Колачиња за сајтот на Wizz Air

Користиме колачиња за да бидеме сигурни дека ќе имате најдобро доживување на нашиот сајт. Ако продолжите да го разгледувате сајтот на Wizz Air без да ги смените поставките за колачињата, ќе претпоставиме дека се согласувате да ги примате сите колачиња од сајтот на Wizz Air. Можете да ги смените поставките за колачињата во секое време. Повеќе информации има во Политиката за колачињата.

Wizz Air

Wizz AirWizz

myWizz
myWizz
Пријавување
ДОДАЈ БАГАЖ
Најди резервации

Внесете го корисничкото име (адреса на е-пошта). Новата лозинка ја испративме на вашата регистрирана адреса на е-пошта.


Регистрирај

Багаж

Дозволен багаж

На секој патник му е дозволено да носи:

 • Едно парче кабински багаж
 • До 6 парчиња чекиран багаж што не надминуваат 32 кг поединечно
 • Бесцарински купувања на аеродромот по безбедносната проверка
 • Важно: Багажот се проверува на аеродромот!

На патниците со приоритет на влегување во авионот

им е дозволено да носат 1 дополнителен личен предмет заедно со мала или голема кабинска торба.

Дозволата за багаж може да се купи на следниов начин:

 • На интернет при резервирањето
 • На интернет преку Додавање услуги и Пријавување преку интернет
 • До 3 часа пред поаѓањето онлајн или преку мобилната апликација
 • Преку повикувачкиот центар
 • На аеродромот
 • Напомена: Надоместите на аеродромот се МНОГУ ПОГОЛЕМИ отколку ако резервирате онлајн.

Чекиран багаж

Поради безбедносни причини - Wizz Air не пренесува багаж,ако сопственикот не е качен во авионот (освен погрешно поставен багаж).

Максималните димензии за едно парче багаж за да го собере низ вратата за карго се:

Ширина: 1,499 m
Висина: 1,194 m
Должина: 1,715 m

Поради здравствени и безбедносни причини тежината на едно парче чекиран багаж не смее да надминува 32 килограми.

Патникот е должен да одговори на сите барања од безбедносните лица, доколку е потребно. Доколку багажот не се пренесе поради тоа што патникот не ги исполнил барањата на безбедносната контрола, Wizz Air нема да биде одговорен за какви било поврзани трошоци.

Чекираниот багаж ќе се пренесува, секогаш кога е можно, со истиот авион како и патникот што е сопственик на багажот. Доколку поради безбедносни или оперативни причини одлучиме да го пренесеме со друг лет, нема да бидеме одговорни за доцнењето на багажот. Со цел да се врати погрешно поставениот багаж до сопственикот во разумно време на достава, секој багаж мора да биде означен со името на патникот, иницијалите и адресата, пред да се предаде за носење. Бебињата немаат право на багаж, освен на нишалка / преклопна носилка / бебешко седиште за во автомобил за едно бебе (се превезуваат без доплата). Лежалки за бебиња и инвалидски колички се чекираат со другиот багаж и се превезуваат бесплатно ако корисникот на опремата е патник.

Ако пријавенито багаж содржи некоја од следниве работи, Wizz Air нема да одговара за загуба, уништување, одложување или оштетување:

 • готовина, безбедности
 • накит, скапоцен метал, скапоцени и полускапоцени камења
 • компјутер, камера, видео камера, мобилен телефон и сите други електронски или технички уреди и нивните додатоци
 • официјални деловни или приватни документи
 • патнички документи или други документи за идентификација
 • клучеви
 • течност
 • лекови
 • уметнички дела
 • лесно расипливи предмети

Некои аеродроми може да имаат повеќе ограничувања за работите што може да се внесат како личен багаж или пријавен багаж. Во таков случај, правилата на аеродромот имаат предимство.

Кабински багаж

На патниците без приоритет на влегување во авионот

им е дозволено да носат само едно парче кабински багаж

Мала кабинска торба:
Ако кабинската торба има димензија 42х32х25 см или е помала може да се внесе во авионот бесплатно. Таа мора да се смести под седиштето пред Вас .

Или

Голема кабинска торба:
Ако кабинскиот багаж е поголем од димензиите на мала кабинска торба, но не надминува 56x45x25 см, може да се внесе во авионот по плаќање на соодветна такса. Мора да го собира во горните прегради. Треба да можете да го ставите во горните прегради без помош од друго лице.

На патниците со приоритет на влегување во авионот

им е дозволено да носат 1 дополнителен личен предмет заедно со мала или голема кабинска торба.

