дортмунд (DTM)
 • Гренобл (GNB)
 • Хаугесунд (HAU)
 • Харков (HRK)
 • Киев Жуљани (IEV)
 • Кристијансанд (KRS)
 • Малме (MMX)
 • Милано Малпенса (MXP)
 • Пиза (PSA)
 • Ставангер (SVG)
 • Трондхајм (TRD)
 • Осло Сандефјорд Торп (TRF)
 • Москва (VKO)

Не носете ниеден од следниве предмети во вашиот пријавен багаж:

 • готовина, хартии од вредност
 • накит, благородни метали, скапоцени и полускапоцени камења
 • компјутери, фотоапарати, видеокамери, мобилни телефони или други електронски апарати и додатоци за нив
 • официјални, службени или приватни документи
 • патнички или други документи за идентификација
 • клучеви
 • течности
 • лекови
 • уметнички дела
 • лесно расипливи производи

Ако пријавениот багаж содржи некои од горенаведените предмети, WIZZ не може да сноси одговорност за никаква загуба, штета или доцнење.

Некои аеродроми може да имаат дополнителни ограничувања за предметите што може да се носат како рачен и/или пријавен багаж. Во такви случаи, предност имаат прописите на аеродромот.

Забранети предмети

Од здравствени и безбедносни причини, не може да се внесат предмети во авионот ако:

 • постои веројатност да го доведат во опасност авионот, луѓето или имотот
 • постои веројатност да се оштетат при превоз по воздушен пат
 • се несоодветно спакувани предмети
 • се забранети согласно важечките закони, прописи или наредби на некоја од државите од, во или над кои ќе се лета
 • не се погодни за превоз поради тежината, големината или други невообичаени карактеристики
 • постои веројатност да предизвикаат неудобност или да ги вознемират луѓето во авионот
 • се огнено оружје, муниција или експлозиви, вклучувајќи и оружје за лов или спортски цели
 • се предмети или материи што изгледаат како огнено оружје, муниција или експлозив
 • се запаливи материи (освен: алкохолни пијалаци, лак за коса, парфем, тоалетна вода)
 • се радиоактивни материи
 • се кондензирани гасови (освен: CO2 што се користи за придвижување вештачки екстремитет; сад со запалив гас што се користи за надувување на елекот за спасување);
 • се отровни или супстанции што предизвикуваат инфекции
 • се корозивни супстанции (освен: жива во термометри, барометри, акумулатор на инвалидска количка)
 • се безбедносни актовки, кожни чанти или куфери со вградени алармни уреди што содржат литиумски батерии или пиротехнички материјал
 • се предмети и материјали што ја загрозуваат безбедноста на авионот или животот, здравјето и телесниот интегритет или имотот на луѓето во авионот
 • се материјали што се забранети според правилата и прописите на земјите опфатени со превозот
 • се предмети што не се подобни за превоз поради тежината, големината или некоја друга карактеристика
 • остатоци од човечки тела
 • се лепило или боја
 • се предмети што се наведени во Техничките упатства за безбеден воздушен транспорт на опасни производи на Меѓународната организација за цивилна авијација (ICAO-International Civil Aviation Organization) и во Регулативите за опасни производи на Меѓународната асоцијација за авиотранспорт (IATA-International Air Transport Association)

Ако сте спакувале некои од овие предмети, може да не ви го прифатиме багажот при пријавувањето. Ако сѐ уште имате неодговорени прашања, едноставно прашајте нѐ пред да се спакувате!

По потреба, патникот има одговорност да ги исполни сите барања на обезбедувањето. Ако багажот не е пренесен затоа што патникот не ги исполнил барањата на обезбедувањето, Wizz Air нема да сноси одговорност за настанатите штети.

За општа безбедност, на сите наши летови важат следните ограничувања за течности во кабинскиот багаж и се наметнати од властите:

 • течноста да биде во сад со максимална зафатнина од 100 ml
 • сите садови со течност што го исполнуваат условот за максимална зафатнина од 100 ml да може да се сместат во провидна пластична ќеса од 1 литар што може да се затвори повторно, со димензии 20x20 cm
 • пластичната ќеса треба да се прикаже одделно кај обезбедувањето
 • сите течности што не ги исполнуваат горенаведените барања обезбедувањето ќе ги отстрани, затоа внимавајте при пакувањето на Вашиот рачен багаж

Превезувајте ја вашата спортска опрема со WIZZ за дополнителна такса за спортска опрема!Може да се превезуваат следните предмети:

