Колачићи на интернет сајту Wizz Air-а

Колачиће користимо како бисмо вам пружили најбоље искуство навигације на нашем сајту. Уколико наставите да претражујете сајт компаније Wizz Air без промене подешавања за колачиће, претпоставићемо да пристајете да примате све колачиће на сајту компаније Wizz Air. У сваком тренутку можете променити подешавања за колачиће. Више информација можете наћи у нашим Правилима о колачићима.

Wizz Air

Wizz AirWizz

Унесите своје корисничко име (имејл адреса). Шаљемо нову лозинку на вашу регистровану имејл адресу.


Региструјте се

корисне информације и услови путовања

РЕЗЕРВАЦИЈЕ


УСЛОВИ ПУТОВАЊА


ПУТНИЦИ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА


РЕЗЕРВАЦИЈА

Обављање резервација

Путници могу обавити резервације путем интернета (wizzair.com), преко позивног центра, путничких агената или на већини шалтера за продају карата на аеродромима. Путници који обављају резервације преко позивног центра мораће да плате додатну накнаду за позивни центар .

Компанија Wizz Air је авио компанија без карата и ни у ком случају не издаје карте. Уместо тога, путницима се приликом обављања резервације доставља шифра потврде. Ту шифру потврде морате показати на пулту за чекирање, заједно са важећим идентификационим документом са фотографијом, како бисте добили пропусницу за укрцавање. У зависности од начина резервације, путници добијају шифру потврде е-поштом (резервације путем интернета), поштом или телефоном (телефонске резервације преко позивног центра).

Летови до наредних одредишта

Ако сте резервисали лет до наредног одредишта код компаније Wizz Air, то представља посебан уговор. Компанија Wizz Air превози путнике само директно између два града, не нуди услугу повезаних летова и зато ћете морати да се чекирате са својим пртљагом за свако посебно путовање. Превоз путника или пртљага није обезбеђен. Због тога не сносимо одговорност за било који лет до наредног одредишта који путници могу да пропусте. Топло вам препоручујемо да оставите довољно времена између заказаног времена доласка долазног лета и заказаног времена поласка лета до наредног одредишта да преузмете чекирани пртљаг и завршите поступке чекирања и безбедносне контроле за ваш лет до наредног одредишта.

Путници који не могу да стану у једно седиште

Путници који из било ког разлога не могу да стану у једно седиште морају да купе карту за додатно седиште по цени за одрасле која је доступна.

Цене, порези, таксе и друге накнаде

" Wizz Air нуди цене карата у једном правцу тако да не постоји услов минималаног или максималаног боравка. Цена карте укључује обавезне таксе и друге накнаде које су незаобилазне за прављење резервације, али то не укључује накнаде за опционалне услуге доступне путницима по њиховом избору."

Цена ваше карте обухвата административну таксу од 7 евра по путнику по лету.

Плаћање

Летови компаније Wizz Air могу се резервисати и платити путем интернета или преко нашег позивног центра кредитном картицом или рељефном дебитном картицом. Такође можете обавити резервацију и платити код неког од наших партнерских путничких агената и на шалтерима за продају карата на аеродромима кредитном картицом или готовином. У неколико случаја, можете платити банковном дознаком. За више података прочитајте нашу страницу како обавити резервацију.

Вршење промена резервације

a) Промена времена лета и дестинације

Можете да промените датум, време и дестинацију својих летова путем интернета, преко позивног центра или туристичких агената до 3 сата пре заказаног времена поласка. Од вас ће се тражити да платите накнаду за промену као и сваку разлику у цени, ако је применљива. Ако су доступна цена карте или применљиви порези, накнаде или таксе за нови лет нижи, биће рефундирана само разлика у порезима.

Летови резервисани преко једне авио компаније која је део предузећа Wizz Air - Wizz Air Мађарска(шифра авио компаније W6) или Wizz Air Украјина (шифра авио компаније WU) – не могу се заменити за летове које обавља друга авио компанија која је део предузећа Wizz Air. Домаћи летови се не могу заменити за међународне летове и обрнуто.

b) Промена имена путника

Име путника може да се промени путем интернета или преко позивног центра до 3 сата пре заказаног времена поласка. Од вас ће се тражити да платите накнаду за промену имена. Накнада за промену имена се наплаћује по промењеном имену, по лету у једном правцу.