Дополнителниот личен предмет може да биде рачна торба, торба за лаптоп или фотоапарат што не ги надминува максималните димензии 40x30x18 cm.
Ако патник со приоритет на влегување во авионот носи 2 парчиња рачен багаж и и двете ги надминуваат максималните димензии на дополнителниот личен предмет, патникот мора да пријави една од торбите и да плати соодветна такса.

Со новата надградба за голема кабинска торба на Wizz Air имате можност да ја зголемите големината на багажот дури и по купувањето голема кабинска торба. Во случај да не сте сигурни за големината на багажот што Ви треба за следното патување, купете голема кабинска торба кога ќе го резервирате летот и во секое време може да надградите на чекирана торба најдоцна три часа пред поаѓањето во случај да Ви треба повеќе простор. Оваа опција е достапна за разликата во цената меѓу голема кабинска торба и чекирана торба.

Патниците што ќе купат голем кабински багаж можат да внесат футрола за музички инструмент во авионот со максимална должина 80 см. Другите димензии на футролата не смеат да надминуваат 45 x 25 cm. Такви инструменти се виолината, флејтата, кларинетот, трубата, укулелето. За да се провери големината, футролата за музички инструмент треба да се стави во рамката за голем кабински багаж: ширината и длабината мора да ги собира, а висината треба да биде околу 1,5 пати помала од дозволената. Патникот не треба да има друиг кабински багаж освен малиот музички инструмент. Во авионот музичкиот инструмент треба да се смести во горната преграда. Музички инструменти што не ги собира во горе наведените димензии треба да се превезуваат или како чекиран багаж, откако ќе се платат соодветните такси, или на седиште во авионот по претходно одобрение од Wizz Air преку Телефонскиот центар и со плаќање за дополнителното седиште.

Дополнително, патниците можат да ги носат предметите наведени подолу:

 • палто или ќебе
 • мобилен телефон
 • нешто за читање на летот
 • за деца на возраст под две години: храна за текот на летот, количка за дете што се склопува или мала корпа
 • пар штаки за лица со физички инвалидитет

Доколку димензиите на рачниот багаж ги надминуваат утврдените ограничувања, багажот ќе се пренесе како чекиран багаж и ќе се наплати такса за багаж.

Течностите во кабинскиот багаж се подложни на следните владини ограничувања:

 • Течноста е во сад со максимален волумен од 100 ml
 • Сите садови со течност што го исполнуваат максималниот волумен од 100 ml можат удобно да се сместат во провидна пластична кеса од 1 литар, што може повторно да се затвори, со димензии 20cmx20cm.
 • Пластичната кеса треба да се прикаже одделно кај безбедносната контрола

Кај безбедносната контрола ќе мора да се ослободите од течностите што не ги исполнуваат горенаведените барања.

Надомести за багаж

Надоместот за багаж се пресметува врз основа на:

 • Датумот на патување (во сезона, вон сезона)
 • Каналот за купување (wizzair.com, мобилни апликации, Повикувачки центар, Аеродром)
 • Тежина на пријавената торба

Во долната табела се прикажани моменталните надомести. Ако сакате да го прегледате износот на надоместот за багаж за Вашето патување, можете да го користите и калкулаторот за багаж.

Надомест wizzair.com, мобилни апликации, повикувачки центар и аеродром
(до 3 часа пред поаѓањето)*
Аеродром**
Сезона Вон сезона Во сезона Цела година
Чекиран багаж (макс. 23 kg)940-2180 MKD зависно од рутата1560-2750 MKD зависно од рутата3400 MKD
Чекиран багаж (макс. 32 kg)1560-2750 MKD зависно од рутата2150 - 3400 MKD зависно од рутата4600 MKD
Голема кабинска торба (макс. 10 kg)620-1120 MKD зависно од рутата2480 MKD

* Ќе треба да платите поголем надомест за багажот ако додадете голем кабински багаж и/или чекиран багаж на постојна резервација за лет. Надоместот за голем кабински багаж е130 MKD поголем и надоместот за чекиран багаж е190 MKD поголем во споредба со надоместите за багаж што важат за летот на датумот на купување.  
**Во случај да е купено до 3 часа пред поаѓањето на летот. Надоместот вклучува надомест за аеродромска услуга од 300 MKD што ги наплаќа агентот на самото место. Агентите може да наплаќаат и повеќе. Информации за важечките дополнителни надомести се достапни кај агентот на Wizz Air на аеродромот од којшто поаѓа летот.

Секое парче багаж што треба да се пријави е подложно на такса за багаж, којашто се плаќа по торба, по лет и по патник. Првите 3 парчиња може да се купат преку интернет, а наредните 3 преку Центарот за помош или на аеродромот.

