Пријавување и влегување во авионот

Информации и услуги

Wizz Air

Информации и услуги

Пријавување и влегување во авионот

online

На интернет

БЕСПЛАТНО

отпечатете ја картата за влегување во авионот 
достапна 30 дена пред летот
најдоцна 3 часа пред поаѓањето

Апликација за мобилен

БЕСПЛАТНО

користете карта за влегување во авионот на мобилен
наместо карта за влегување во авионот

airport

Аеродром

СЕ ПЛАЌА

земете карта за влегување во авионот на аеродром
поевтина е ако се купи однапред

Хармоники

За да ги намалиме трошоците и нашите цени на превоз да останат ниски, нудиме опции за бесплатно пријавување на интернет. Пријавувањето на интернет е достапно од 30 дена до 3 часа пред закажаното време на поаѓање.

 • пријавете се на интернет
 • отпечатете ја картата за влегување во авионот
 • покажете ја отпечатената карта за влегување во авионот на портата заедно со патничките документи најдоцна 30 минути пред закажаното време на поаѓање
 • ако патничките документи не Ви се издадени во ЕУ, треба да дојдете на шалтерот за пријавување за да Ви ги проверат документите и да Ви удрат печат на картата за влегување во авионот
 • ако имате багаж за оставање, одете на шалтерот за оставање багаж најдоцна 40 минути пред поаѓањето

Ако патувате во Шенген-зоната, не мора да ги пополнувате деталите од патничкиот документ при пријавувањето на интернет затоа што не е потребно да наведувате такви информации. 

При пријавувањето на интернет можно е да треба да наведете детали за визата за патувања на одредени маршрути. Ако не е потребна виза за Вашата дестинација, едноставно пополнете го полето со знаци xxxxx.

Децата на возраст под 14 години треба да ги придружува и пријави на интернет патник на возраст над 16 години.

Може да ја промените Вашата резервација (псвен летот и името) или да купите дополнителни услуги дури и по пријавувањето на интернет. 

Може да се пријавите на аеродромот за одредена такса.

 • Платете во текот на резервирањето.
 • Додајте подоцна на страницата со преглед на Вашиот лет.

Ако услугата на пријавување на интернет сѐ уште не е достапна на аеродромот од каде што ќе поаѓате, пријавувањето на аеродромот ќе биде бесплатно сѐ додека услугата не стане достапна.

Список со аеродроми каде што пријавувањето на интернет не е достапно и пријавувањето на аеродромот е бесплатно:

 • Дубаи (само до Будимпешта)
 • Крф
 • Палма де Мајорка
 • Сарагоса

Преземете ја нашата бесплатна апликација за мобилен за AndroidiPhone или како апликација на Amazon!

Ако се пријавите со апликацијата, ги имате следните опции:

 • преземете ја пропусницата за влегување во авионот кога Вашиот телефон ќе биде поврзан на интернет
 • посетете го wizzair.com од прелистувачот на мобилниот телефон, внесете ја шифрата за потврда на летот и отпечатете ја пропусницата за влегување во авионот
 • зачувајте ја пропусницата за влегување во авионот на Passbook (апликација за iPhone и iPad) или Passwallet (апликација за Android) за да имате пристап дури и кога Вашиот телефон не е поврзан на интернет

Некои аеродроми сѐ уште не поддржуваат пропусници за влегување во авионот на мобилни уреди. Во такви случаи, пропусницата за влегување на авионот на мобилниот уред нема да се создаде и ќе треба да го посетите wizzair.com, да ја отворите Вашата резервација и да ја отпечатите картата за влегување во авионот.

Пријавувањето започнува 2 часа и завршува 40 минути пред поаѓањето.

Ако имате посебни барања, посебни потреби или патувате со претходно резервирана помош, пријавете се 2 часа пред закажаното време на поаѓање за да бидеме сигурни дека навреме ќе завршиме со постапката на пријавување.

Ако не:

 • завршите со пријавувањето во рокот
 • дојдете на шалтерот за пријавување или портата за влегување во авионот навреме

Вашата резервација ќе се откаже и нема да може да влезете во авионот. Ќе Ви го вратиме износот на вкупната цена на превоз откако ќе ги одбиеме износите на таксата за други услуги и таксата за заштита на седиште од 80 евра.

Ве советуваме да си купите осигурување за да ги покриете загубите во такви случаи.

Треба да дојдете на портата за влегување во авионот најдоцна 30 минути пред закажаното време на поаѓање.

Документи

Треба да ги покажете истите патнички документи што сте ги користеле при пријавувањето на интернет, кај обезбедувањето на аеродромот и на портата за влегување во авионот.