 • скии, сноуборд, опрема за сурфање, палки за голф спакувани во торба
 • стапови за скокање се прифаќаат за превоз само ако се спакувани во платнени вреќи
 • велосипеди спакувани во патна торба за велосипеди со отстранети тркала и педали и рачки поставени паралелно или спакувани во картон, под услов гумите да се издишани
 • опрема за нуркање со празни цилиндри за нуркање, со отстрането напојување или прекинувачите на сијалиците осигурени во положба „ИСКЛУЧЕНО“
 • рогови и трофеи со важечка потврда од ветеринар 

Имајте предвид дека не сме во можност да обезбедиме материјали за пакување. Погрижете се Вашата спортска опрема да биде спакувана согласно гореспоменатите барања. Ако не е правилно спакувана, нема да може да ја превезуваме.

Специјална изјава

1. Wizz Air Ви ја нуди опцијата за поставување повисоки ограничувања на одговорноста за вашиот пријавен багаж (ова се однесува на торбата, а не на предметите во торбата).

2. Ако сакате да поднесете специјална изјава за поголемо ограничување на одговорност, треба да го пополните образецот „Изјава за повисока вредност“ и да ги платите важечките такси со што ќе се зголемат ограничувањата на одговорноста на операторот до пријавената вредност, но нема да го надминат максималниот износ од 2500 евра (еднакво на приближно 2010 SDR) по пријавена торба (багаж). Важечките такси се достапни на wizzair.com

3. Образецот „Изјава за висока вредност“ треба да се пополни и предаде на агентот на шалтерот за пријавување, а важечките такси треба да се платат на аеродромот. Образецот „Изјава за висока вредност“ е достапен тука. Може да се отпечати дома и да се пополни пред пристигнувањето на аеродромот. Образецот може да се земе и кај агентот на шалтерот за пријавување.

4. Образецот „Изјава за висока вредност“ не важи за киосци за самостојно оставање багаж.

5. Образец „Изјава за висока вредност“ ќе се прифати само со потврда од агент на аеродромот на лице место. Wizz Air го задржува правото да го провери пријавениот предмет пред поаѓањето.

6. Во случај на оштетување или загуба на багаж, треба да ги следите постапките за багаж согласно „Општите услови на превоз“. За повеќе информации, погледнете во „Изгубен и оштетен багаж“.

7. „Општите услови на превоз“ на Wizz Air важат за багаж што се превезува со „Изјава за висока вредност“ ако се знае дека во однос на одговорност, ограничен е на пријавената вредност, но нема да го надмине максималниот износ од 2500 евра (еднакво на приближно 2010 SDR) по пријавена торба (багаж).

8. Ако е пријавено повеќе од 1 парче пријавен багаж како предмет со висока вредност, мора да се пополни поединечен образец за секое парче пријавен багаж.

9. Во случај на штета/жалба, ќе треба да покажете доказ за вредност (сметка за плаќање) за споменатиот предмет.

10. „Изјавата за висока вредност“ важи за едно непрекинато патување со авион во еден правец. Во случај на повратни летови, обрасците „Изјава за висока вредност“ треба да се пополнат поединечно и за двата лета.

11. Ако настанат штети, Wizz Air ќе ги компензира трошоците за поправка на оштетениот багаж. Ако багажот не може да се поправи, Wizz Air ќе Ве компензира согласно праведната пазарната вредност до износот наведен во образецот „Изјава за висока вредност“. Праведната пазарна вредност ќе биде заменската цена за предметите, минус амортизација од старост и стандардно користење.

Освен кучиња-водичи, не е дозволено носење миленичиња во кабината на авионот. Не заборавајте да ги понесете патничките документи за Вашето куче-водич; документите ќе треба да бидат во согласност со прописите на земјите што ги посетувате.

Животни за емоционална поддршка не се дозволени на летовите со Wizz Air.

Во авионот може да се носи футрола за музички инструмент со максимална должина од 80 cm. Другите димензии на футролата не смее да надминуваат 45x23 cm.

