Vaš preglednik je veoma zastario
Ne podržavamo ovu verziju vašeg preglednika!
Ova stranica vam se prikazuje jer smo uočili da imate zastarjeli ili nepodržani preglednik. Da nastavite koristiti wizzair.com i da dobijete najbolje iskustvo pretraživanja, preporučujemo vam da ažurirate preglednik.
Preporučujemo:
Mozilla Firefox
Preuzmi besplatno
Google Chrome
Preuzmi besplatno

Pohvale i žalbe

Uvijek ćemo vam rado pomoći i veoma ćemo se potruditi da riješimo sve probleme na koje možete naići.

Vrijeme obrade reklamacije može biti duže nego obično jer je vrhunac sezone. Savjetujemo da za bržu podršku koristite samouslužne opcije dostupne na WIZZ Računu na web lokacijiili uWIZZ aplikaciji ili upitajte virtuelnog asistenta Ameliju, koja će vam odgovoriti na sva pitanja ili pružiti smjernice. Pročitajte i česta pitanja– vjerovatno ćete tu pronaći odgovor i na taj način uštedjeti vrijeme čekanja na naš odgovor.

Jednostavno možete provjeritistatus reklamacije u odjeljku Reklamacije svog WIZZ Računa.

Naš tim se trudi da obradi sve reklamacije što je prije moguće. Međutim, ako je prošlo više od 30 dana od vaše posljednje e-poruke, preporučujemo da provjerite neželjenu poštu u svom prijemnom sandučiću ili odgovorite na prvu e-poruku prepiske s Timom za odnose s klijentima kako bi naš tim mogao brže pronaći otvorenu reklamaciju. Hvala vam na razumijevanju!

Osim toga, naše kolege su posebno ponosne i zahvalne kada nam saopštite svoja pozitivna iskustva! Molimo vas da podijelite sa nama svoje pohvale i primjedbe ukoliko ih imate!