Проверете дали ги имате сите неопходни патнички документи, како што се Вашиот пасош и визата. Ако не сте сигурни што сѐ е потребно за влез за Вашата дестинација, проверете во соодветното Министерство за надворешни работи во Вашата земја пред патувањето. Нема да преземеме одговорност ако не Ви дозволат да влезете во авионот затоа што ги немате потребните патнички документи.

Ако патувате со новороденче, треба да ја отпечатите и покажете картата за влегување во авионот на новороденчето на портата.

Порта

Од екраните за информации на аеродромите ќе дознаете на која порта треба да одите по пријавувањето и безбедносната контролна проверка. Ако користите пријавување на аеродром, персоналот на местото може да Ви даде информации за тоа на која порта треба да одите.

Предмети без царина

Предметите што сте ги купиле по пријавувањето и безбедносните проверки може да се носат во авионот. 

Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Не. Ако сте се пријавиле на интернет, треба да ја отпечатите и покажете само картата за влегување во авионот. Ако пријавувањето на интернет е недостапно на аеродромот од каде што ќе поаѓате, треба да одите на шалтерот за пријавување на аеродромот и да го покажете само Вашиот патнички документ (пасош или документ за лична идентификација).

На аеродромот треба да ги покажете истите патнички документи што сте ги користеле при пријавувањето на интернет. Ако при пријавувањето сте го навеле бројот на Вашата лична карта, не може да патувате со пасошот, и обратно. 

Ако патувате во Шенген-зоната, нема потреба да ги пополнувате деталите за вашиот патнички документ. Едноставно, само пријавете се на интернет. Ќе треба да патувате со личната карта или пасошот, но не е потребно да наведувате детали од патничкиот документ. 

Пријавувањето на интернет е достапно од 30 дена до 3 часа пред закажаното време на поаѓање на Вашиот лет. Може да ја преземете и апликација за мобилен на Wizz Air и да се пријавите преку апликацијата. За некои локации, пријавувањето на интернет не е достапно. Во такви посебни случаи, може да се пријавите на аеродромот бесплатно. Ако сѐ уште имате проблем со пријавување, контактирајте со Центарот за поддршка на Wizz Air!

Одете на wizzair.com за да ја отпечатите Вашата карта за влегување во авионот и носете ја на аеродромот!

Пријавувањата на аеродром може да се купат во текот на или по резервирањето со додавање „Пријавување на аеродром“ во резервацијата на страницата со планот на патување или преку Центарот за поддршка на Wizz Air. За пријавувањето на аеродром се плаќа такса по патник и по лет. За пријавувањето на аеродром купено на аеродромот, се плаќа повисока такса.

Ако сѐ уште не е достапно пријавување на интернет на аеродромот од каде што ќе поаѓате, пријавувањето на аеродромот ќе биде бесплатно сѐ додека услугата не стане достапна.

Да. Музичкиот инструмент треба да се пријави со деталите од патничкиот документ со кој и самите сте се пријавиле.

Ако патувате со новороденче, и тоа треба да се пријави со отпечатена карта за влегување во авионот. Ако немате карта за влегување во авионот за новороденчето, контактирајте со Центарот за поддршка на Wizz Air.

Како и обично, може да се пријавите на интернет. Ако патувате со багаж што треба да се пријави, одете на шалтерот за оставање багаж најдоцна 40 минути пред поаѓањето на Вашиот лет.

Погрижете се да имате отпечатена карта за влегување во авионот. Во спротивно ќе треба да платите такса за пријавување на аеродром. На некои аеродроми, шалтерите за пријавување функционираат и како шалтери за оставање багаж.

 

Може да додадете дополнителни услуги на Вашата резервација дури и откако ќе се пријавите. Ако на резервацијата сте додале Приоритетно влегување во авионот или Избирање седиште ќе треба:

- одново да ја отпечатите картата за влегување во авионот или

- да продолжите на шалтерот за пријавување на аеродромот за да земете налепница со промените на постојната карта за влегување во авионот.

Може и да го промените летот и името на патникот најдоцна 4 часа пред поаѓањето на интернет или преку Центарот за поддршка на Wizz Air. Ќе треба да платите такса за промената. Ќе Ви се наплати и такса за трансакција ако побарате промената да се изврши преку Центарот за поддршка на Wizz Air. Таксата за трансакција во Центарот за поддршка е неповратна.

Ако сакате да ги промените датумот, времето или маршрутата на летот само за некои од патниците во резервацијата, ќе треба да контактирате со Центарот за поддршка за помош. Во случајов, таксата за трансакција преку Центарот за поддршка не се наплаќа.

Имајте предвид дека ако сте го промениле летот или името на патникот, ќе треба да се пријавите повторно и одново да ја отпечатите картата за влегување во авионот.