 • музичкиот инструмент може да се носи во кабината на авионот само ако сте купиле WIZZ Priority со Вашата резервација, што ќе Ви овозможи да го носите музичкиот инструмент наместо торба со тркалца
 • примери за такви музички инструменти се: виолина, виола, флејта, кларинет, труба, укулеле
 • футролата за музичкиот инструмент треба да се смести во мерачот за рачен багаж: ширината и длабочината мора да одговараат, а висината треба да биде помала од приближно 1,5 пати од дозволената висина
 • малиот музички инструмент ќе биде Вашиот рачен багаж и немате право да носите друго парче багаж во авионот
 • музичкиот инструмент мора да се смести во преградата над главата
 • музичките инструменти што не одговараат на горенаведените димензии и не може да се превезуваат како пријавен багаж, може да се превезуваат на седиште во авионот откако ќе го купите седиштето
 • може да се резервира и на интернет, со внесување „EXST“ во полето за име и презимето на патникот во полето за презиме
 • од безбедносни причини, инструментите што се превезуваат на дополнително седиште во кабината на авионот не може да се стават во редовите со излези за итен случај и првиот ред и мора да се сместат на седиште до прозорецот
 • инструментите поголеми од виолончело (на пр., контрабас, харфа итн.) мора да се пријават со ознака „Ограничено издавање“.

Ознаки „Ограничено издавање“

Оштетениот, кршливиот, обемниот, несоодветно спакуваниот, доцна пријавениот и багажот со прекумерни димензии се прифаќа за превоз само со ознака за багаж „Ограничено издавање“. Wizz Air нема да сноси никаква одговорност за таквите предмети.

Дипломатскиот багаж или сите типови запечатен багаж мора да го придружува дипломатски курир во текот на целото патување и мора да се пријави како дипломатски багаж. Дипломатскиот багаж мора секогаш да се превезува како непријавен багаж независно од големината, посебните карактеристики и потребната специјална постапка за ракување со него. 

Ако големината или карактеристиките на дипломатскиот багаж не дозволуваат да се превезува во кабината, може да се превезува во складиштето за багаж, но ќе се смета за непријавен багаж затоа што не можеме да преземеме одговорност за него. Во таков случај, курирот треба да ја надгледува целата постапка на товарање и растоварање на дипломатската торба, затоа што сноси одговорност за превозот на торбата.

Дали литиумска батерија може да се пренесува во авион зависи од капацитетот во ват-часови (Wh) (за литиум-јонски батерии што може да се дополнуваат) или содржината на литиум во грамови (за литиум-метални батерии што не може да се дополнуваат).

Кога се превезуваат електронски уреди за широка потрошувачка (часовници, машини за пресметување, фотоапарати, мобилни телефони, лаптоп компјутери, камери, итн.) што содржат литиум или литиум-јонски ќелии или батерии, резервните батерии мора поединечно да се заштитат за да се спречат кратки споеви (со сместување во оригиналното пакување или со изолирање на терминалите на друг начин, на пр., со изолирање на прекумерно изложените терминали или сместување на секоја од батериите во засебна пластична ќеса или заштитна торбичка) и да се носат само во рачниот багаж.

Не носете резервни батерии во пријавениот багаж!

Покрај тоа, секоја поставена или резервна батерија не смее да ги надминува следниве спецификации:

 • батериите од литиум или литиумска легура не смее да содржат повеќе од 2 грама литиум;
 • литиум-јонските батерии не смее да имаат капацитетот на ват-часови поголем од 100 Wh.

Литиум-јонските батерии што имаат капацитет на ват-часови поголем од 100 Wh, но помал од 160 Wh, може да се носат како резервни батерии или во опремата, само во кабински багаж, се разбира, со одобрување од Wizz Air.

Едно лице не смее да носи повеќе од две (2) поединечно заштитени резервни батерии со капацитет на ват-часови меѓу 100 и 160 Wh.


Предмети
Рачен багаж
Проверен багаж (сместен во складиштето)
Со патникот
Потребно е одобрување од авиокомпанијата

Преносливи електронски уреди со литиум-јонски батерии
со капацитет во ват-часови од повеќе од 100 Wh, но помалку
од 160 Wh кога се носи за лична употреба.

Треба да се носи како рачен багаж. Треба да се преземат мерки
за да се спречи ненамерна активација, како и оштетување
и уредот мора целосно да се исклучи
(не во режим на спиење или хибернација).

Големите преносливи електронски уреди, како што се лаптопи и таблети,
не треба да се пакуваат во близина на аеросолни гасови или парфеми.

ДаНеДаДа

Преносливи електронски уреди што работат на горивни ќелии, како што се, камери,
мобилни телефони, лаптопи и камкордери.

Горивни ќелии што содржат гориво дозволено е да се пренесуваат само во рачен багаж.

Полнењата со горивни ќелии може да содржат само запаливи течности,
корозивни супстанции, течни запаливи гасови, супстанции што реагираат со вода
или водород во метал хидрид.