После чекирања путем интернета, још увек је могуће променити резервацију (осим промене лета и промене имена) или купити додатне услуге. Имајте на уму да у случају додавања WIZZ Xpress, WIZZ XXLong или WIZZ Reserved Seat на резервацију, морате:
- rпоново да одштампате свој купон за улазак у авион
или
- да се пријавите на шалтер за чекирање на аеродрому како бисте добили налепницу која потврђује те промене и која се лепи на постојећи купон за улазак у авион.

После чекирања путем интернета, могуће је извршити промену лета или имена путем интернета или преко позивног центра до 4 сата пре заказаног времена поласка вашег лета. Од вас ће се тражити да платите накнаду за промену. Имајте на уму да у случају промене времена лета или промене имена после чекирања путем интернета морате поново да се чекирате и да одштампате купон за улазак у авион. Износ накнаде за промену лета је већи ако промену извршите у року од 30 дана пре поласка

Рефундације

Цене и накнаде се рефундирају само у случајевима и под условима наведеним у Општим условима превоза.

У случају смрти блиског члана путникове породице (мајке, оца, супруге, супруга, партнера из ванбрачне заједнице, сестре, брата, деке, баке, детета, унука/е) до 30 дана пре заказаног датума поласка резервисаног лета, новац се може рефундирати на основу захтева послатог Служби за односе са клијентима компаније Wizz Air у року од 30 дана од смрти, под условом да се пошаље примерак смртовнице у року од 7 дана од захтева за рефундацију.

Обавештења

Компанија Wizz Air ће можда морати да контактира путника пре заказаног времена поласка лета, ако било какве промене које утичу на лет буду неопходне. Због тога, приликом обављања резервације, морате да доставите одговарајуће податке за контакт преко којих путник може бити контактиран у сваком тренутку (број телефона/број мобилног телефона и адреса е-поште). Компанија Wizz Air не сноси одговорност за било какву штету до које дође у случајевима када су наведена адреса е-поште и/или број телефона нетачни или ако путник није имао приступ или није редовно проверавао наведену адресу е-поште или ако путник није био доступан ни на једном од наведених бројева телефона.

Ако је резервацију обавио путнички агент, а путник нема адресу е-поште, путнички агент ће навести своју адресу е-поште ради резервације и путнички агент ће информисати путника о свим обавештењима које пошаље компанија Wizz Air, а која се односе на резервацију.

План пута

План пута/рачун биће послат на адресу е-поште путника ако се резервација обави путем интернета. План пута садржи податке о резервисаним летовима и шифру потврде која је јединствена ознака резервације.

Путници који резервацију обаве преко позивног центра добиће план пута/рачун бесплатно е-поштом или факсом; или поштом уз додатну накнаду за слање .

Путницима који летове резервишу у путничкој агенцији план пута ће дати путнички агент.

УСЛОВИ ПУТОВАЊА

Чекирање и укрцавање

Ако ваш лет обављају Wizz Air Мађарска:

Чекирање почиње 2 сата и завршава се 40 минута пре поласка у складу са редом летења на аеродрому места поласка. Ако не успете да (a)завршите поступак чекирања до краја рока за чекирање или (б)дођете до пулта за чекирање или врата за укрцавање на време због било ког разлога, отказаћемо вашу резервацију, ускратити вам укрцавање и рефундирати износ укупне тарифе након одбијања износа накнаде за друге услуге и накнаде за губитак места. Предлажемо вам да купите осигурање да бисте покрили губитке настале због ваше немогућности да отпутујете или стигнете до аеродрома до рока за чекирање из било којих разлога.

Путници са посебним захтевима или посебним потребама треба да дођу до пулта за чекирање 2 сата пре заказаног времена поласка. У супротном, можда нећемо моћи да завршимо поступак чекирања на време за укрцавање тог путника.