Бројот на торби што треба да се пријават мора да биде назначен и да биде платено за време на процесот на резервирање. Повеќе парчиња багаж може да се додадат подоцна, преку интернет или преку повикувачкиот центар. За дополнителните парчиња пријавен багаж што ќе се купат на аеродромот се плаќа повисока такса за багаж. На аеродромот треба да се доплатат 20 евра ако патникот купил пријавена торба од 23 kg, но тежината на торбата е меѓу 23 kg и 32 kg.

Бројот на торби што треба да се пријават мора да биде назначен и да биде платено за време на процесот на резервирање. Повеќе парчиња багаж може да се додадат подоцна, преку интернет или преку повикувачкиот центар. Дополнителните парчиња чекиран багаж купени на аеродромот ќе бидат подложни на повисока такса за багаж. Износот ќе зависи од тоа дали е купен на шалтерот за пријавување или принудени сме да пријавиме преголема или претешка торба на портата за качување во авионот.

Доколку се пријави помалку багаж, таксата за багаж не се надоместува.

Спортска опрема

Превозот на спортска опрема е подложен на такса за спортска опрема и мора да биде назначен и да се плати за време на процесот на резервирање.

Внимателно прочитајте ги барањата за пакување подолу. Доколку тие барања не се исполнети, Wizz Air ќе го одбие превозот на тој предмет. Забележете дека wizz Air не обезбедува материјал за пакување. Сите предмети наведени подолу може да се носат само како пријавен багаж за во склад.

а) Опрема за скијање, сноуборд, опрема за сурфање, торби за голф, мора да се пријават во торба.

б) Стапови за скокање може да се прифатат само ако се спакувани во текстилни торби.

в) Велосипеди се прифаќаат како багаж само ако се спакувани во велосипедски куфер или во најлонски вреќи, ако тркалата и педалите се извадени и рачките се свртени паралелно. Може да бидат прифатени и ако се спакувани во картонска кутија, под услов гумите да се издишани.

г) Опремата за нуркање се прифаќа за превоз ако резервоарите за нуркање се празни, а изворот на енергија или сијалицата се отстранети и приклучокот е поставен во положба „ИСКЛУЧЕНО“.

д) Рогови и трофеи може да се пренесуваат само доколку патникот прикаже важечки ветеринарен сертификат.

Багажот што е оштетен, кршлив, гломазен, несоодветно спакуван, со задоцнето пријавување или преголем, ќе се прими за превоз со ознака за багаж „Ограничено издавање“ и Wizz Air не прифаќа одговорност за таквите предмети.

Специјален багаж што се носи во кабината

a) Кршливи и гломазни предмети, музички инструменти

За предмети што не може да се стават под седиштето или во одделот над главата, треба да се купи дополнително седиште по цена за возрасен за време на резервирањето. Резервацијата може да се направи преку интернет, внесувајќи „EXST“ во првото поле за име и презимето на патникот во последното поле за име. Забележете дека инструменти поголеми од виолончело (пр. двоен бас, харфа итн.) мора да се пријават со ознака за ограничено издавање. Овие инструменти се премногу големи и тешки за да се сместат на седиште. Доколку инструментот, вклучувајќи ја и футролата, не ги надминува димензиите 56x45x25 cm за дополнителен надомест) и 10 кг може да се внесе како кабински багаж. Забележете дека музичкиот инструмент може да ви биде единствениот кабински багаж.

б) Дипломатски багаж

Дипломатскиот багаж или кој било заклучен багаж мора да го придружува дипломатски носач во текот на целото патување и до/од авионот и мора да се пријави како дипломатски багаж. Дипломатскиот багаж секогаш мора да се носи како нечекиран багаж без разлика на големината, специјалните карактеристики и потребната процедура на специјално ракување. Доколку големината или карактеристиките на дипломатскиот багаж не дозволуваат да се носи во кабината, може да се однесе во складот за багаж, но ќе се смета за нечекиран багаж, бидејќи никогаш не смее да се превезува на одговорност на превозникот. Во тој случај, курирот треба да биде присутен во текот на целата постапки на утовар и истовар на дипломатската торба, бидејќи тој е одговорен за нејзиното пренесување.

c) Посмртни останки (пепел)

Превезување на пепел е дозволено под услов безбедно да е спакуван во соодветен сад. Смртовница и сертификат за кремирање треба да се покажат на аеродромот. Пепелта може да се носи само како кабински багаж.