ДаНеДаНе

Преносливи електронски уреди, како што се, часовници, машини за
пресметување, камери, мобилни телефони, лаптопи, камкордери,
кога се носат за лична употреба.

Секоја поставена или резервна батерија не смее да ги надминува следниве спецификации:

 • литиумски батерии што не смее да содржат
  повеќе од 2 грама литиум или
 • литиум-јонски батерии, со капацитет во ват-часови од
  најмногу 100 Wh.

Треба да се носи како рачен багаж. Ако одреден уред се носи во
проверен багаж, треба да се преземат мерки за да се спречи
ненамерна активација, како и оштетување. Уредот мора целосно да се исклучи (не во режим на спиење или хибернација).

Преносливи електронски уреди (заедно со медицински уреди) што содржат
литиумски или литиум-јонски ќелии или батерии (предметите што содржат
литиум-метални или литиумски ќелии или батерии чијашто главна намена е
напојување друг уред, мора
да се носат како резервни батерии).

ДаДаДаНе

Пренослива електронска опрема што содржи батерија што не истекува и
ја задоволува Специјалната одредба A67 од техничките упатства на ICAO.

Авиокомпанијата треба да може да Ви помогне пред патувањето.

Волтажата на батеријата не смее да биде поголема од 12 волти, а
капацитетот во ват-часови не смее да надминува 100 Wh.

Опремата или мора да биде заштитена од ненамерна активација
или батеријата мора да биде исклучена, а оголените терминали
мора да се изолираат.

ДаДаНеНе

Електронски уреди за пушење што работат на батерија
(на пр., е-цигари, e-пури, e-лулиња, лични испарувачи,
електронски системи за доставување никотин).

Ги носат патниците или членовите на екипажот за лична употреба.

Содржината на литиум-металните батерии не смее да надминува
2 грама. Литиум-јонските батерии не смее да надминуваат
капацитет во ват-часови од 100 Wh.

Полнењето на уредите и/или батериите во авионот е
забрането.

ДаНеДаНе
Имајте предвид дека стандардните литиум-јонски батерии на лаптопите имаат капацитет од околу 53 Wh.

Превезувањето пепел во авионот е дозволено ако е безбедно спакувана во соодветен сад. На аеродромот мора да се покаже умреница и сертификат за кремирање. Пепел може да се превезува само како кабински багаж.

Во невообичаената ситуација кога вашиот багаж е исчезнат, оштетен или доцни, може да пријавите откако ќе пристигнете на вашата дестинација.

 • одете на шалтерот „Подигнување багаж“ или „Изгубен багаж“ во транзитната зона каде што веднаш ќе ви помогнат да пополните Пријава за неправилности со имот (PIR)
 • ако не се пријави на аеродромот на дестинацијата, нема да прифатиме одговорност
 • ако багажот не се пронајде во рок од 21 ден од пријавувањето на аеродромот на дестинацијата, Wizz Air ќе сноси одговорност за загубата
 • нема да сносиме одговорност ако багажот погрешно го препознал друг патник - во тој случај, сите трошоци се на товар на тој патник

За враќање погрешно препознаен багаж на вистинскиот сопственик колку може побргу, сите парчиња багаж мора да се означат со името, иницијалите и адресата на патникот пред пријавувањето на багажот.

Секогаш кога е возможно, пријавениот багаж ќе се превезува во истиот авион со кој патува и сопственикот на багажот. Од безбедносни или оперативни причини, пријавениот багаж може да се превезува на друг лет. Во такви случаи, Wizz Air нема да сноси одговорност за доцнењето на багажот.

Оштетен багаж

Ја преземаме одговорноста за оштетен багаж во следните случаи:

 • ако било невозможно да се препознае штетата или кражбата на багажот по пристигнувањето, може да ја пријавите на аеродромот во рок од 7 дена од пристигнувањето
 • ако багажот не пристигне со вашиот лет и ви се достави оштетен или украден, може да поднесете пријава во пишана форма во рок од 21 ден од доставувањето на багажот
 • ако багажот бил несоодветно спакуван, одговорноста ќе се намали
 • штетите на вашиот кабински багаж (вклучувајќи и облека) пријавете ги во авионот или пред да ја напуштите транзитната зона

Поднесување жалби и поплаки

Жалбите може да се поднесат во пишана форма доОдделот за жалби на Wizz Airили вашата осигурителна компанија ако се жалите директно.