Ако ваш лет обавља Wizz Air Украјина:

Чекирање почиње 2 сата и завршава се 40 минута пре поласка у складу са редом летења на аеродрому места поласка. Ако не успете да (а)завршите поступак чекирања до рока за чекирање или (б)дођете до пулта за чекирање или врата за укрцавање на време због било ког разлога, отказаћемо вашу резервацију, ускратити вам укрцавање без рефундације осим у случајевима посебно наведеним у законодавству Украјине или Општим условима превоза путника и пртљага.

Путници са посебним захтевима или посебним потребама треба да дођу до пулта за чекирање 2 сата пре заказаног времена поласка. У супротном, можда нећемо моћи да завршимо поступак чекирања на време за укрцавање тог путника.

Путни документи

Компанија Wizz Air захтева да сви путници покажу неопходне, важеће путне документе приликом чекирања и да се придржавају прописа земаља из којих, кроз које или у које путују. Компанија Wizz Air неће сносити одговорност за било какве накнадне трошкове ако путнику буде одбијен улаз у земљу због недостатка важећег пасоша или визе.

Обавезни сте да нам саопштите пуно име и презиме путника онако како је наведено у путној исправи коју ће путник користити приликом путовања. Уколико то не урадите приликом процеса резервације или у року од два сата од тренутка резервисања путем нашег позивног центра, мораћете да доплатите додатну суму за промену имена путника, износ те суме доступан је на нашој интернет презентацији и у нашем позивном центру.

Додела седишта, седиште са више простора за ноге и приоритетно укрцавање Wizz Xpress

Сви авиони компаније Wizz Air имају једну кабину за путнике и седишта се не додељују унапред.

Међутим, можете резервисати седиште са више простора за ноге и седети у једном од најудобнијих седишта у авиону. Можете га купити било путем интернета током поступка резервације или касније преко позивног центра или чак на аеродрому након чекирања. Ако желите да купите ову услугу, кликните овде да бисте погледали нашу страницу са накнадама за услуге.

У противном, можете купити нашу услугу приоритетног укрцавања и бити међу првима у авиону. Такође је можете купити било путем интернета током поступка резервације или касније преко позивног центра или чак на аеродрому након чекирања. Ако желите да купите ову услугу, кликните овде да бисте погледали нашу страницу са накнадама за услуге. Међутим, имајте у виду да вам куповина приоритетног укрцавања не гарантује да ћете моћи да одаберете седиште које бисте желели.

Пракса компаније Wizz Air да приоритетно укрцавање даје путницима са малом децом или путницима са инвалидитетом остаје непромењена.

Услуге у авиону

Као нискобуџетна авио компанија, Wizz Air не нуди оброке у авиону. Путници могу да купе освежавајућа пића и ужину у авиону из Wizz бара.

Употреба електронске опреме у авиону:

Употреба следећих електронских уређаја је забрањена током целог трајања лета:

• преносивих ФМ радио и телевизијских апарата

• скенера

• мобилних телефона

• уређаја који раде на даљинске управљаче (укључујући играчке)

• радио одашиљача и пријемника

• преносивих видео уређаја

• ЦД-, минидиск и ЦД-РОМ плејера

• ЦБ радио апарата

• рачунарских штампача

• ласерских показивача

Следећи електронски уређаји се могу користити само на висини крстарења:

• преносиви рачунари

• рачунарске игрице

• видео камере

Употреба следећих електронских уређаја је дозвољена током целог трајања лета без икаквих ограничења:

• срчаних пејсмејкера

• слушних апарата

• уграђених медицинских уређаја

• електронских стимулатора нерава.

ПУТНИЦИ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА

Поред високог нивоа услуге коју компанија Wizz Air предано пружа свим својим путницима, посебну пажњу поклањамо путницима са посебним потребама. Правила и поступци који се примењују на сваку од ових категорија објашњени су у овом одељку.

Путници са посебним захтевима или посебним потребама треба да дођу до пулта за чекирање 2 сата пре заказаног времена поласка. У супротном, можда нећемо моћи да завршимо поступак чекирања на време за укрцавање тог путника.

