Доделување седишта

Информации и услуги

Wizz Air

Информации и услуги

Доделување седишта

НАЗНАЧЕНО

ОПФАТЕНО ВО ЦЕНАТА НА ПРЕВОЗ

Автоматски Ви се доделува слободно седиште.

ДОПОЛНИТЕЛЕН ПРОСТОР ЗА НОЗЕТЕ

СЕ ПЛАЌА

Изберете едно од најудобните седишта во авионот. 

ПРИОРИТЕТНО ВЛЕГУВАЊЕ ВО АВИОНОТ

СЕ ПЛАЌА

Влезете во авионот меѓу првите. 

Изберете седиште и уживајте во совршено патување!

Седиштата се назначуваат на сите маршрути за патувањето да биде удобно и пријатно. Еве како функционира тоа:

 • изберете седиште во текот на резервирањето
 • откако ќе изберете, соодветната цена ќе се појави во полето за Преглед на плаќањето
 • покрај тоа, може да изберете седиште и на страницата за преглед на летот најдоцна 3 часа пред поаѓањето
 • можно е да купите и преку Центарот за поддршка на Wizz Air или на аеродромот

Хармоники

 • Предните седишта се наоѓаат во предниот дел на авионот и Ви овозможуваат меѓу првите да го напуштите авионот по слетувањето
 • Седиштата со дополнителен простор за нозете имаат повеќе простор за нозете и се наоѓаат во редот со излезите за итен случај
 • од безбедносни причини, патниците помлади од 18 години, со прекумерна тежина или со посебни потреби, бремените жени и патниците што патуваат со мали деца (на возраст под 2 години) не може да седат на овие специјални седишта
 • за да купите седишта со дополнителен простор за нозете или во првиот ред, мора да сте на возраст од најмалку 18 години и да имате основни познавања на англискиот јазик 
 • мора да бидете физички способни и да можете да го отворите излезот над крилото во итен случај 
 • ако сметате дека сте способни за тоа, ќе Ви дадат кратки упатства за рачното ракување со излезот над крилото 
 • Вашиот рачен багаж ќе мора да биде сместен во преградата над главата при полетувањето и слетувањето

Од безбедносни причини, го задржуваме правото на преместување на патниците. Во случај на промена на резервацијата, постои можност избраното седиште да не е достапно на новиот лет. За повеќе детали, прочитајте во Општите услови на превоз.

Ако Ви треба посебна помош, треба да контактирате со Центарот за поддршка на Wizz Air по резервирањето за да проверите дека Ви е доделено најпогодното седиште. 

 • новороденчињата на возраст до 2 години седат во скутот на возрасното лице што ги придружува 
 • во еден ред, на која било страна од патеката, може да седи само едно новороденче
 • ако има повеќе мали деца, кабинскиот екипаж може да Ве премести
 • децата на возраст над 2 години треба да седат на одделно седиште           
 • не е дозволено новороденчињата и децата да седат на седиштата во првиот ред или на тие со дополнителен простор за нозете, а ни на седиштата C и D во ред 30 во авион A320 поради безбедносните прописи
Seat map

Доделување седишта - ЧПП

Често поставувани прашања

Често поставувани прашања

Седиштата се доделуваат автоматски за секој патник бесплатно. Автоматски доделеното седиште се прикажува на распоредот на седишта. Може да изберете друго седиште со плаќање такса со тоа што ќе го изберете од распоредот на седишта при резервирањето и ќе кликнете на копчето Променете. Бројот на избраното седиште и соодветните цени секогаш се прикажуваат во полето Преглед на плаќање.

Може да изберете и седиште на интернет по резервирањето и пријавувањето, најдоцна 3 часа пред поаѓањето.

Ќе може да го изберете кое било седиште во авионот, зависно од достапноста и безбедносните ограничувања.

Седиштата во првите редови се наоѓаат во предниот дел на авионот и Ви дозволуваат да бидете меѓу првите кои ќе излезат од авионот по слетувањето. Седиштата со дополнителен простор за нозете имаат повеќе простор за нозете за поудобно патување.

Од безбедносни причини, патниците на возраст под 18 години, патниците со прекумерна тежина, патниците на кои им треба посебна помош, бремените патници и патниците кои патуваат со новороденчиња не може да седат ниту ред со излез за итни случаи ниту во прв ред.

1. Ако Вашиот лет е сѐ уште на истиот датум и променето е само времето на поаѓање, Вашата резервација на седиште останува непроменета.

2. Ако Вашиот лет е преместен за друг ден и веќе сте платиле за седиштата, изберете ново седиште на интернет за истата цена.

Ако изберете поскапо седиште, ќе треба да ја платите само разликата во цените. Ако изберете поевтино седиште, контактирајте со Центарот за поддршка на Wizz Air за поврат на средствата.

Таксата што сте ја платиле за избор на седиште не може да се врати. Може или да ги прифатите седиштата што Ви се доделени автоматски за новиот лет бесплатно или да изберете седиште со плаќање на соодветната такса.

Во овој случај ќе треба да ја платите само разликата во цените меѓу двете седишта. Ако ги прифатите доделените седишта или ако изберете седишта за помала вредност од износот на располагање, остатокот од износот може да се употреби за купување други услуги.

Локацијата на Вашето седиште може да ја пронајдете во Распоредот на седишта. Користете ја предната врата ако седите во редовите 1-15 или пак, задната врата ако седите во редовите 16-30.