За да ни помогнете да ја обработиме Вашата поплака брзо, доставете копија од Кабинската пријава или Пријавата за неправилности со сопственост што ја добивте во авионот или на аеродромот кога ја поднесовте Вашата пријава за доцнење, штета или кражба. Наведете и детали за контакт и банкарска сметка на којашто може да ви се префрлат средствата од обештетувањето (ако има).

Слично

Поплаките може да се испраќаат во Одделот за односи со корисници на Wizz Airсо пополнување образец за поплака.

WIZZ ги нуди следниве погодности за да го направи патувањето поудобно за лицата што летаат со мали деца:

 • дополнителен личен предмет во авионот (40x30x20 cm)
 • бесплатно приоритетно влегување во авионот за 2 возрасни лица (и неограничен број деца) на едно новороденче на летот*
 • бебешка количка на расклопување или мало креветче за патување бесплатно (ќе се сместат во складиштето на авионот)
 • можност за избирање седишта за да може целото семејство да седи заедно (со плаќање дополнителна такса)
 • WIZZ Café нуди грицки и пијалаци за купување во авионот
 • во WIZZ Boutique може да купите боенки, играчки и мали подароци
 • бесплатно седиште за автомобил во кабината на авионот за новороденчиња само ако купите дополнително седиште (носете седиште за автомобил во кабината на авионот)

Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Да, следниве лични предмети може да се носат во кабината на авионот бесплатно: капут или ќебе, мобилен телефон, нешто за читање за летот; предмети од продавниците без царина; за деца на возраст под две години: храна за целото времетраење на летот, пар патерици за патниците со физичка попреченост.

Торбата со тркалца ќе се смести во складиштето на авионот бесплатно. Ќе може да ја подигнете од лентата за багаж на аеродромот на пристигнување.

Да, ако вашата рачна торба е еднаква на или помала од димензиите 40x30x20 cm, макс.10 kg, може да ја носите во кабината без купување WIZZ Priority. Рачната торба треба да ја собира во просторот под седиштето пред Вас.

Патниците без WIZZ Priority со рачна торба што ги надминува димензиите 40x30x20 cm, ќе треба да платат такса за багаж со прекумерна големина во износ од 30 евра на портата. Ако таквата торба не ги надминува димензиите 55x40x23 cm, може да се носи во кабината на авионот со претпоставка дека ќе има простор во преградата над главата во кабината на авионот. Ако нема простор, торбата ќе се смести во складиштето на авионот. Патниците може да ги отстранат личните предмети од торбите што ќе се сместат во складиштето на авионот.

Патниците со торба со тркалца што ги надминува димензиите 55x40x23 cm или тежината од 10 kg, ќе треба да платат такса за багаж со прекумерна големина во износ од 60 евра на портата. Торбата ќе се смести во складиштето на авионот.

Да, секој патник има право да носи една бесплатна рачна торба со димензии до 40x30x20 cm во кабината на авионот (на пр., торба за лаптоп, женска чанта или мал ранец) под седиштето

Ако ви треба повеќе простор, може да додадете пријавен багаж на вашата резервација со плаќање такса за багаж. Може да додадете најмногу 3 парчиња пријавен багаж на интернет и уште 3 парчиња на аеродромот. Имајте предвид дека еден патник може да носи само еден тип багаж на еден лет (на пример, 1 торба x 10 kg, 2 торби x 20 kg/секоја, 3 торби x 32 kg/секоја)

Да, возрасното лице што патува со новороденче има право да носи дополнителна бесплатна рачна торба (40x30x20 cm).

Да, ако патник купил WIZZ Priority (или пак, има право на WIZZ Priority со пакетите WIZZ GO или WIZZ Plus), и бесплатната рачна торба (макс. димензии: 40x30x20 cm) и торбата со тркалца (макс. димензии: 55x40x23 cm, не се неопходни тркалца, но мора да ги исполнува ограничувањата за димензии и тежина) може да се носат во кабината на авионот. Тоа е дозволено во сите случаи, освен во исклучителни околности поврзани со работата на авионот.

Сите патници имаат право да носат една бесплатна рачна торба во кабината на авионот со максимални димензии 40x30x20 cm и во неа може да ги сместат сите лични предмети. Препорачуваме сите патници да ги извадат своите важни работи од пријавените торби и да ги носат во кабината на авионот.

Ако услугата WIZZ Priority е распродадена, препорачуваме патниците да купат некој од нашите пакети во текот на резервирањето, да додадат пријавена торба во резервациите или да се спакуваат паметно и да носат само помала рачна торба (макс. димензии: 40x30x20 cm). Сите патници без приоритет сѐ уште ќе имаат право да носат една бесплатна рачна торба во кабината на авионот со максимални димензии 40x30x20 cm.

