Topic 1. Culture and heritage

Putnik koji leti s nama u prosjeku ima CO2 otisak od samo 53,8 grama po kilometru, što je najniža vrijednost u odnosu na naše vodeće konkurente

To se bazira na izvještaju za 2023. finansijsku godinu i predstavlja najniži rezultat intenziteta ugljika kojeg smo ikada zabilježili u jednoj finansijskoj godini.

Topic2_Dining-and-shopping

Mi ne letimo sa polupraznim avionima kako bismo izbjegli nepotrebno zagađenje.

Prije COVID-a, u prosjeku 95% naših sjedišta je bilo zauzeto. Usporedbe radi, između 70 i 85% sjedišta u avioindustriji je u prosjeku bilo zauzeto u istom periodu, ali, nažalost, prazna sjedišta i dalje imaju CO2 otisak.

Topic3_Adventure

Nemamo sjedišta u poslovnoj klasi, što je još jedan primjer bespotrebnih emisija.

Prazno sjedište kako bi neko imao prostora da se raširi i udobnije čita novine jednostavno nema smisla.

EXPO ATP_Greatest Show_SM Banner_600x600-with-ribbon

Mi letimo samo na direktnim linijama. Jedno polijetanje, jedno slijetanje, bez presjedanja, bez dodatnog sagorijevanja goriva.

Možda ste čuli da se 15–20% goriva prosječnog leta na kratku udaljenost potroši prilikom polijetanja i slijetanja.

wizz_sustainability_rtb_05

Koristimo najmodernije motore i letjelice u klasi, što je ključno za niske emisije

Porodica motora Airbus A320neo je najefikasnija u industriji jer može proizvesti veću količinu potiska trošeći istu količinu goriva kako bi se osigurala najniža potrošnja goriva u poređenju s drugim motorima u komercijalnim letjelicama

wizz_sustainability_rtb_06

Imamo jednu od najmlađih flota na svijetu među aviokompanijama s 100+ letjelica

Uglavnom letimo avionima Airbus A321neo, a prosječna dob naše flote je manje od pet godina, znatno ispod prosječne dobi naših glavnih konkurenata, koja je oko 10 godina. Mlađa flota znači bolju tehnologiju koja efikasnije koristi gorivo i ugljik, čime se osigurava da nastavljamo smanjivati emisije CO2 po putnik/km.

wizz_sustainability_rtb_07

Povrh svega, niti jedna od naših linija nema direktnu voznu alternativu ispod četiri sata.

Prilikom planiranja letova i novih odredišta, naši timovi pregledaju alternativne načine transporta. Ne letimo tamo gdje već postoje direktne vozne alternative između ista dva grada.

Pročitajte više o našim inicijativama za održivost ovdje

*Prema nagradi Centra za avijaciju za izvrsnost (CAPA) za 2022. godinu, Wizz Air je prepoznat kao „Globalna ekološki održiva grupacija aviokompanija godine”