Труднице

Трудницама није дозвољено да путују на летовима компаније Wizz Air након 34. недеље трудноће. Жене после 28. недеље трудноће могу путовати на летовима компаније Wizz Air само под условом да имају лекарско уверење које потврђује да су у стању да путују авионом. Компанија Wizz Air сноси одговорност само у складу с овим Општим условима превоза за било какве здравствене проблеме код трудница и/или њиховог нерођеног детета који се могу јавити за време или као последица ваздушног превоза.

Путници са инвалидитетом

Сматра се да путник има инвалидитет ако његово физичко, медицинско или ментално стање захтева индивидуалну пажњу (при укрцавању и искрцавању, током лета, приликом хитне евакуације, током процедура на земљи) која се обично не пружа другим путницима.

Wizz Air мора бити обавештен што раније о путниковом физичком инвалидитету, проблемима у кретању, озбиљној или заразној болести и било ком другом стању које захтева медицинску негу. Захтев можете да нам упутите путем интернета, приликом процеса резервације, или тако што ћете контактирати наш позивни центар (препоручујемо да нас обавестите на дан резервације). Не можемо гарантовати да ћемо моћи да испунимо захтеве упућене мање од 48 сата пре заказаног поласка вашег лета.

Важе локалне цене позива. Имајте у виду да су ови бројеви посвећени једино путницима којима је потребна посебна помоћ и ниједан други захтев неће бити обрађен.

Wizz Air задржава право да захтева комплетну медицинску потврду којом се потврђује да сте у стању да путујете авионом и која садржи експлицитно лекарско одобрење за превоз ваздушним путем, у било којем од горе наведених случајева. Компанија Wizz Air може затражити пратњу квалификованог лекара или медицинске сестре ако је то неопходно.

Ако ови услови нису испуњени, компанија Wizz Air ће одбити резервацију.

Ако компанија Wizz Air није у могућности да пружи услове наведене у лекарском уверењу у авиону којим лети, компанија Wizz Air може одбити резервацију.

Превоз путника са инвалидитетом се прихвата у складу са следећим правилима, без обзира на то да ли је потребно лекарско уверење или не. Ако постоји недоумица у погледу потребе за таквим лекарским одобрењем, земаљско особље треба да се консултује са дежурним медицинским саветником.

Број примљених путника са инвалидитетом (особа са проблемима у кретању) не сме бити већи од 28 по лету, под условом да највише 10 путника којима су потребна инвалидска колица од пулта за чекирање до седишта у авиону може путовати у истом авиону. Два комада опреме за помоћ при кретању по путнику могу да се превозе бесплатно.

Превоз путника са инвалидитетом који нису у могућности да брину сами о себи и не могу сами да користе тоалет у авиону може бити прихваћен само ако су они у пратњи здраве одрасле особе.

Захтеви за инвалидска колица

Путници којима су потребна инвалидска колица морају о томе обавестити позивни центар приликом обављања резервације.

Инвалидска колица која се напајају мокрим батеријама које се могу просути не могу бити прихваћена за путовање.

Батерије са сувим ћелијама које се не могу просути су прихватљиве, под условом да су им крајеви изоловани како би се спречило случајно настајање кратких спојева. Батерија мора бити чврсто повезана са инвалидским колицима.

Слепи и глуви путници

Слепим и глувим путницима бесплатно нудимо услугу дочека и помоћи. Захтеви се морају доставити путем позивног центра на дан резервације.

Пси водичи

Пси водичи ће бити смештени у кабини авиона без додатних трошкова за путнике са инвалидитетом. Прихвата се само један пас по лету. Имајте на уму да пас не сме да заузима седиште.

Wizz Air ће прихватити само "признате" псе водиче што значи да животиња мора бити у складу са одређеним захтевима. Ваша је одговорност да носите са собом документе наведене у прописима земаља у које путујете.

Ако планирате да путујете са псом водичем молимо вас да то наведете у току процеса резервације, да о томе обавестите наш позивни центар и да пошаљете следеће документе најкасније 48 сати пре предвиђеног времена поласка:
•сертификат који доказује да је ваш пас "признат" као пас водич
•сваки релевантан документ који је наведен у прописима земаља у које путујете

Важно је напоменути да пси водичи нису прихваћени за путовања на летовима до/од Уједињеног Краљевства.