Рачната торба треба да се смести под седиштето пред вас, освен ако сѐ уште има простор во преградата над главата откако сите патници ќе влезат во авионот.

Може да пријавите најмногу шест парчиња багаж.

За секое парче се плаќа такса - три парчиња може да се купат на интернет, преостанатите три може да се купат на аеродромот со плаќање повисока такса. Ако сте резервирале помалку багаж при првичното резервирање, може да додадете подоцна на интернет или преку Центарот за поддршка на Wizz Air.Имајте предвид дека еден патник може да носи само еден тип торба на еден лет (на пр., 1 торба x 10 kg, 2 торби x 20 kg/секоја, 3 торби x 32 kg/секоја)

Не. Ако пријавите помалку парчиња багаж од тие што сте ги платиле, нема да се изврши поврат на таксата за багаж.

Може да се додаде багаж на резервацијата преку нашата веб-страница и Центарот за поддршка на Wizz Air . Имајте предвид дека ако купите багаж на аеродромот, покрај таксата за багаж, може ќе треба да платите и дополнителен надомест на агентот на аеродромот. Прецизни информации за дополнителните такси што ги наплаќа агентот може да се добијат на аеродромот.

Основната цена на превоз не опфаќа пријавени торби, но и WIZZ GO и WIZZ Plus опфаќаат пријавен багаж во цената на летот.

За жал, не може да се пријават два различни типа торби. Додајте уште една тешка торба наместо лесната!

Не, секој од патниците има право на една бесплатна рачна торба со димензии до 40x30x20 cm во кабината на авионот.

Ако ја купите услугата WIZZ Priority (или ако имате право на пакетите WIZZ Priority со WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO или WIZZ Plus), имате право да носите бесплатна рачна торба (макс. димензии: 40x30x20 cm) и дополнителна торба со тркалца (макс. димензии: 55x40x23 cm, не се неопходни тркалца, но мора да ги исполнува ограничувањата за димензии и тежина). И двете торби со гаранција ќе патуваат со Вас во кабината на авионот (освен во случаи поврзани со работата на авионот).

Препорачуваме сите патници да ги носат најважните работи во кабината на авионот (на пр., производи за лична хигиена, пасоши и други документи), како и вредните предмети, како што се накит, телефони, камери итн.

Лаптопите и мобилните електронски уреди мора да се носат во кабината на авионот.

Патниците може да патуваат со една бесплатна рачна торба (макс. димензии: 40x30x20 cm) што треба да се носи во кабинската област и да се смести под седиштето.

Ако ја купите услугата WIZZ Priority (или ако имате право на пакетите WIZZ Priority со WIZZ Privilege Pass, WIZZ GO или WIZZ Plus), имате право да носите бесплатна рачна торба (макс. димензии: 40x30x20 cm) и дополнителна торба со тркалца (макс. димензии: 55x40x23 cm, не се неопходни тркалца, но мора да ги исполнува ограничувањата за димензии и тежина). И двете торби со гаранција ќе патуваат со Вас во кабината на авионот (освен во случаи поврзани со работата на авионот).

Препорачуваме сите патници да ги носат најважните работи во кабината на авионот (на пр., производи за лична хигиена, пасоши и други документи), како и вредните предмети, како што се накит, телефони, камери итн.

Ако вашиот рачен багаж се превезувал во складиштето и бил украден или оштетен, може да ги пријавите оштетените/изгубените предмети по пристигнувањето на шалтерот за Изгубен багаж / Подигнување багаж. Не сме во можност да Ви ја надоместиме штетата за изгубени предмети од вредност (предмети што не се превезуваат во складиштето на авионот), како на пр., накит и лаптопи. Препорачуваме да ги отстраните таквите предмети од Вашата торба пред да ја предадете во складиштето.

Во авионот се продаваат грицки и пијалаци. Сепак, ако сакате да носите сопствена храна, препорачуваме да ја извадите од торбата пред да ја предадете во складиштето на авионот.

Носењето течности во кабинскиот багаж е предмет на следниве ограничувања наметнати од властите:

 • течноста мора да биде во сад со максимална зафатнина од 100 ml
 • сите садови со течност мора да може удобно да се сместат и да се носат во провидна пластична ќеса од 1 литар што може да се затвори повторно, со димензии 20x20 cm.
 • Пластичната ќеса треба одделно да се покаже на обезбедувањето.