Строго забранети предмети за носење

Некои предмети не се прифаќаат за носење, доколку:

 • е веројатно дека ќе го загрозат авионот, лицата или сопственоста
 • е веројатно дека ќе се оштетат за време на летот
 • се несоодветно спакувани
 • се забранети според кои било закони, регулативи или наредби од која било земја од која се поаѓа, пристигнува или прелетува
 • не се соодветни за превезување поради нивната тежина, големина или која било друга невообичаена карактеристика
 • е веројатно дека ќе предизвикаат непријатност или грозење кај патниците

Следните предмети се строго забранети за носење:

 • оружје, муниција и експлозиви, вклучувајќи оружје за лов или за спортски цели
 • кои било предмети или супстанции што изгледаат како оружје, муниција или експлозив
 • запаливи супстанции (освен: алкохолни пијалаци, лак за коса, парфем, тоалетна вода)
 • радиоактивни материјали
 • кондензиран гас (освен: CO2 што се користи за движење на вештачки екстремитети, резервоар или незапалив гас што се користи за надувување на појасот за спасување),
 • отровни или инфективни супстанции
 • корозивни супстанции (освен: жива во термостати, барометри, акумулатор на инвалидска количка)
 • актовки или кожни чанти од безбедносен тип со вградени алармни уреди, литиумски батерии или пиротехнички материјал
 • предмети и материјали што ја загрозуваат безбедноста, сопственоста, животот, здравјето и телесниот интегритет на патниците
 • кој било материјал што е забранет според правилата и регулативите на земјите кои учествуваат во превозот
 • секој предмет што не е соодветни за превезување поради нивната тежина, големина или која било друга карактеристика
 • остатоци од човечко тело
 • лепак или боја
 • кој било предмет назначен во Техничките упатства за безбеден транспорт на опасни производи со авион на Меѓународната организација за цивилна авијација (ICAO-International Civil Aviation Organization) и во Регулациите за опасни производи на Меѓународната асоцијација за авиотранспорт (IATA-International Air Transport Association)

Доколку се обидете да понесете кој било од овие предмети, може да го одбиеме превезувањето на вашиот багаж.

Животни

Wizz Air не превезува живи животни освен кучиња-помошници што патуваат заедно со патниците со посебни потреби и ги имаат документите наведени во регулативите на Земјите што учествуваат во превезувањето и ги почитуваат условите на тие регулативи.

Неправилности на багажот

Неправилности на багажот - одложување, загуба, оштета, кражба

Неправилностите на багажот мора да се пријават по пристигнувањето на шалтерот „Загубен багаж“ или „Барање багаж“ што се наоѓа на аеродромот, во транзитната област. По пријавувањето, на патниците ќе им биде даден Извештај за неправилност на сопственост (PIR).

Доколку чекираниот багаж не пристигне со истиот лет како и сопственикот, а патникот не исполни извештај по пристигнувањето, Wizz Air се оградува од одговорност.

Доколку патникот го пријави задоцнувањето на чекираниот багаж по пристигнување, барањето на багажот ќе се изведе за 21 ден. Доколку во тој период багажот не се пронајде, Wizz Air ќе биде одговорен за загубата.

Доколку е невозможно да се препознае штетата или кражбата по пристигнувањето, извештајот мора да се направи на аеродромот во рок од 7 дена по пристигнувањето.

Доколку багажот не пристигне со истиот лет како и сопственикот, а е оштетен или украден, патникот мора да поднесе извештај на писмено во рок од 21 ден откако багажот ќе му биде врачен.

Wizz Air нема да биде одговорен за погрешно идентификуван багаж од страна на друг патник. Патникот што погрешно го идентификувал багажот е одговорен за сите трошоци, за двајцата патници.

Одговорноста за одложен, оштетен или украден багаж ќе се намали, доколку багажот не бил соодветно спакуван кога бил поднесен за пријавување. Штетата на рачниот багаж (вклучувајќи облека) мора да се пријави во авионот или најдоцна пред напуштање на транзитната област. По пријавувањето, на патникот ќе му биде даден Кабински извештај или PIR.

Барањата мора да се поднесат на писмено во рок од еден месец од пристигнувањето во крајната дестинација (тоа е последниот назначен аеродром во планот на патување), во Одделот за барања на Wizz Air или во осигурителната компанија доколку директно го поднесувате барањето.

За да ни помогнете побрзо да го обработиме вашето барање, поднесете копија од Кабинскиот извештај или Извештајот за несоодветност на сопственоста, што ви се дадени во авионот кога сте пријавиле задоцнување, оштета или кражба. Исто така, наведете ги деталите за контакт и банковната сметка, каде што би можело да се префрли компензација (доколку има).

Доколку не се поднесе барање во наведените рокови, нема да може да се покрене дејство против Wizz Air.

Жалбите (освен оние за багаж) мора да се поднесат на писмено во рок од еден месец по пристигнувањето на летот наведен во жалбата. Доколку не се поднесе жалба во наведениот рок, нема да може да се покрене дејство против Wizz Air.

Барањата и жалбите мора да се испратат до Односи со клиентите на Wizz Air.

Доколку треба директно да контактирате со нас, исполнете го и поднесете го следниот образец: Жалби.