Сите течности што не ги исполнуваат горенаведените барања ќе мора да ги фрлите кај обезбедувањето на аеродромот.

Препорачуваме сите патници да ги носат своите важни работи во кабината на авионот (како на пр., производи за лична хигиена и лекови). Ако не сте купиле WIZZ Priority и сте го пријавиле Вашиот рачен багаж, препорачливо е да ги извадите личните предмети и да ги носите во кабината на авионот.

Кога носите лекови во течна форма, прегледајте ги прописите за безбедност за носење течности во авионот. Ако треба да носите неопходни лекови, како на пр., инсулин, треба да понесете и медицинска потврда како доказ дека лекот Ви е потребен во текот на патувањето. Ако е потребно, овој документ треба да го покажете на обезбедувањето на аеродромот.

Имајте предвид дека членовите на кабинскиот екипаж не се во можност Вашите лекови да ги чуваат во фрижидер.

Животни не може да патуваат на летовите со Wizz Air, со исклучок на кучиња-водичи. Притоа, нивните сопственици треба да ги покажат документите наведени во прописите на земјите засегнати со превозот и да ги исполнуваат условите.

Животни за амоционална поддршка не се дозволени на летовите со Wizz Air.

Имајте предвид дека треба да нѐ информирате за вашата намера да патувате со куче-водич, преку Центарот за поддршка.

Треба да нѐ информирате за намерата да носите специфични предмети при резервирањето, преку Центарот за поддршка на Wizz Air . Такви предмети може да се носат само со наша согласност.

Ако не пријавите дека ќе носите специфични предмети, може да одбиеме да ги превезуваме и/или нема да сносиме одговорност за губење, уништување, доцнење или оштетување на тие предмети.

Прегледајте го нашиот список со предмети што не ги превезуваме во Општите услови на превоз (член 14.3)

Пополнете пријава за штета штом ќе пристигнете, пред да ја напуштите транзитната зона. Поправете го багажот и земете сметка. Ќе Ви ги надоместиме трошоците за поправката согласно приложената сметка.

Ако Вашиот багаж е толку оштетен што не може да се поправи, побарајте писмена потврда од местото за поправка, во која ќе бидат наведени типот и вредноста на багажот. При пријавувањето на проблемот на аеродромот ќе добиете писмо со упатства. Внимателно следете ги упатствата.

Одете на шалтерот за изгубен багаж/подигнување багаж додека сте во транзитната зона и побарајте помош. Нашиот агент ќе Ви даде образец за пријава за доцнењето на Вашиот багаж што, по потреба, може да се употреби за целите на осигурување и поднесување жалба.

Погрижете се вредноста на Вашиот багаж да биде наведена во пријавата. Ќе добиете и референтен број кој ќе треба да го наведувате при секаква понатамошна комуникација со нас. При пријавувањето на проблемот на аеродромот ќе добиете писмо со упатства. Продолжете понатаму согласно упатствата.

Веднаш контактирајте со службата „Изгубено-најдено“ и на аеродромот на поаѓање и на аеродромот на пристигнување.

Да, може. Ако не купиле WIZZ Priority и не го пријавиле својот рачен багаж, препорачуваме сите патници да ги носат најважните работи од рачниот багаж и да ги носат во кабината на авионот (на пр., производи за лична хигиена, пасоши и други документи), како и вредните предмети, како што се накит, телефони, камери итн.

Максималните димензии на сите лични предмети заедно не треба да надминуваат 40x30x20 cm.

Патниците може да патуваат со едно бесплатно парче рачен багаж. Ако Вашиот рачен багаж е помал од 40x30x20 cm, може да го носите во кабината на авионот, но мора да се смести под седиштето пред Вас.

Ако не сте купиле WIZZ Priority и сте го пријавиле рачниот багаж, не може да носите дополнителна мала торба во кабината на авионот. Препорачуваме сите патници да ги носат најважните работи од рачниот багаж и да ги носат во кабината на авионот (на пр., производи за лична хигиена, пасоши и други документи), како и вредните предмети, како што се накит, телефони, камери итн. Максималните димензии на сите лични предмети заедно не треба да надминуваат 40x30x20 cm.

Да, но само ако не сте купиле WIZZ Priority и вашиот рачен багаж ги надминува димензиите 40x30x20 cm, па мора да го пријавите на шалтерот за пријавување со плаќање дополнителна такса. Подоцна ќе го подигнете од лентата за багаж на аеродромот на пристигнување. Ако Вашиот рачен багаж е помал од 40x30x20 cm, може да го носите во кабината на авионот, но мора да се смести под седиштето.

Да, може да ја носите вашата опрема за скијање/сноубординг како пријавен багаж. Ќе треба да се плати дополнителна такса од 30 евра по патник, по лет и по торба.

Не, може да носите само еден комплет спортска опрема по патник и по лет.

Не, опрема за скијање/сноубординг може да носите само ако е спакувана во платнена вреќа. Имајте предвид дека не сме во состојба да обезбедиме материјали за пакување.

За жал, не. Постои ограничување за спортска опрема по лет. Поради тоа, предлагаме ваквиот тип багаж да го додадете во текот на резервирањето лет.

Нема да сносиме одговорност за оштетување на кршливи предмети во текот на/поради превозот. Багажот што содржи кршливи предмети може да се носи како проверен багаж само со ознака за ограничено издавање.

Да, таква опрема може да додадете најдоцна 3 часа пред поаѓањето или на интернет или преку Центарот за поддршка на Wizz Air. Ако одлучите опремата да ја додадете преку Центарот за помош на Wizz Air, ќе треба да платите и такса за трансакција. Таксата за трансакција преку Центарот за поддршка е неповратна.

Може да носите еден комплет/парче спортска опрема како во продолжение:

 • опрема за скијање на снег и сноубординг;
 • велосипед спакуван во торба за патување за велосипед со отстранети тркала и педали, рачки поставени паралелно или спакувани во картон и издишани гуми;
 • опрема за голф;
 • опрема за нуркање, при што треба да се обрне внимание на следниве барања:

o резервоарот за нуркање треба да биде празен;

o притисокот во резервоарот треба да биде амбиентален;

o напојувањето или сијалицата треба да бидат отстранети од ламбата;

o прекинувачот на ламбата треба да биде поставен на позиција „Исклучено“;

 • стапови за скокање во висина, при што не смее да ги надминуваат следниве димензии и мора да бидат спакувани во платнени вреќи:

o ширина - 0,25 метри;

o висина 0,25 метри;

o должина - 5,309 метри;

 • штица и опрема за сурфање;

ДРУГА спортска опрема што не е наведена погоре, може да се превезува само со одобрување од Wizz Air. Не заборавајте да го повикате нашиот Центар за помош најмалку 72 часа пред поаѓањето.

Освен ако е поинаку наведено, спортската опрема не смее да ги надминува следниве максимални димензии:

 • ширина - 1,499 метри;
 • висина - 1,194 метри;
 • должина - 1,715 метри;

спортската опрема не смее да тежи повеќе од 32 kg.

Да, може да го носите целиот комплет опрема, но треба да сместите сѐ во една торба. Максималната тежина на торбата не смее да надминува 32 kg и нема ограничувања за димензиите. Ако не е правилно спакувана, нема да може да ја превезуваме.

Да, може да носите ранец со воздушно перниче за итни случаи со себе и тоа или како кабински или како пријавен багаж, но не може да се превезува како спортска опрема. Имајте ги предвид димензиите на дозволениот багаж. Повеќе информации за нив може да најдете тука: https://wizzair.com/mk-mk/informacii-i-uslugi/informacii-za-patuvanje/bagaz#/ . Ако одлучите да носите ранец со воздушно перниче за итни случаи со себе, имајте ги предвид следните ограничувања:

 • канистер со компресиран воздух - дозволено само ако се користи незапалив гас
 • јаглерод диоксид и хелиум - дозволено
 • електричен вентилатор - зависи од типот батерија и капацитетот. Литиум-јонските батерии подлежат на ограничувања, а информации може да најдете тука: https://wizzair.com/mk-mk/informacii-i-uslugi/informacii-za-patuvanje/bagaz#/

Како авиокомпанија, ги прифаќаме следниве максимални големини на предметот што може да се носи ако се купи дополнително седиште: 66x44x75 cm или 18x48x117 cm. Точните димензии зависат од формата (призма, конус, цилиндар, елипса). Секогаш може да ја потврдите прифатената големина ако контактирате со агентите во нашиот Центар за поддршка.

За крајна потврда пред патувањето, контактирајте со аеродромот на поаѓање за да потврдите дали предметот ќе може да ја помине безбедносната проверка на аеродромот. Може да има конкретни ограничувања (поврзани со изгледот, пакувањето или димензиите на предметот) што ќе предизвикаат дополнителни усогласувања за проверка од одговорните лица на локалниот аеродром.